Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Jorma Palo: MIES JOKA EI OLLUT MISTÄÄN KOTOISIN. 1995 WSOY (toinen painos). 140-sivuinen sidottu kirja, lukematon, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Mies joka ei ollut mistään kotoisin (1995) -romaanin päähenkilö on Ilari. Käkisalmelaisen upseerin pojasta oli tullut brooklyniläinen aivotutkija eikä Valkealan kunnanlääkäri niin kuin äiti toivoi. Isä ehti vain kerran ulkomaille, mutta venäläiset ampuivat hänet pian rajan ylityksen jälkeen. Näin hänestä jäi Ilarille ainoastaan kaksi muistikuvaa. Niiden rinnalle ilmaantuivat isäpuoli, isäpuolen isä, isäpuolen äitipuoli ja velipuoli. Äiti häpesi, että Ilari tutki vajaamielisten virtsaa väitöskirjaa varten. Palattuaan Suomeen Ilari upposi kuitenkin virtsaan entistä syvemmälle. Hän halusi ratkaista suuren tieteellisen ongelman, joka oli jäänyt muilta ratkaisematta. Ratkaisu tuli mutta samalla selvisi, että Ilarin löytämä sairaus oli kansallinen ja hyvin perisuomalainen. Hyvästi Nobelin palkinto! Ilari kirjoitti runoja, eli säntillisesti ja söi vitamiineja. Hän oli myös ahkera, ja niin hänestä tuli neurologi ja professorin äidin poika. Sitten hän sai syövän. Mies, joka ei ollut mistään kotoisin on samanaikaisesti sekä naurettava että itkettävä, kaikessa armottomuudessaankin lohdullinen kertomus. Yksittäisen ihmiskohtalon kautta Jorma Palo onnistuu tavoittamaan sodan kokeneen sukupolven tunnot. Teoksen mieskuva on monikerroksinen, terävä, koskettava.

"Lääkäri ja tutkija Jorma Palo päätti kirjoittaa elämästään viisi vuotta syöpädiagnoosinsa jälkeen vuonna 1995. Kirjan nimi Mies joka ei ollut mistään kotoisin kertoo tyylin: itseironinen, monikerroksinen, yhtä aikaa koominen ja traaginen, terävä. Kirjan alussa kerrotaan, että henkilöt ja tapahtumat eivät vastaa todellisuutta ja jos vastaavat, se johtuu sattumasta. Tämä on leikittelevää hämäystä." – Marjatta Mentula, blogi

 

2. Jorma Palo: UITETTU ROTTA. 1997 WSOY (ensimmäinen painos). 140-sivuinen sidottu kirja, lukematon, ehjä kansipaperi, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Uitettu rotta (1997) sisältää professori Leo Brennerin muistiinpanot. Leo Brenner: "Tämä teos perustuu todellisiin tapahtumiin." Teos on satiiri tieteestä. Satiiri rakkaudesta. Satiiri elämästä. Satiiri kuolemasta.

"Leo elää syöpäkontrollista toiseen ja pelkää sekä huonoa että hyvää uutista. (- - -) Leo Brenner tarkastelee kollegaansa Jussi Rantaa kriittisesti ja huomaa, että ei olisi voinut koskaan toimia kuten tämä. Se elämänhalu, mikä nuoressa Rannassa ilmeni energisenä kohelluksena, muuttui aikuisella tutkijalla rumaksi kilpailuksi. Rannalle on tärkeää hyvä virka, palkinnot, kuuluisuus ja menestyminen sekä omien sukulaisten pönkittäminen. Hän ei turhia pohdiskele eikä ole edes tarkka siitä, kenen tuloksia esittää omissa nimissään. Tulosten väärentäminen ja rahojen harkittu ohjaileminen on sekin tälle tutkijalle joskus tarpeellista suurempien päämäärien vuoksi. (- - -) Brenner on kyynisimmillään lapioidessaan laboratoriossaan sulamaan päässeen pakastearkun sisältöä jätesäkkeihin, tautista aivomössöä. Hän, amyloidiprofessori Leo Brenner, joka on uskonut tieteeseen kohta kolmekymmentä vuotta ja halveksinut toisia tieteen teosta luopuneita, ei näe enää arvoa omassa työssään. (- - -) Nyt kun luin tuon kirjoitukseni uudestaan, huomasin, etten ollut kertonut mitään huumorista, jota kirja pitää myös sisällään. Erikoinen sekoitus raskasta ja kevyttä." – Marjatta Mentula, blogi

Jorma Heikki Ilari Palo (1936 Käkisalmi – 2006 Helsinki) oli neurologian professori, lääketieteen ja kirurgian tohtori sekä kirjailija. Jorma Palon isä oli kaaderiupseeri, kapteeni Teemu Palo, joka kaatui jatkosodassa 1941. Palo toimi Helsingin yliopiston neurologian apulaisprofessorina 1975–1980, professorina 1980–2001, HYKSissä neurologian klinikan ylilääkärinä 1978–1994 ja HYKSin johtajaylilääkärinä 1990–1992 sekä Stakesin tutkimusprofessorina 1993–1994. Hän jäi eläkkeelle 2001. Jorma Palo julkaisi paitsi useita lääketieteellisiä teoksia, oppikirjoja ja tietokirjoja, myös kaunokirjallisia teoksia, joista viimeisiksi jäivät Bodominjärven murhia käsittelevät Bodomin arvoitus (2003), Hans Assmannin arvoitus (2004; yhdessä entisen rikospoliisin Matti Paloaron kanssa) sekä Nils Gustafsson ja Bodomin varjo (2006), joka julkaistiin muutama päivä Palon kuoleman jälkeen.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 33 vrk 6 h 39 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 33 vrk 6 h 39 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.