Kuvaus

Hilja Vatonen: Oma kehu: Muistelmia menniltä vuosilta

  • Otava, 1973
  • kovakantinen, 267 sivua
  • kirjaston poistokirja, jossa kansipaperit mukana kannen tarramuovin alla. Kannesta poistettu kirjaston tarrat, mutta sisälla vanhoja leimoja. Kirjan keskellä on muutamalla sivulla pieni tahra sivujen ulkokulmassa (katso esimerkkiaukeama) muutoin kirja on siisti ja ehjä.

Hilja Valtonen (1897-1988) on suomalaisen viihdekirjallisuuden tunnetuimpia nimiä, jonka esikoisromaani Nuoren opettajattaren varaventtiili teki kirjoittajastaan heti menestyskirjailijan. Menestysromaaneja ovat olleet niin ikään Opettajan villikko, Vaimoke, Hätävara, Kilroy sen teki ja Neiti talonmies, joiden pohjalta on tehty myös elokuvat.

Hilja Valtonen kirjoitti suosituimmat teoksensa aikaan, jolloin 1920-luvun taloudellisen nousun ja vapaampien tapojen myötä alettiin kirjoittaa entistä rohkeammin. Valtosen sankarittaret ovat pirteitä ja uhmakkaitakin, mutta he pyrkivät siveytensä säilyttäen kuitenkin porvarillisen sovinnaiseen lopputulokseen, sosiaalisesti edulliseen avioliittoon.

Hilja Valtonen kirjoitti vielä yli 75-vuotiaana muistelmaromaanin Omakehu (1973) ja romaanin Ruskapäiviä (1975).

Ote netistä löytyneestä uudesta arvostelusta:

Varsin tarkka omaelämäkerta tämä ei ole, vaan sisältää pätkiä sieltä täältä Valtosen elämää, edeten lapsuudesta opiskeluaikoihin ja sitä kautta avioliittoon ja opettajaperheen arkeen. Sekä Hilja Valtonen että miehensä Kosti Valtonenhan olivat kansakoulunopettajia, samoin kuin Valtosen isä.

Oma kehu koostuu pienistä tarinoista, ikään kuin lastuista Valtosen elämää. Niiden väliin on kirjoitettu vähän kömpelöt aasinsillat, joissa Valtonen juttelee lastenlastensa kanssa. Taustatarinana nimittäin on, että Valtonen kertoo näitä juttuja omasta elämästään kahdelle pikkutytölle, jotka haluavat kuulla mummin kertovan. Heidän kauttaa Valtonen pääsee vertailemaan nykyajan (siis 1970-luvun) erilaisuutta hänen nuoruuteensa.

Näitä välispiikkejä lukuunottamatta Oma kehu on hauska kirja. Sen luettuani ymmärrän Valtosen kirjoja hiukan paremmin ja tiedän hänestä enemmän. Lastut on kirjoitettu kirjailijattaren tunnistettavalla, kevyellä ja hauskalla tyylillä, joten lukiessa on koko ajan pieni hymynkare kasvoilla. Toki Valtonen on tässä kirjassa tehnyt valintoja, mistä kertoo, joten kirjan sisältö ei mene ikäviin asioihin. Hauskaa luettavaa siis, nopeasti ja hyväntuulisesti.
 

hakusanat: muistelmat elämänkerrat huumori suomalaiset kirjailijat naiskirjailijat lapsuus koulu historia

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

3 €
tai
Sulkeutuu 62 vrk 7 h 39 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3 € Sulkeutuu 62 vrk 7 h 39 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.