Kuvaus

Jacob Flach: MINESTRA: KIITOS PYYSTÄ, PARSASTA JA PORSAASTA. Suomentanut Oili Suominen. Kuvittanut Peter Rüfenacht. 1998 Gummerus (toinen, suomentajan tarkistama laitos). 133-sivuinen sidottu kirja (20,5 x 16 cm), ehjä kansipaperi (etukannen kuva: Jacob Flachin piirros alkuperäisteoksesta vuodelta 1937), itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Minestra: Kiitos pyystä, parsasta ja porsaasta (1981; Minestra: Dank für Rephuhn, Schwein und Spargel 1937) on hilpeän herkullinen elämän ja elämisen korkeaveisu. Teos on enemmän kuin keittokirja, vaikka se vihkiikin lukijan monen suurenmoisen ruuan salaisuuksiin. Se on taiteilijan ja ruuanystävän aurinkoa tulviva uskontunnustus, jota ryydittää lempeän ilkikurinen huumori. Teos on alansa verraton klassikko, joka kolmekymmenluvulta lähtien on ilmestynyt monissa maissa monina painoksina.

Jacob Flach (1894 Winterthur, Zürichin kantoni – 1982 Locarno, Tessinin kantoni) oli paitsi saksankielisen Sveitsin tunnetuimpia kirjailijoita myös taidemaalari ja maailmanlaatuista kuuluisuutta saavuttanut Asconan nukketeatterin pitkäaikainen johtaja. Herman Hesse oli hänen ystävänsä. Flach kuului niihin Jumalan suosikkeihin, joiden sallittiin vaeltaa jalkaisin läpi puolen Euroopan aikana, jolloin ihmiset olivat valmiita avaamaan ovensa tuntemattomallekin ja ruohon ja kukkien tuoksu ei peittynyt pakokaasujen alle. Väsyneelle matkailijalle tärkeintä oli minestra, keitto jonka jokainen Italiassa käynyt muistaa ja joka maistui halvankin majatalon karkeapintaisen pöydän ääressä taivaan mannalta.

Jacob Flach opiskeli kasvitiedettä ja geologiaa Zürichin teknisessä korkeakoulussa ja pedagogiikkaa Zürichin yliopistossa valmistuen opettajaksi 1919. Vuodesta 1925 hän asui Arcegnossa vanhassa myllyssä. Hän työskenteli taidemaalarina ja kirjailijana. Vuonna 1937 hän  perusti 1937 nukketeatterin, jota johti 24 vuotta. Flachin kirjallinen tuotanto sisältää romaaneja, nukketeatteritoimintaan liittyviä teoksia ja ruokakirjan Minestra: Dank für Rephuhn, Schwein und Spargel (1937; Minestra: Kiitos pyystä, parsasta ja porsaasta 1981).

Kirjan kuvittanut sveitsiläinen taiteilija Peter Rüfenacht kirjoittaa: „Olen kuvittanut tämän elämäniloisen teoksen kiitokseksi ystävälleni ja serkulleni, joka jo lapsuudessani oli salainen esikuvani.“  Peter Rüfenacht on ollut naimisissa suomalaisen kirjailija Liisa Laukkarisen kanssa.
 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
tai
Sulkeutuu 59 vrk 3 h 1 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 59 vrk 3 h 1 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.