Kuvaus

Tässä varsin harvinaisessa "Doppel-Brunsviga" 13R/1 koneessa on yhdistetty kaksi erillistä laskukonetta yhden kammen päähän, mutta muuten ne toimivat itsenäisesti. Erityisesti voidaan valita pyörivätkö molemmat koneet samaan vai vastakkaisiin suuntiin. Tällaisia koneita tarvittiin geodeettisissa laskelmissa ja Suomenkin kaupunkien mittausosastoilla on näitä ollut käytössä. Toinen suuri käyttäjäryhmä oli tykistö. Molemmissa tarvitaan geometristen ongelmien ratkaisua, eivätkä ne suju juuri ollenkaan tavallisilla laskukoneilla. Koneen mukana seuraa valokopiot saksankielisestä tehtaan käyttöoppaasta ja Kanadan armeijan laatimasta englanninkielisestä ohjeesta.

Kone on Suomessa erittäin harvinainen ja muuallakin maailmassa harvinainen. Vaikka et geodeettisia laskelmia harrastaisikaan, niin tässä olisi erinomainen työpöydän tai kirjahyllyn koriste jollaista ei taatusti jokaisella ole.

Kone on visuaalisesti ja teknisesti hyväkuntoinen, vaikka muutama pieni pintanaarmu siinä tosin on. Kuvissa näkyy pölyä, jota en jaksanut täysin pyyhkiä pois.

Saksan Braunschweigissa valmistetut 1950 luvun Brunsviga laskukoneet ovat teknisesti parhaita mitä koskaan on tehty. Odhner koneita moititaan usein aiheellisesti raskaiksi pyörittää verrattuna Thomas eli porrasvalssikoneisiin, mutta tämän ajan Brunsvigat toimivat kyllä ihanteellisen kevyesti. Kyseessä on siis laskukoneiden "mersu". Kirjoitus- ja yhteenlaskukonetehdas Olympia hankki 1950 luvun lopussa Brunsvigan osake-enemmistön ja ulkoisti jokseenkin välittömästi valmistuksen Espanjaan. Turha kai on mainita, että samalla Brunsvigan laatu romahti.

Painoa koneella on 14,1 kg, joten huutopaketti maksaa 7,95 euroa. Pakkaan huolellisesti mutta koska styrox varastoni on loppunut, täytyy tämän lisäksi laskuttaa vähän uuden pakkausmateriaalin hankinnasta. Nouto on tietenkin myös mahdollinen.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

295 €
Sulkeutuu 65 vrk 5 h 19 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

295 € Sulkeutuu 65 vrk 5 h 19 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.