Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kulttikamaa, poimi pois.

  • "Rakkaudella suomalaisen hulluuden juurille!" – Jukka Kajava / HS

Katsastus on Matti Ijäksen ohjaama, vuonna 1988 valmistunut tv-elokuva, joka perustuu Joni Skiftesvikin novelleihin Vanha mies, Näprääjä, Katsastus ja Vainajan veli. Kaksi ensiksi mainittua novellia on julkaistu kokoelmassa Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) ja jälkimmäiset kokoelmassa Tuulen poika (1985). Kaikki novellit on julkaistu yhteiskokoelmissa Viltteri ja Mallu (2003) ja Katsastus (2010).

Elokuvan päähenkilöitä ovat pohjoissuomalaiset kaverukset, kolmekymppinen Viltteri (Vesa Vierikko) ja nelikymppinen Öövini (Sulevi Peltola), sekä Viltterin vaimo Mallu (Kaija Pakarinen) ja Mallun veli Junnu (Markku Maalismaa). Elokuvan alussa Viltteri ja Mallu menevät naimisiin ja saavat lapsen, ja Öövinikin joutuu kohtaamaan keski-ikäistymisensä. Viltterin auton katsastusreissusta kehittyy pienimuotoinen road movie Ruotsiin ja takaisin. Elokuva on kuvattu Torniojokilaaksossa ja Helsingin seudulla.

Katsastus on noussut harvojen suomalaisten kulttielokuvien joukkoon. Elokuvan varsinainen teema on vanheneminen, mutta sen käsitteleminen poikamaisen uhon kautta on tuonut elokuvalle ystäviä erityisesti nuorten miesten joukosta.

Teema-kanavan yleisöäänestyksessä marraskuussa 2008 Katsastus valittiin 1980-luvun suosituimmaksi tv-ohjelmaksi. Elokuvan kaupallinen DVD-tallenne tuli myyntiin helmikuussa 2010. Skiftesvik on kirjoittanut Katsastuksen myös näytelmäksi. Sen kantaesitys oli Oulun kaupunginteatterissa syksyllä 2010 Tuomo Aitan ohjaamana. Näytelmä on sisällöltään laajempi kuin tv-elokuva. Oulun jälkeen näytelmää on esitetty mm. Lahden kaupunginteatterissa, Haminan teatterissa, Kuusankosken teatterissa ja Ykspihlajan Työväen Näyttämöllä Kokkolassa. Kesäteatterit mukaan lukien näytelmää on esitetty yli kymmenessä teatterissa.

Ohjaaja: Matti Ijäs

Käsikirjoittajat:

Joni Skiftesvik
Matti Ijäs
Timo Torikka

Säveltäjä: Antti Hytti

Kuvaaja: Pauli Sipiläinen

Leikkaaja: Pipsa Valavaara

Pääosat:

Vesa Vierikko,
Sulevi Peltola,
Markku Maalismaa,
Kaija Pakarinen

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
Ilmoitus on sulkeutunut 26.7.2018 17:29
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.