Kuvaus

Henrik Tikkanen: Henrikinkatu

  • WSOY, 1982
  • alkuteos: Henriksgatan
  • Kovakantinen kirja, 153 sivua
  • Kirjaston poistokirja. Kannessa tarramuvoia, sisällä leimoja. Hieman vinoselkäinen kirja. Muuten siisti kirja.

Suomenruotsalainen kirjailija ja taiteilija Henrik Tikkanen (1924-1984) tunnetaan erityisesti hänen omaelämänkerrallisesta osoitesarjastaan, johon kuuluvat kaiken kaikkiaan viisi kirja:  Kulosaarentie 8, Majavatie 11,  Mariankatu 26,  Yrjönkatu ja Henrikinkatu. Kukin muistelmateos on saanut nimensä osoitteesta, joka on ollut Tikkaselle keskeinen kuvattuna aikana. (Henrikinkatu = Heikinkatu)

Sarjan viimeisessä osassa, Henrikinkatu, ollaan päästy aina 1980-luvulle saakka.

Kirjailija on viidenkymmenen päivän julkaisu-karanteenissa. Hän on valitsijamiehenä presidentinvaaleissa.

Viisikymmentä päivää ovat kirjailijalle mahdottomuus pysähtyä ajattelemaan. Henrik Tikkanen pohtii taiteilijan lahjomattomuudella valtaa, sotaa, rakkautta, avioliittoa – tätä hetkeä, jolle antavat merkillisen kiehtovan perspektiivin hänen isoisänsä sata vuotta sitten kirjoittamat kirjeet.

Kirjailija on omassa vaelluksessaan tullut kohtaan jossa arvot ovat vaakalaudalla. Häntä ajaa uteliaisuus, halu kysyä miksi, vaikka vastauksia ei olisikaan. Kuitenkin välitilinpäätöstä sävyttää talttumaton optimismi. Hänelle olemassaolo on lahja, jota ei tule tyhjentää. Hänen ystävänsä on elämä ja kaikki mikä siihen liittyy – myös kuolema.

Kysymys on vapaisiin assosiaatioihin perustuvasta päiväkirjasta, jonka koossapitävänä tekijänä on toisaalta Tikkasen valitsijamiesehdokkuutensa aikana kokema 50 päivän karanteeni (kielto kirjoittaa tai piirtää omaan lehteensä), toisaalta Tikkasen isoisän sadan vuoden takainen, vasta löytynyt kirjekokoelma. Keskeisenä hahmona on itse asiassa se tasavallan presidentti, joka on vetäytynyt, josta on tullut kykenemätön, kuten Tikkanen epiteetinomaisesti muistuttaa, ja jonka kohtalon hän tuntuu rinnastavan oman kykenemättömyytensä ja kuoleman tuntoihin.

Kukin muistelmateos on saanut nimensä osoitteesta, joka on ollut Tikkaselle keskeinen kuvattuna aikana.

Osoitetrilogiassaan Tikkanen pyrkii rehellisyyteen. Paljastavuudessaan se lähestyy niin sanottua tunnustuskirjallisuutta, jolla on vankka asemansa Suomessa nimenomaan suomenruotsalaisessa kirjallisuudessa. Sarjassa todelliset henkilöt – muun muassa runoilija Arvo Turtiainen, kirjailija Jörn Donner ja presidentti K. J. Ståhlberg – esiintyvät omilla nimillään. Tärkeimpänä taiteellisena ohjenuorana Tikkasella on kuitenkin satiirinen tyyli, mikä vaikuttaa tosiasioitten valintaan ja keskinäiseen painotukseen. Terävä ironia ja sarkasmi leimaa kaikkea kuvausta, minkä ansiosta Tikkasta on verrattu muun muassa Jonathan Swiftiin ja Voltaireen. Kirjailija myös pohtii objektiivisen muistamisen mahdollisuutta, kun kyseessä on oma, tunnesiteitten leimaama elämänhistoria.

hakusanat: elämänkerrat muistelmat Helsinki elämänkerralliset romaanit päiväkirjat kirjeet politiikka yhteiskunta filosofia taide taiteilijat kirjalllisuus kirjailijat kylmä sota Urho Kekkonen Suomen historia ironia huumori satiiri Neuvostoliitto kommunismi Venäjä autonomian aika suomenruotsalainen kirjallisuus

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

1 €
tai
Sulkeutuu 118 vrk 2 h

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

1 € Sulkeutuu 118 vrk 2 h

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.