Kuvaus

Hyväkuntoinen kahden pelaajan versio Genialista. Kaikki osat ovat tallessa ja hyväkuntoisia. Pelilaatikossa on kulumaa.

Genialin alkuperäinen saksankielinen nimi Einfach Genial tarkoittaa yksinkertaisen nerokasta. Sitä tämä Reiner Knizian peli todellakin on. Kaikessa yksinkertaisuudessaan peli toimii ja sillä hyvä.

On arveltu, että edes pinnallisella teemalla varustettuna Genial olisi voinut tuoda Knizialle ensimmäisen Spiel des Jahresin. Rehellisesti abstrakti peli valittiin onneksi sentään Itävallassa vuoden peliksi.

Genialissa on klassikon ainesta, niin tyylikäs ja puhdas peli se on. On helppo kuvitella, että peliä pelaisi vielä kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä.

Alunperin Mensalle tilaustyönä tehty peli tunnetaan Englannissa nimellä Mensa Connections. Peli voitti sopivasti myös Mensa Select -palkinnon. Genial on tutustumisen arvoinen peli kaikille, aiemmasta lautapelikokemuksesta riippumatta.

Laattoja laudalle

Pelaajat asettelevat laudalle kahdesta kuusikulmiosta muodostuvia laattoja. Kummassakin kuusikulmiossa on jokin kuudesta erivärisestä kuviosta ja pisteitä saa, jos pelaa samanlaisia kuvioita vierekkäin. Mitä suurempi jono kuvioita vieressä on, sitä enemmän pisteitä kertyy.

Pisteenlasku on lainattu Knizian aikaisemmasta Tigris & Euphrateksesta. Pisteet lasketaan erikseen jokaiselle kuudelle värille ja pelaajan lopullinen pistemäärä on hänen huonoimman värinsä pistearvo.

Tämä tasapainoisen kehityksen vaatimus on tärkeä osa peliä. Jos pelaaja saa jonkun värin pisteet täyteen (18 pistettä), hän saa huutaa “Genial!” ja pelata saman tien uuden vuoron.

Elegantti peli

Genial on hyvin elegantti peli. Pelin säännöt ovat helpot oppia ja opettaa, riittää kun näyttää pari esimerkkiä pisteenlaskusta, siinä se. Pelissä riittää kuitenkin paljon pohdittavaa ja mietittävää. Jännityskin säilyy usein loppuun asti, vasta viimeiset siirrot ratkaisevat voittajan.

Suomennoksesta

Ensimmäisen laitoksen suomenkielisissä säännöissä on poikkeus muunkielisiin verrattuna. Suomenkielisessä pelissä peli tulee aloittaa siten, että samanlaisia kuvioita ei ole vierekkäin, eli ensimmäisellä laatalla ei saa kerätä pisteitä.

Muissa laitoksissa sääntö kuuluu siten, että jokaisen on aloitettava omasta nurkastaan, eli toisen pelaajan laatan viereen ei saa ensimmäisellä kierroksella pelata. Pisteitä aloitussiirrosta saa ihan normaalisti. Suurta merkitystä ei ole, pelasi kummin päin vaan.

Faktat Genialista

Suunnittelija: Reiner Knizia

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, mutta pelissä on oma jujunsa. Pelaamaan pääsee kuitenkin nopeasti ja pelin opettaa hetkessä.

Onnen vaikutus: Tuurilla on osansa, kun laattoja nostetaan pussista sattumanvaraisesti ja joskus peli voi kaatua huonoon tuuriin ratkaisevalla hetkellä, mutta taitavampi pelaaja voittaa silti usein.

Vuorovaikutus: Lauta käy pian ahtaaksi. Siirtoja tehdessään on syytä miettiä, miten seuraava pelaaja pääsee hyötymään siirrosta.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Pelistä ilmestyi kymmenvuotisjuhlapainos ja ihan syystä: Genial  on niin yksinkertaisen hyvä, että se kestää aikaa ja kulutusta.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole sääntöjen lisäksi mitään tekstiä.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 20–40 minuuttia.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

9 €
Sulkeutuu 114 vrk 4 h
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

9 € Sulkeutuu 114 vrk 4 h

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.