Kuvaus

Helvi Hämäläinen: Päiväkirjat 1955-1988. Toimittanut Ritva Haavikko

  • WSOY, 1994
  • Kovakantinen kirja, erlilliset kansipaperit. 701 sivua, mustavalkoiset kuvat
  • Kansipaperin reunoissa siististi kääntöpuolelta tehtyjä korjauksia reunoissa. Hyväkuntoinen ja siisti kirja.

Helvi Heleena Hämäläinen (1907 – 1998) julkaisi yli kuusi vuosikymmentä kestäneen kirjailijanuransa aikana kymmeniä proosa- ja runoteoksia.

Hämäläinen syntyi Haminassa, mutta muutti jo kouluikäisenä vanhempiensa kanssa Helsinkiin, jota hän on kuvannut monissa teoksissaan. Kirjailijan isän kuoltuua vuonna 1922 perhe jäi köyhyyteen, mutta äiti Ida eli vielä pitkään. 1930-luvulla Hämäläinen työskenteli WSOY:llä Porvoossa oikolukijana, ja siellä hän avioitui Niilo Haapmanin kanssa. Yhteiselo päättyi vain viikon jälkeen, ja Hämäläinen palasi pian Helsinkiin, mutta parille syntyi kuitenkin poika, Jussi Haapman (1932–1985). Helvi Hämäläisellä oli myös rakkaussuhde kirjailija Olavi Paavolaiseen vuosina 1938-1941.

Helsingin ohella Helvi Hämäläisen elämänvaiheisiin liittyviä paikkakuntia ovat Pusulan Arimaa ja Somerniemen Härjänoja, joista kummallakin hänen Somerniemen Palikaisista kotoisin olleella äidillään oli sukulaisia. Näiden luona kirjailija äitinsä ja poikansa kanssa vietti etenkin kesiään ja myös sota-ajan talvia kirjoittaen ja sai samalla aineksia sekä romaaneihinsa että runoihinsa ensin Arimaan ja sitten Härjänojan luonnosta ja ihmisistä. Sittemmin kirjailija hankki myös oman mökin Härjänojalta. Vuodesta 1960 Hämäläinen asui Espoon Tapiolassa.

Hämäläisen ensimmäinen julkaistu teos, romaani Hyväntekijä, ilmestyi vuonna 1930. Varsinaisen läpimurtonsa Hämäläinen teki viisi vuotta myöhemmin ilmestyneellä työläiskuvauksella Katuojan vettä. Urbaanien työläis- ja myöhemmin sivistyneistöromaanien ohella toinen juonne Hämäläisen tuotannossa ovat romaanien ja myös runojen maaseutukuvaukset, joihin hän ammensi aiheita äitinsä suvun kotiseudulta, ensin Pusulan Arimaalta ja sitten Somerniemen Härjänojalta, jota kirjailija nimitti ”runokyläkseen”. Hämäläisen tunnetuin teos on romaani Säädyllinen murhenäytelmä (1941), joka ilmestyessään aiheutti suuren kohun, ei vähiten siksi, että romaanin päähenkilöistä oli tunnistettavissa useita sen ajan merkittäviä kulttuurihenkilöitä, muun muassa Tyyni Tuulio ja Hämäläisen miesystävä Olavi Paavolainen.

1990-luvulla julkaistiin Ritva Haavikon kirjoittama Hämäläisen elämäkerta sekä tämä Hämäläisen ja Haavikon yhdessä toimittamat kirjailijan Päiväkirjat 1955–1988.

Päiväkirjoissaan Helvi Hämäläinen elää väkevästi oman aikansa mukana. Julmat maailmantapahtumat, Presidentti Kennedyn ja pääministeri Olof Palmen murhat, Vietnamin sota, Biafra, Tsekkoslovakian valtaus ja muut historian tärisyttävät liikahdukset samoin kuin suuret kauneuden elämykset purkautuvat päviäkirjan lehdillle myös runoina.

Päiväkirja kertoo myös matkoista: Rooma, Neuvostoliitto, Tsekkolslovakia, Kiina. Lappia ja Jäämeren rantoija hän ihailee luokkatoverinsa Sirkka Oinaksen  ja tämän puolison kanssa.

Päiväkirjan lehdillä ovat mukana myös monet kirjailjan ystävät ja aikalaiset: Kersti Bergroth, Tuuli Reijonen, Arvo Turtiainen, Toini Havu, Inkeri Kilpinen, arkkipiispa Paavali, Essi Renvall, Hilja Riipinen, Ester Toivonen, Elli Tompuri, Tyyni Tuulio, Elina Vaara, Armas Äikä ja muistoina myös Olavi Paavolainen ja monet muutkin tulenkantajat.

Kirjan lopussa Henkilöhakemisto.

hakusanat: suomalaiset kirjailijat elämänkerrat muistelmat päiväkirjat kirjallisuus Suomen historia henkilöhistoria Pusula Somerniemi Häränoja runot runous Sirkka Oinas Lappi Hilkka Rahikainen-Haapman Aari Surakka Vilho Viksten Taimi Lohman Hämäläinen Yrjö Jäntti Jalmari Jäntti Pekka Haapman Mordekai Jussi Haapman Iida Hämäläinen ortodoksi kirkko

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

4 €
tai
Sulkeutuu 79 vrk 19 h 20 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 79 vrk 19 h 20 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.