Kuvaus

Kello on suomalainen draamaelokuva vuodelta 1984. Teoksen on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut Anssi Mänttäri. Tarina kertoo avioliittoonsa kyllästyneestä Laurista, joka kohtaa rakkauselämäänsä turhautuneen Maritan.

KELLO
Suomi 1984

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Anssi Mänttäri
Pääosissa: Paavo Piskonen, Riitta Havukainen

1 tunti 3 minuuttia

 

Näyttelijät

 Näyttelijä … Rooli  

 Paavo Piskonen … sosiologian dosentti Lauri Valjakka, "Lasse"  

 Riitta Havukainen … sihteeri Marita Kunnas  

 Tiina Bergström … Marianne Kunnas, pikkusisko  

 Benjamin Oroza … Pave, muusikko  

 Juhani Laitala … Laurin koulukaveri  

 Tarja Keinänen … Ulla Valjakka, Laurin vaimo  

 Jone Takamäki … nuoriso-ohjaaja  

 Matti Pellonpää … rehti mies  

 Kirsi Tykkyläinen … nainen junassa  

 Anneli Kanto … nainen junassa  

 Vappu Jurkka … Maritan äiti  

Kello lähtee käyntiin heti, ilman mitään alkutekstejä, musiikkia tai muutakaan. Vaimonsa selittäessä työkavereilleen haaveitaan lähteä kokeilemaan onneaan miesrintamalla, Lasse (Paavo Piskonen) ottaa ritolat junasta ja katoaa nopeasti rautatieaseman kapakkaan. Juttuseuraa hän ei ole vailla, sillä samaan pöytään änkee vanha koulukaveri, joka on niin itsekeskeinen, ettei edes ymmärrä esitellä itseään.

Seuraavasta baarista Lasse lähtee erään tuntemattoman naisen (Riitta Havukainen) mukaan tämän asunnolle. Perille päästyä juopottelu ja tupakanpoltto jatkuu, kunnes kaksikko lopulta esittelee itsensä toisilleen. Ennen kuin päästään naimaan, matkassa on muutama mutka, joita tosin tulee ilmi entistä enemmän lyhytkestoisen aktin jälkeen.

Anssi Mänttärin Kello on kertomus kahdesta suomalaisesta ihmisestä, miehestä ja naisesta, jotka voisivat olla joko keitä tahansa tai sitten he ovat erittäin ainutlaatuisia. Kirjaoppinut, jatkuvasti itseään viisaampia siteeraava Lasse on pettynyt avioliittoonsa ja elämäänsä; lapsista on tullut kauhukakaroita ja vaimokin nalkuttaa. Maarit taas on pettynyt miehiin, joita hänellä on ollut runsaasti, mutta jotka ovat kaikki osoittautuneet mulkuiksi. Kuten Lasse sen hyvin sanookin, ehkä vika ei ole miehissä yleensä vaan Maaritin miesmaussa. Yhteisen illan aikana nämä päiväsaikaan toisistaan täysin poikkeavat ihmiset ovat samanlaisia: täynnä vihaa muita, mutta ei itseään kohtaan.

Vain 36:ssa tunnissa kuvattu Kello on hyvin tunnistettavasti ohjaaja-käsikirjoittajansa elokuva, sillä se on samanaikaisesti erittäin perinteinen että hyvin outo ja omalaatuinen elokuva. Tässä elokuvassa – kuten muissakin Mänttärin elokuvissa –  on alku, keskikohta ja loppu ja nimenomaan siinä järjestyksessä, mutta henkilöhahmojen elämästä tämä on vain pieni ote. Päähenkilöt kokevat uutta, mutta eivät opi niistä mitään ja jatkavat samaa vanhaa rataa heti, kun aamu sarastaa ja krapula hellittää.

Mainittakoon, että elokuvaa oli tekemässä monta muutakin tuttua nimeä. Vappu Jurkka nähdään pienessä roolissa Maaritin äitinä, Matti Pellonpää vielä pienemmässä roolissa päähänpotkittuna miehenä ja elokuvan toisena leikkaajana toimi Mika Kaurismäki.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
Sulkeutuu 2 vrk 4 h 2 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

6 € Sulkeutuu 2 vrk 4 h 2 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.