Kuvaus

Jörn Donner: I min fars fotspår - Resor i Sibirien förr och nu

Otava 2006, inbunden, 280 sidor

En personlig tidsresa till det förgångna och en kritisk skildring av förhållandena i dagens Sibirien och Ryssland.

Jörn Donners far Kai Donner (född år 1888) studerade språk och etnografi i Helsingfors, Budapest och Cambridge innan han hösten 1911 begav sig till Tomsk för sin första forskningsfärd i Sibirien. Här gick hans resor till Narym, Obs bifloder Tym och Ket, Jenisej och Turuchansk därifrån han företog en plågsam och äventyrlig färd mot Ob, en färd som räckte i tre månader. Det är troligen denna färd över tajga och tundra med dagstemperaturer på -50 grader som kom att förstöra hans hälsa.

Kai Donners andra Sibirienresa gick till kamass-stammen vid foten av de Sajanska bergen. Hans hemresa försvårades av världskrigets utbrott.

I hemlandet deltog han i den illegala värvningen av frivilliga till Jägarbataljonen, vars syfte var att med Tysklands hjälp befria Finland från tsarväldet. Han flydde till Sverige undan de ryska gendarmerna. Vid inbördeskrigets utbrott var han i general Mannerheims stab och beordrades efter krigets slut att fungera som kommendant vid östgränsen vid Systerbäck.

Kai Donner hann också ägna sig åt politik, journalistik och vetenskap innan sin död vid 47 års ålder år 1945.

Nu har Jörn Donner rest i sin fars fotspår i Sibirien och samlat sina egna intryck och delar av faderns tidigare opublicerade dagböcker i detta praktverk. Boken är illustrerad med kartor och teckningar samt ett hundratal fotografier tagna av både far och son.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

8 €
Sulkeutuu 26 vrk 21 h 4 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

8 € Sulkeutuu 26 vrk 21 h 4 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.