Kuvaus

1964, 1p, WSOY, sidottu kovat kannet kansipaperein, 251 sivua.

 

 

Kaksi lukukautta (1964) on koulumaailmaa satirisoiva heräämis- ja kehitysromaani, joka kuvaa epävarman sijaisopettajan, Irja Lahtisen, kypsymistä kohti ammatillista identiteettiä. 

Kasvua rajoittavana kehyksenä romaanissa on 1960-luvun alun ahdasmielinen maaseutukoulu. Kerronnan ironinen perussävy syntyy usein siitä, kun Irja ymmärtää asemansa kouluyhteisössä toisin kuin ympäristö. Oppilaat ovat antaneet hänelle pilkkanimen "Nuokku". 

Muutoksen käynnistää kouluun saapuva nuori sijainen, jota Irja nimittää mielessään Pojaksi. Tulokkaan radikaalille opetusfilosofialle naureskellaan, mutta Pojan saadessa oppilaiden suosion opettajakunta alkaa kokea hänet uhkaksi. Irja sen sijaan omaksuu Pojalta uuden ihanneopettajan mallin. Irjan kehityksen kautta satirisoidaan vanhentuneita opetusmenetelmiä ja opettajahuoneen muutosvastaisuutta.

Ote teoksesta Kaksi lukukautta 

Irjan identiteettikriisi saa jopa raamatullisia sävyjä. Hän itsenäistyy isähahmon, filmitähteä muistuttavan koulun pappisrehtorin vallasta ja takertuu edistykselliseen Poikaan, josta on aluksi yhtä riippuvainen kuin rehtorista. Etäisyyttä kumpaankin tuo pitkä sairasloma. 

Irjan vatsatyrän kipuilu rinnastuu synnytyspolttoihin ja leikkaushaava oireilee kuin stigma. Kivut ja raskausviittaukset symboloivat henkistä uudistumista, vaikeaa itsenäistymisen prosessia. Palattuaan töihin Irja näkee opettajayhteisön kriittisemmin ja alkaa pohtia omaa opettajuuttaan. Hän päättää jatkaa opintojaan kehittyäkseen paremmaksi kasvattajaksi.

Loppu jää avoimeksi, mutta Irjan henkinen kasvu vertautuu opettajakunnan täysivaltaiseksi jäseneksi tulemiseen kuin konfirmaatiossa. Liikkuvasta junasta katsottuna rehtori muistuttaa pappia alttarilla: 

Hän katsoi Samun mustaa suggeroivaa hahmoa, joka etääntyi etääntymistään kuin pappi alttarilla, kun on saanut konfirmaation ja kävelee kirkon keskikäytävää ovelle, ulos, pois...

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 94 vrk 5 h 26 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3 € Sulkeutuu 94 vrk 5 h 26 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.