Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Ellery Queen: KUOLEMA VAIHTAA LEVYÄ. Suomentanut Leif Forsblom. Päällys: Jouko Jäntti. 1987 Gummerus, Salamasarja (toinen painos). 237-sivuinen nidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, kannen sisäpuolelle liimattu alkuperäisen omistajan ex libris.

Kuolema vaihtaa levyä (1965; Death Spins the Platter 1962) -teoksessa nuorisoidoli Tutter King soittaa viimeisen kerran levyjä omassa ohjelmassaan TV-studiossa. Nuoret ovat kokoontuneet seuraamaan jäähyväisohjelmaa, jonka lopussa Turner on luvannut antaa tärkeän tiedotteen. Ohjelma ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Siitä pitää huolen kuolema, joka väliajalla esittää oman karmean show-numeronsa.

 

2. Ellery Queen: VASTAPELURI. 2002 Book Studio, Salamasarja (2. painos). 240-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, takakannessa marketin ’kesäpokkari’-tarra (€ 4,99). Vastapeluri on Salamasarjan 140:s kirja (toiseen painokseen ei ole merkitty järjestyslukua).

Vastapeluri (1966; The Player on the Other Side 1963) –teoksessa newyorkilainen rikostarkastaja Richard Queen punastuu – ensimmäisen kerran neljäänkymme-neen vuoteen. Neljä serkusta asuu neljässä vanhassa linnassa, jotka sijaitsevat symmetrisesti puiston ympärillä. Kukin serkuksista saa vuorollaan postikortin, jossa on vain yksi kirjain – kuoleman merkki. Kammottava järjestelmällisyys saa tutkijat ensin ymmälleen, ja sitten ratkaisua ruvetaan etsimään testamenttien kautta. Totuus on kuitenkin niin mieletön, ettei kukaan osaa edes kuvitella sitä.

Ellery Queen on salanimi, jolla yhdysvaltalaiset serkukset Frederic Dannay (1905 - 1982) ja Manfred Bennington Lee (1905 - 1971) kirjoittivat kymmeniä tarinoita dekkareiden kulta-ajalta 1930-luvulta lähtien aina 1960-luvulle saakka. Teokset ovat etenkin alkuvuosina perinteisiä nokkelia arvoitusdekkareita John Dickson Carrin ja Agatha Christien tapaan, ja monia pidetään lajityypin klassikkoina. Kirjoista merkittävin on luultavasti neljäs, The Greek Coffin Mystery (1932; suom. Ruumiskirstun arvoitus 1979). Myöhempinä vuosina Dannay ja Lee toimittivat suosittua Ellery Queen -lukemistoa, ja useat heidät myöhäiset teoksensa, joiden juonen he itse laativat, ovat haamukirjoittajien viimeistelemiä. Ellery Queenin nimellä ilmestyi myös joitakin aivan muiden kirjoittamia teoksia. Ellery Queen on kirjoissaan newyorkilaisen rikoskomisario Richard Queenin poika, harrastelija-salapoliisi ja kirjailija, joka itse on muistiinmerkinnyt omat seikkailunsa. Teoksista on suomennettu runsaat parikymmentä.

 

3. Quentin Patrick: PUNAINEN YMPYRÄ. Suom. Mario Talaskivi. Päällys: Jouko Jäntti. 1987 Gummerus, Salama-sarja 128 (toinen painos *). 329-sivuinen nidottu kirja, ehjä ja siisti, esilehden yläreunaan kirjoitettu alkuperäisten omistajien nimi, ei muita merkintöjä.

*) ilmestynyt 1964 Salama-sarjassa numerolla 128; toisessa painoksessa ei ole numerointia.

Punainen ympyrä (1964; The Scarlet Circle 1943) -romaanissa murhaaja piirtää punaisen ympyrän. Tapahtumat sijoittuvat Cape Talismanin rannikkokylään Uudessa Englannissa. Tihentyvän sumun keskeltä yön pimeydessä kajastaa punertavaa valoa hylätyltä hautausmaalta. Sydän pamppaillen lomalla oleva maalaislääkäri, tohtori Westlake hiipii lähemmäksi – ja huomaa kiinalaisen lyhdyn puoleksi täytetyn haudan yllä.

Patrick Quentin (joissakin maissa muodossa Quentin Patrick),         Q. Patrick ja Jonathan Stagge -pseudonyymien takana on kaksi amerikkalaistunutta brittiä, Hugh Wheeler (1912–1987) ja Richard Wilson Webb (1901 tai 1902–1965) sekä Martha Mott Kelley (1906–2005) ja Mary Louise White Aswell (1902–1984). Kelley ja Webb julkaisivat 1931 kirjailijanimellä Q. Patrick salapoliisiromaanin Cottage Sinister. Sittemmin pseudonyymiä ovat käyttäneet Webb ja Wheeler sekä yksin että yhteisesti.

 

3. Hugh Wheeler: RIKOKSIEN CAPRI. 2002 Book Studio, Salamasarja (kolmas painos). 247-sivuinen nidottu kirja, lukematon, ehjä ja siisti, kansissa tarran jälkeä, ei merkintöjä.

Rikoksien Capri (1955; The Crippled Muse 1951) -romaanin Hugh Wheeler julkaisi sen jälkeen kun kirjoittajayhteistyö Richard Wilson Webbin kanssa oli päättynyt; se on ainoa hänen omalla nimellään julkaisemansa teos. Ohiolainen professori Horace Beddoes on matkustanut Caprin saarelle tavatakseen ihailemansa runoilija Merape Sloanen, jonka lähtö Yhdysvalloista nelisenkymmentä vuotta sitten oli saanut jonkinlaisen legendanomaisen hohteen: hänestä oli tullut kirjallisuuden-historian kuuluisin erakko. Merape Sloane oli aikoinaan kuitannut vaitiololla Horacen häntä käsittelevän väitöskirjan ”Romantiikan kauden viimeinen kukoistus”. Horace pyrkii tapaamaan neiti Sloanea voidakseen viimeistellä tämän lopullisen elämäkerran. Kun tapaaminen ei heti onnistu, hän päättää pysyä kärsivällisenä ja tutustua odotellessaan kulttuurillisesti rikkaaseen Caprin saareen. Sattumalta hän törmää nuoreen amerikkalaiseen kirjailijaan Mike McDermottiin, joka on Liz Lewisin sisarenpoika; Liz Lewis on toinen kahdesta varakkaasta amerikkalais-naisesta, jotka olivat majoittaneet toisessa maailmansodassa varallisuutensa menettäneen runoilijattaren loistohuvilaansa ja esiintyivät hänen suojelijoinaan. Kun Mike McDermott putoaa jyrkänteeltä ja kuolee, Horacella on käsissään todiste siitä, että kyseessä on murha…

 "Vuosien takainen vaikutelma tästä dekkarista oli tyrmistys ja lapsellinen ihastus sen kuvaaman paatuneen kansainvälisen ilmapiirin piristävän turmeltuneesta tunnelmasta Caprilla. Hauska dekkari täytyy sanoa." – Kirjailijaliiton sihteeri Pirkko Pesola valitessaan teoksen "Salamaksi minun makuuni"

Hugh Wheeler (1912–1987) oli amerikkalaistunut britti, toinen nimimerkin Quentin Patrick (myös muodossa Patrick Quentin tai Q. Patrick) luoneista serkuksista; toinen oli Richard Wilson Webb (1901 tai 1902–1965). He käyttivät myös pseudonyymia Jonathan Stagge. Patrick Quentin -nimimerkillä ovat kirjoittaneet myös Martha Mott Kelley (1906–2005) ja Mary Louise White Aswell (1902–1984). Kelley ja Webb julkaisivat 1931 kirjailijanimellä Q. Patrick salapoliisiromaanin Cottage Sinister. Sittemmin pseudonyymiä käyttäneet Webb ja Wheeler sekä yksin että yhteisesti.

 

Gummeruksen Salama-sarja alkoi ilmestyä 1953 (samana vuonna kuin  WSOY:n Sapo). Salama -sarjassa ilmestyi 176 kirjaa, viimeisimpänä Erle Stanley Gardnerin Perry Mason ja huolestunut holhooja (1970). Miltei puolet kirjoista on amerikkalaisten kirjailijoiden kynästä. Näitä ovat mm. Erle Stanley Gardner (26 kirjaa), Quentin Patrick (16), Ellery Queen (8) ja Mary Rinehart (6). Neljännes kirjoista on brittiläistä alkuperää, kirjailijoina mm. James Hadley Chase (11), Peter Cheyney (8), Ngaio Marsh (5), Simon Rattray (5) ja M. M. Kaye (5). Lähes neljännes on myös ruotsalaisten tekijöiden kirjoja, etunenässä Maria Lang (16). Mukana on myös kotimaisia jännäreitä. Näistä useimmat ovat Mauri Sariolan tekemiä (7). Quentin Patrick (tai Q. Patrick tai Patrick Queen) on kirjailijanimi, jota käyttivät Hugh Wheeler, Richard Wilson Webb, Martha Mott Kelly ja Mary Louise Aswell. Ellery Queen on myös pseudonyymi. Sitä käyttivät amerikkalaiset serkukset Frederic Dannay ja Manfred Bennington Lee. Ellery Queen oli kirjailijanimen lisäksi myös kirjojen päähenkilönä oleva etsivä. Simon Rattray puolestaan on eräs monista Trevor Dudley-Smithin salanimistä. Muita hänen käyttämiään nimiä olivat mm. Adam Hall ja Elleston Trevor.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

4 €
tai
Sulkeutuu 83 vrk 11 h 26 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 83 vrk 11 h 26 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.