Kuvaus

alanimeke: Sankarikuolema Suomessa toisen maailmansodan aikana. Sotilaan kuolemaa rintamalla on ollut tapana kutsua sankarikuolemaksi. Sotaa käyvissä maissa kuolemaa isänmaan puolesta on pidetty parhaana ja kunniakkaimpana kuolemana. Toisen maailmansodan aikainen Suomi ei tehnyt tässä poikkeusta.

Kaikki suomalaiset kaatuneet pyrittiin evakuoimaan kotiseuduilleen haudattaviksi sankarihautoihin. Sankarihautajaiset yhdistivät ihmisiä ja olivat osa suremista, samalla kun niissä määritettiin voimakkaasti surua, sotaa ja kansakuntaa. Sankarikuolemaa ylistettiin, ja sotilaan kaatuminen nähtiin myös hänen omaistensa uhrina. Näiden virallisten tulkintojen lisäksi Ilona Kemppainen analysoi kaatuneiden omaisten vaihtelevia, usein virallisesta kielenkäytöstä poikkeavia tuntoja.

Tutkimuksessa seurataan sankarivainajien viimeistä matkaa rintamalta kotiseudulle monesta eri näkökulmasta. Sotilaan kuolema merkitsi tappiota armeijalle, mutta kipeimmän menetyksen kokivat kaatuneen perheen jäsenet. Itse asiassa sankarikuolema kosketti koko kansakuntaa: sanottiinhan rintamalla taisteltavan yhteisen isänmaan puolesta. Tutkimuksen keskeisinä lähteinä Kemppainen on käyttänyt sota-ajan kirjeitä, sankarivainajien kuolinilmoituksia ja kaunokirjallisuutta, joissa tulee erinomaisesti esille se, millä tavoilla sotilaan kuolemaan suhtauduttiin ja millaisiksi niin itse sankari kuin hänen omaisensa ja kaikki suomalaiset sotavuosina kuvattiin.

1. p. 2006, SKS, 280 S. Pehmytkantinen kirja kansineen on mielestäni uudenveroinen

Postimaksut huutajalle

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

12 €
tai
Sulkeutuu 101 vrk 23 h 16 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

12 € Sulkeutuu 101 vrk 23 h 16 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.