Kuvaus

Hylätyt talot, autiot pihat

Draama vuodelta 2000 ohjaus Lauri Törhönen pääosissa Mats Långbacka ja Jonna Järnefelt.

Suomen historian kenties rankimmat vaiheet, jatkosodan lopulle sijoittuva Kannaksen suurhyökkäys ja sen aiheuttama karjalaisten evakuointi, ovat taustana Laila Hietamiehen samannimiseen kirjaan (vuodelta 1982) perustuvassa elokuvassa. Se kertoo tavallisista ihmisistä sodan ja pelon keskellä; ihmisistä, jotka ovat menettäneet käytännöllisesti katsoen kaiken. 
Valkjärven pitäjän Suontaan kylässä asuu joukko vahvoja suomalaisia naisia: Martta (Jonna Järnefelt), Hilma (Eija-Elina Bergholm), Helmi Elisa (Sari Puumalainen) ja Hilkka (Minna Mäkinen). Tilanne lähialueilla kiristyy ja kylän väki määrätään evakuoitavaksi Suomen puolelle. Alkaa naisten ja lasten rankka taival Viipuriin ja sitä kautta eteenpäin. Juuri synnyttänyt Hilkka on niin sairas, että koko sakki päättää jäädä omalla vastuullaan autioituvaan kaupunkiin odottamaan. Rintamalinja siirtyy koko ajan kiihtyvällä nopeudella kohti Viipuria. Tilanne muuttuu tunti tunnilta. 
Tiet täyttyvät väestä, kun kaikki pyrkivät kohti länttä ja turvaa, sotilaat ja siviilit samaa matkaa. Martan mies Aarne (Mats Långbacka) ja Helmi Elisan veli Arttu (Ville Keskilä) ovat mukana rankoissa taisteluissa, joissa Viipuri lopulta 20.6.1944 menetetään.

Lauri Törhösen (mm. Ameriikan raitti, Insiders) elokuva on koskettava ja kaunis. Karjalaisen maiseman puhuttelevuus lomittuu sodan synnyttämiin julmuuksiin ja tuhoon. Kaiken menetyksen keskellä ihmiset kuitenkin jaksavat yrittää - pysyä hengissä, auttaa toisiaan, rakastaa. Huomion keskipiste on kiinnostavasti evakkonaisissa ja -lapsissa. Kotiseudun jättämisen armoton lopullisuus ja tuska nousee esiin.

Käsikirjoitus
Laila Hietamies
Pekka Parikka

Näyttelijät
Mats Långbacka
Jonna Järnefelt
Sari Puumalainen
Carl Kristian Rundman
Ville Keskilä
Eija Elina Bergholm
Jevgeni Haukka
Ilkka Heiskanen

Kesto
99 min

Teksti
Ei tekstiä

Kieli: Suomi

K11

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

9,50 €
tai
Sulkeutuu 17 vrk 14 h 44 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

9,50 € Sulkeutuu 17 vrk 14 h 44 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.