Kuvaus

Jascha Golowanjuk: Outo Lintu

  • OY Suomen kirja, Helsinki, 1945; kovakantinen kirja, 602 sivua.
  • Pientä kulumaa kannen kulmissa, muuten hyväkuntonen kirja. Nimiölehden kulmassa korjattu puuttuva palanen samantapaisella paperilla. Kirjan sivut kellertyneet.
  • HINTA: 1 EUROA + toimituskulut 6 euroa (posti tai Matkahuollon pakettina)
  • TEE NÄIN: Klikkaa Osta, niin saat huutonetiltä automaattisen viestin, jonka lopusta löydät myyjän sähköpostiosoitteen ja tilinumeron. Maksa kirja ja toimituskulut, niin myyjä lähettää kirjan kun maksu on tullut perille. Voit myös pyytää myyjältä laskun. (Jos ostat samalla useamman saman myyjän kirja, niin älä maksa yksittäisiä kirjoja ennen kuin koko paketin sisältö on selvä.)

Jascha Golowanjuk eli vuosina 1903-1974. Hän oli syntyjään Venäjän juutalainen, asui mm. Tanskassa ja muutti Ruotsiin 1930-luvulla.

Outo Lintu (alkuteos ruotsiksi Främmande fågel) kertoo lahjakkaasta nuorukaisesta, Josefista, joka on kasvanut Odessan slummissa, mutta onnistuu pääsemään sieltä Berliiniin josta jatkaa kokeilemaan onneaan Pariisissa. Nuori viulunsoittaja kohtaa siellä hänelle oudon länsimaisen kulttuurin ja kypsyy samalla mieheksi. Kirjassa Golowanjuk kuvaa niitä monia seikkailuja, joiden kautta köyhä nuorukainen lopulta päätyy Tukholmaan.

Lämminhenkisen huumorin säväyttämä omaelämänkerrallinen romaani.

Ote kirjasta:

Omituisinta oi kuitenkin, etteivät ruotsalaiset puhuneet keskenäänkään mitään. Venäjällä ei kestänyt kauan ennen kuin keskustelu vaunussa oli täydessä käynnissä. Ihmiset kertoivat minne olivat matkalla, kuvailivat kupunkeja, joissa olivat käyneet, ihmisiä, joita olivat tavanneet, kertoivat sairauksistaan, vaikeista nynnytyksistä, rakkausseikkailuista. Laulettiin, soitettin valalaikkaa tai hanuria, kerrottin kaskuja ja juotiin yhdessä teetä.

Mutta täällä näytti tosiaan kaikki olevan toisin. Tosin aamu oli vielä varhainen, ohikiitävät maisemat olivat synkkiä ja harmaita, ja useimmat ihmiset näyttivät väsyneiltä ja unisilta, mutta niin väsyneitä he eivät toki voineet olla, etteivät olisi jaksaneet omalla kelellään lausua muutama ystävälistä ja kohteliasta sanaa toisilleen... [...]

Pienen keskeytyksen yksitoikkoisuuteen soi lauttamatka. Josef uskoi tuskin silmiään nähdessään junan ajavan laivaan, ja hänessä syntyi sama kauhuntunnelma, jonka hän kerran oli kokenut ajaessaan junalla Sisran-siltaa Volgan yli. [...] Lautan ehdittyä vähän matkaa rnnasta alkoi merenkäynti tuntua, ja Josaf paneutui pahoinvoivana ja kalpeana kuin palttina pitkälleen penkille. Eräs naishenkilö tuli nyt hänen luokseen tiedustelellen saksaksi voisiko hän olla joksikin avuksi.

-Täytyyko ihmisen täällä Ruotsissa tulla näin aisraaksi, jotta joku vaivautuisi puhuttemaan häntä? kysyi Josef.

Nainen vilkaisi häneen oudoksuen ja meni menojaan. Josefin mieleen välähti ajatus, että nyt hän varmaaankin oli ollut epäystävällinen henkilölle, joka tarkoitti vain hänen parastaan...

 

hakusanat: muusikot elämänkerrat muistelmat elämänkerralliset romaanit venäläiset juutalaiset 1930-luku Saksa Ranska Berliini Pariisi kasvukertomukset pakolaiset Ruotsi ruotsaaise ranskalaist seikkailut

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 99 vrk 4 h 44 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 99 vrk 4 h 44 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.