Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Harry Forsblom: AURINKOLINNA. Päällys: Jori Svärd. 1980 WSOY. 226-sivuinen sidottu kirja, lukematon, muuten ehjän kansipaperin selässä pienet repeämät, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Aurinkolinna (1980) on Harry Forsblomin ensimmäinen romaani, tarkkanäköinen, purevanhauska kuvaus nykyihmisen ristiriidoista. Eräänä syksyisenä iltana laskeutuu lentokone maaseutukaupungin lentokentälle, ja koneesta astuu Heininen, Aurinkolinnan päähenkilö. Hän on tullut auttamaan legendaarista lääninkirjailija Rönkköä tämän mahtavissa kulttuuriprojekteissa. Mutta Heininen ei ole ihminen, joka alistuu hänelle määrättyihin tehtäviin. Hän on mies toisesta maailmasta, intohimoinen totuuden ja rehellisyyden etsijä: hänen on mahdotonta sopeutua yliopistonopettajien ja virkamiesten tarkoitushakuiseen maailmaan. Maailma peilautuu Heinistä vasten ja näyttää irvokkaalta ja koomiselta. Tämä aikamme uusi sankari vaeltaa tapahtumien keskellä kuluneessa berberissään, nuhruisena yskiskellen, mutta mieleltään terävänä ja armottomana. Heinisen ristiriita maailman kanssa auttaa hänet selkoon itsestään. Kun Odysseia päättyy, Heininen on toinen mies. Kriitikkona ja runoilijana tunnettu Harry Forsblom kirjoittaa älykkäästi, tarkasti ja hauskasti. Aurinkolinna on kirja lukijalle, joka haluaa tietää enemmän ihmisestä tänä hetkenä, enemmän itsestään.

 

2. Harry Forsblom: RISTILUKKI JA KUMPPANIT. Päällys: Martti Ruokonen. 1991 WSOY. 206-sivuinen sidottu kirja, lukematon, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Ristilukki ja kumppanit (1991) on eroottis-poliittinen romaani miehen ja naisen rooleista, kapitalismin skitsofreniasta, parisuhteen mahdollisuuksista ja ihmisen voimattomuudesta aikamme näkymättömien valtarakenteiden verkossa. Ristilukki on yksi niistä naisista, joita täytyy katsella hitsauslasin läpi. Arvoituksellinen ja arvoton, yhtä aikaa uhri ja saalistaja: hän pitää suhdetoimistoa, jonka odotushuone on aina täynnä miehiä yhteiskunnan eri portailta. Eräs asiakkaista on sosiologi-Sarin kanssa naimisissa oleva Antti, ja pian on kolmiodraama valmis – tai neliödraama jos Ristilukin alter ego Meri lasketaan mukaan. Kerronnan valokeila osuu aluksi Ristilukkiin mutta laajenee pian valottamaan suurempia teemoja. Forsblom ei teeskentele olevansa kaikkitietävä kertoja: kaikki mitä luemme on ehdollistettua ja sirpaloitunutta. Sirpaleista koostuu peili, joka osittain heijastaa nykytodellisuutta ja osittain huurtuu siitä.

Harry Forsblom (1943 Jyväskylä - 2017 Helsinki) oli helsinkiläinen prosaisti, kriitikko ja lyyrikko. Hän oli Suomen keskeisimpiä postmodernisteja. Esikoisteos, runokoelma Jees, maailman dialektiikka (1973), ravisteli luutuneita käsityksiä 1970-luvun ahtaassa poliittisessa maisemassa. Populaarimmin ja humoristisemmin samoja painotuksia on seuraavassa kokoelmassa Toivakan kirkon kattomaalaus (1973), jonka nimi viittaa Pellervo Lukumiehen maalauksiin. Kolmas kokoelma Tomumajayllätys (1978) jatkaa kapeutuvan ihmiskuvan kritiikkiä. Forsblomin ensimmäinen romaani Aurinkolinna (1980) on nykyaikainen utopia. Romaani Kun legendasta tulee tosi (1984) kuvaa nykyaikaa, näennäisen ja todellisen, valheen ja toden suhteita maailmassa ja sen arvostuksissa, Kekkosen ajan jälkeistä vallanperimyskiistaa, ajan henkistä ilmapiiriä, myös politiikan luonnetta. Kolmas romaani Ristilukki ja kumppanit (1991) pohtii ihmisen valitsemaa epävapautta, heidän takertumistaan ja sulautumistaan toisiin. Kosketus Danteen, Vergiliukseen ja Homerokseen taustoittaa ajankohtaisten asioiden käsittelyä Rakkaus/Helvetissä ja Sorayan Kiirastulessa. Forsblomin romaaneissa on pääosassa muutos. Uuden synty ilmenee niissä kielen ja kerronnan muotojen uusintamisena ja uutena, lopulta kriittisenä käsitemaailmana ja postmodernina ihmiskuvana, jonka ainekset ovat tunnistettavat mutta toisaalta groteskit ja oudot.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 21 vrk 20 h 24 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 21 vrk 20 h 24 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.