Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

ILOINEN 1950-LUKU, Purkkaa, sotakorvauksia ja unelmia, ilm. 2003, toim. Kai Linnilä, 382 s., kovakantinen, Tammi; runsas, hieno kuvitus

Alku näytti pahalta. Vuosikymmenen ensimmäisenä päivänä Moskovasta saapui sotarikollisten palauttamista vaativa nootti. Helmikuussa, juuri ennen Paasikiven uudelleen valintaa eduskunnan pääoven edessä räjähti pommi. Onneksi hiihtäjämme sentään ottivat kolmoisvoiton Holmenkollenilla. Presidentinvaalit huolellisesti rakennetusta imagostaan huolimatta hävinneestä Kekkosesta tuli pääministeri. Inflaatiopeikon ja yleislakkouhan kurimuksessa UKK taktikoi hallituksen kokoon pääosin maalaisliittolaisista. Kuusi vuotta myöhemmin alkoi Lepikon torpan kasvatin 26 vuotta kestänyt presidenttikausi.

Isoja kuvia pursuava Iloinen 1950-luku on naamioitu kevyeksi nostalgia-annokseksi, mutta se toimii salakavalasti myös oppikirjana. Vuosikymmen käydään läpi kuukausi kerrallaan, lähes päivä päivältä. Uutisvirran välissä kokonaiskuvaa syvennetään esittelemällä ajan merkkihenkilöitä ja ilmiöitä. Kuva alkaa elää, kun muun muassa M.A Numminen ja Kaari Utrio kertovat omasta 50-luvustaan.

Vuosikymmenen alussa säännöstelykupongit olivat vielä käytössä, mutta 60-luvun lähestyessä maito- ja lihakaupat muuttuivat valintamyymälöiksi ja tavallisetkin perheet alkoivat käydä ulkona syömässä. Olympialaisia varten stadionille rakennettu 20?000 hengen lisäkatsomo ei saanut osakseen samanlaista arvosteluryöppyä kuin takasuoran kattaminen reilut 50 vuotta myöhemmin. Tämä johtui kenties siitä, että ilmapiiri oli ”ahdasmielinen, sulkeutunut ja tunkkainen”. Kansainväliset muotivirtaukset löysivät silti vähitellen tiensä myös Suomeen. Viiveitä on kuitenkin edelleen. Elis Askin nyrkkeilykengät liikkuivat vuonna 1951 niin sulavasti, että hänestä tuli Euroopan mestari, mutta samannäköiset jalkineet ilmestyivät helsinkiläisten trendikauppojen valikoimiin vasta viime keväänä.

Kirja on hyväkuntoinen. Kun ostosumma näkyy tililläni, panen heti levyn postiin, toimituskulut huutopakettina 5,95 euroa. Myös nouto mahdollinen. Otan pian yhteyttä, kun kaupankäynti on päättynyt. Koetetaan hoitaa maksut 7 päivän sisällä kohteen sulkeutumisesta.

Voit myös ehdottaa hintaa yksityisviestin kautta, jos haluat nopeampaa kauppaa tai muutosta lähtöhintaan.

Kannattaa huutaa useampia kohteita. 2,4 euron maksulla kulkee 2 normaalipaksuista cd-levyä tai 4 normaalipaksuista cd-singleä tai 2 kasettia. 4 normaalipaksuista cd-levyä kulkee 4 euron postimaksulla.  Useampi LP-levy kulkee 5.95 euron maksulla huutopakettina, joka on halvin LP-levyjen lähettämistapa. Muistetaan myös palautteet puolin ja toisin.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Lähtöhinta:
4,50 €
Ilmoitus on sulkeutunut 22.9.2020 22:13
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.