Kuvaus

Glory Leppänen: TULESTA TUHKAKSI: EMMY ACHTÉ JA HÄNEN MAAILMANSA. 1962 Otava (3. painos). Sidottu kirja, jossa 341 tekstisivua ja 10 liitekuvaa, kansipaperista pieneltä alalta pintaa irti, itse kirja ehjä ja siisti, kannen ja esilehden väliselle tyhjälle lehdelle kirjoitettu ’Rakkaalla M:lle Jouluna v. 1962 T.’, ei muita merkintöjä.

Tulesta tuhkaksi: Emmy Achté ja hänen maailmansa (1962) -muistelma- ja elämäkertateoksen keskushenkilö on Glory Leppäsen isoäiti, laulajatar Emmy Achté. Teos on samalla mitä mielenkiintoisin kuvaus Suomen musiikkielämän vaiheista lähes vuosisadan ajalta: kansallishengen innoittamista yrityksistä, voitoista ja saavutuksista sekä pettymyksistä. Myös Emmy Achté joutui kokemaan taiteilijakohtalon ”tähtikeinun” heilahdukset: toivorikkaat työvuodet, häikäisevät voitot nuorena laulajattarena, rakkauden ja avioliiton onnelliset alkuvuodet, taiteilijauran tielle kasautuvat esteen, köyhyyden, vihdoin tyttären, Aino Achtén loistavan uran suoman hyvityksen. Näin lukija saa aste asteelta seurata hänen vaiheitaan, kunnes myrskyt ovat tyyntyneet ja uljas vanha rouva jatkaa miehensä elämäntyötä Helsingin lukkari- ja urkurikoulun opettajana. Glory Leppäsellä on ollut käytettävissään runsaasti alkuperäistä lähdeaineistoa: isovanhempiensa ja vanhempiensa ym. kirjeenvaihtoa sekä luonnollisesti myös omakohtaisia muistoja. Taustan ja aikakauden yksityisten piirteiden elävöittäminen todistaa laajaa perehtymistä maamme kulttuurihistoriaan. Ihailtavaa on myös se objektiivisuus, jota kirjoittaja osoittaa kuvatessaan lähisukulaisiaan: lukija saa vaikutelman että sivuilta nousevat esiin todella elävät ihmiset pyrkimyksineen ja heikkouksineen – juuri siksi niin mieltäkiehtovina.

Emmy Achté (o.s. Strömer; 1850 Oulu – 1924 Helsinki) oli oopperalaulaja ja laulunopettaja. Hän tuli Suomalaisen oopperan primadonnaksi 1873, ja johti vuonna 1892 omaa oopperayritystään Kotimainen Ooppera, jossa hän ohjasi itse kaikki oopperaesitykset ja myös lauloi niiden naispääosat. Hän toimi miehensä Lorenz Achtén perustaman lukkari- ja urkurikoulun laulunopettajana vuodesta 1883 ja miehensä kuoltua koko koulun johtajana vuoteen 1922 asti. Laulajattaret Aino Achté (1876 – 1944) ja Irma Tervani (1887 – 1936) ja olivat Emmy ja Lorenz Achtén tyttäriä.

Glory Leppänen (o.s. Renvall; 1901 Pariisi, Ranska – 1979 Helsinki) oli näyttelijä, teatteriohjaaja, elokuvaohjaaja ja kirjailija. Hän oli senaattori Heikki Renvallin (1872 – 1955) ja taiteilija Aino Acktén (1876 – 1944) tytär. Glory Leppänen on julkaissut isoäitinsä, äitinsä ja omaa elämäänsä tarkastelevat teokset Tulesta tuhkaksi: Emmy Achté ja hänen maailmansa (1962), Arkkipiispan perhe ja Aino Ackté (1966) ja Elämäni teatteria (1971) sekä jännitysromaanit Punainen Fiat BA 777 (1963), Kärpät saalistavat (1964), Eski on kuollut (1966) ja Pääosassa kuolema (1967).
 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

4 €
tai
Sulkeutuu 88 vrk 1 h 45 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 88 vrk 1 h 45 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.