Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kovakantinen kansipapereilla
236 sivua

George J. Marrett: Lentäjä - Howard Hughes
Apali 2005
Alkuteos: Howard Hughes: Aviator (2004)

Teksasilaisen öljynporaustyökalutehtailijan pojan kiinnostus ilmailuun syttyi vuonna 1920, kun hän pääsi Curtiss-vesitason kyytiin. Muutaman vuoden kuluttua Hughes hankki lentolupakirjan ja yhdisti kaksi kiinnostuksen kohdettaan, ilmailun ja elokuvat: hänen Hell’s Angels -lentoelokuvastaan tuli yleisömenestys.

Pian Hughes kiinnostui myös ilmailun ennätysten rikkomisesta. Vuonna 1935 hänen oman mekaanikko- ja insinööriryhmänsä rakentamasta H-1:stä tuli maailman nopein lentokone, ja Hughes nousi maailmanmaineeseen Charles Lindberghiäkin suurempana lentäjänä. Tämän jälkeen hän saavutti muun muassa nopeusennätykset Yhdysvaltain rannikolta rannikolle lentämisessä sekä lennossa maailman ympäri.

Howard Hughes jäi ilmailun historiaan myös muuten kuin ennätysmiehenä. Hän nosti TWA:n yhdeksi maailman merkittävimmistä lentoyhtiöistä. Myös monet Hughes Aircraft Companyn rakentamat lentokoneet muistetaan. Kuuluisin niistä lienee jättimäinen Spruce Goose -lentovene, joka lensi vain kerran.

Ennätyslentoyrityksistään tutulla päättäväisyydellä ja rämäpäisyydellä Hughes koelensi itse kaikki ideoimansa koneet. Kaikki projektit eivät onnistuneet, mutta joukkoon mahtui myös Lockheed Constellation -matkustajakoneen kaltaisia klassikoita. Sodan jälkeen Hughesin yritys erikoistui alansa edelläkävijänä kehittämään tutkia, ohjuksia ja helikoptereita.

Julkisuudessa Howard Hughes tunnettiin playboyna, joka seurusteli Hollywoodin filmitähtien kanssa. Yksityiselämässään sulkeutunut miljonääri ei kuitenkaan päästänyt ketään lähelleen. Erikoinen ilmailunero loi salaperäisen imperiumin, johon kuului muun muassa oma lentokenttä ja mittava kokoelma lentokoneita, joista monilla hän oli lentänyt vain kerran. Hiljalleen Hughes hiipui pois: ennen median huomiosta nauttinut, mutta myöhemmin kipulääkkeistä riippuvainen ja mielenterveysongelmista kärsinyt erakko ei näyttäytynyt elämänsä viimeisinä vuosikymmeninä lainkaan julkisuudessa.
George J. Marrett on entinen Hughesin koelentäjä. Hän haastatteli tätä teosta varten Hughesin kanssa työskennelleitä kollegoitaan, jotka raottivat miestä ympäröinyttä salaisuuden verhoa. Työn tuloksena syntyi kuva nerokkaasta ja taitavasta lentäjästä, joka pyrki yhä suurempiin saavutuksiin henkensä ja terveytensä kaupalla.

Howard Hughesin tarina on hiljattain nähty myös valkokankaalla. The Aviator (2004) -elokuvan pääosaa näytteli Leonardo DiCaprio. Martin Scorsesen ohjaama filmi palkittiin viidellä Oscar-patsaalla.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

8 €
Ilmoitus on sulkeutunut 25.2.2018 12:19

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.