Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Karen Blixen: VARJOJA RUOHIKOLLA. 1992 WSOY (kolmas painos). 127-sivuinen sidottu kirja, kannet ylipainettu, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Varjoja ruohikolla (1961; Shadows on the Grass 1960) -teoksessaan Karen Blixen kertoo vuosistaan Afrikassa. Kun hän joutui jättämään afrikkalaisen kahvifarminsa, missä oli elänyt Paroninsa kanssa elämänsä parhaat vuodet, jäivät yksinäisen talon ovet lukitsematta. Mustat palvelijat halusivat sen odottavan omistajaansa, joka ei kuitenkaan koskaan palannut. Tässä kirjassa talo ja sen asukkaat heräävät uuteen elämään, ja jälleen kerran Blixen esittää taitonsa kaikessa laajuudessaan – tarinat ovat loisteliaita, unenomaisen kiehtovia, niissä on huumoria, hellyyttä, syvyyttä. Yleismaailmallisen innostuksen aalto on nostanut Karen Blixenin ja hänen tuotantonsa uudelleen aallonharjalle. Suurelokuva "Minun Afrikkani" pohjautuu osaksi tähän teokseen.

Paronitar Karen Christence von Blixen-Finecke (o.s. Dinesen; 1885 Rungsted, Tanska – 1962 Rungsted, Tanska) oli tanskalainen kirjailija, joka kirjoitti teoksia sekä tanskaksi että englanniksi. Karen Dinesen avioitui 1914 ruotsalaisen paroni Bror von Blixen-Finecken kanssa ja perusti tämän kanssa kahviplantaasin Brittiläiseen Itä-Afrikkaan (nykyinen Kenia) lähelle Nairobia. Hän erosi miehestään 1925. Hän asui Afrikassa vuoteen 1931 saakka, jolloin plantaasi jouduttiin myymään ja hän palasi Tanskaan. Karen Blixen tunnetaan erityisesti novellituotannostaan. Hänen loistavat tarinankertojankykynsä käyvät ilmi jo varhaisessa novellikokoelmassa Seitsemän salaperäistä tarinaa (1934). Blixenin tuotantoa on elokuvattu melko vähän, etupäässä televisiolle. Kaksi tunnetuinta laajakangaselokuvaa ovat kumpikin 1980-luvulta. Sydney Pollackin elämäkertaelokuva Minun Afrikkani (1985) perustuu Blixenin muistelmateoksiin ja kirjeenvaihtoon sekä hänestä kirjoitettuihin elämäkertoihin. Se keskittyy kirjailijan Afrikan-vuosiin. Gabriel Axelin elokuva Ranskalainen illallinen (1987) pohjautuu Blixenin vuodelta 1950 peräisin olevaan novelliin ”Babetten pidot”, joka on ilmestynyt kokoelmassa Kohtalotarinoita.

 

2. Anne Fried: ELÄMÄN VÄRIT. Englanninkielisestä käsikirjoituksesta suomentanut Annikki Suni. 1988 Otava. Sidottu kirja, jossa 223 tekstisivua ja 16-sivuinen valokuvaliite, kannet ylipainettu, täysin ehjä ja siisti, kannen ja esilehden välisellä tyhjällä lehdellä peitetty aikaisemman omistajan merkintä, ei muita merkintöjä.

Elämän värit (1988) on rikas, viehättävä muistelmateos, jossa ovat monen romaanin ainekset. Samalla kun se kertoo poikkeuksellisen paljon elämää nähneestä ja kokeneesta ihmisestä, se luo värikästä, sykkivää ajankuvaa tapahtumista ja tunnelmista 1900-luvun Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Kirjan kannessa on Anne Friedin aviomiehen Theodore Friedin maalaus Zwei Schlafende, Kaksi nukkuvaa. "Menneisyys tuntuu nyt unelta. Uneksumisen arvoiselta." Anne Friedin elämä käsittää neljä erilaista elämää neljässä eri maassa. Hän syntyi 1903 Annerle Politzerina Wienissä vauraaseen, kulttuuria harrastavaan juutalaiskotiin. Vanhemmat olivat lapsille sekä tärkeitä että läheisiä. Kirjassa hän kertoo myös vanhempiensa ja isovanhempiensa historiaa. 1920-luvulla Anne opiskeli Saksassa Heidelbergissa ja Tübingenissä. Valmistuttueen kirjallisuustieteen tohtoriksi hän matkusti 1927 ystävättärensä kanssa Pariisiin, kohtasi nuoren unkarilaisen taiteilijan Theodore Friedin ja rakastui. Espanjassa käytiin sisällissotaa ja Saksassa Hitler oli nousemassa valtaan. 1938 Anne Fried muutti poikansa kanssa Yhdysvaltoihin. Hän suoritti loppuun sosiologian opintonsa yliopistossa ja teki työtä Yhdysvaltain ensimmäisessä asukasyhdistyksessä sekä mustien ja puertoricolaisten parissa New Yorkin pahamaineisilla alueilla. Kaikkiaan hän työskenteli Yhdysvalloissa 31 vuotta opettajana ja sosiaalisissa tehtävissä. Hän muutti 1969 Suomeen ollakseen lähellä maahan avioitunutta poikaansa ja tämän perhettä. Suomessa Anne Fried tunnetaan ennen muuta arvokkaasta työstään kirjallisuuden parissa, esseistinä ja kriitikkona. Anne Friedin elämään on mahtunut paljon, monenlaisia ihmisiä ja asioita, yllätyksiä ja äkkikäänteitä. Muistelmakirjassa näkyy hänen käsityksensä elämän johdonmukaisuudesta, siitä "punaisesta langasta", joka vähä vähältä paljastuu ihmisen eri vaiheissa. Viimeisestä kotimaastaan Suomesta hän kirjoittaa vähän, koska kokee, että meneillään olevaa elämää ei voi paljastaa.
Minä tulin asumaan Suomeen.
Unohtumaton on talvi 1970. Paksun hangen talvi, metsiä, jotka eivät vielä ole joutuneet kaupunkiasutuksen leviämisen uhriksi, äärimmäisen hiljaisuuden talvi. Kuusentuoksu yöllä – punatulkkuja parvekkeen pehmeässä lumessa.
Kirjoitin eräälle ystävälle: ”Voiko ihminen päästä iäiseen autuuteen vielä maan päällä ollessaan?”


Anne Antoinette Fried (1903 Wien, Itävalta-Unkari – 1998 Helsinki) oli juutalais-syntyinen, Suomessa pitkään vaikuttanut kirjailija, kirjallisuudentutkija, kriitikko, esseisti ja saattohoidon uranuurtaja. Oppiarvoltaan hän oli filosofian tohtori.


 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

7 €
tai
Sulkeutuu 99 vrk 3 h 47 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

7 € Sulkeutuu 99 vrk 3 h 47 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.