Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kiinnostaako keskiaika, haluaisitko hankkia aidon arkun 1400- luvun lopusta?
Ole hyvä ja lue tämä tosi pitkä ilmoitusteksti ensin ihan kokonaan ennenkuin teet päätelmiä, teksti jatkuu pitkän matkaa sivua alaspäin....maassamme ei koskaan ole myyty näitä. Todellinen harvinaisuus nyt kaupan. Tämä on ensimmäinen kerta kun maassamme myydään julkisesti keskiaikaista huonekalua, siis arkkua jonka vuosiluku alkaa numeroilla 14...tai vanhempi. Meillä ei Suomessa ole vielä ikinä ollut ensimmäistäkään myyjää, jolta näitä olisi liikkeestä saanut. Itse olen näihin perehtynyt jo 25 vuoden ajan ja nyt ensimmäistä kertaa laitan yhden aidon keskiajan huonekalun myyntiin.

Tämä saattaa mennä ulkomaiseen huutokauppaankin, mutta kokeilen sitä ennen haluaisiko joku hankkia tämän minulta Suomessa. Että olisiko meillä yhtään aidosta keskiajan arkuista kiinnostunutta keräilijää, olisiko kenties muitakin alan ihmisiä kuin allekirjoittanut? Olen käyttänyt näihin jo neljännesvuosisadan verran kaiken liikenevän aikani.

Arkku voidaan myydä myös esim. johonkin kotimaiseen museoon tai taidesäätiöön / taidekotiin. Muutamiin näihin olen tätä arkkua jo tarjonnutkin. Voin siis tarvittaessa ottaa ilmoitukseni pois täältä ennen määräajan umpeutumistakin.

** Erittäin harvinainen yli 500- vuotias aito arkku keskiajan Englannista ! 

Arkku on Englantilainen, vuodelta 1480-1500. Aito,iso ja harvinainen arkku Ruusujen sodan lopun ajalta, jossa Lancasterin ja Yorkin suvut kävivät sotaa Englannin kruunusta v. 1455-1485 ja sitä seuranneen Tudor- suvun ajalta v.1485 eteenpäin.
Ns. matka-arkku, kevyttä lehtipuuta, laudat n. 15 mm paksuja, päällystetty vettä hylkiväksi nahalla ja vahvistettu kauttaaltaan ristikkorakenteella naulaamalla se ristiin rautasuikaleilla. Isot rautakahvat, kuvassa 4 alkuperäinen ja toinen korvattu menneisyydessä lähes samanikäisellä. Alkuperäiset 3 lukkoa + 3 salparautaa ,ei avainta. Mitat= pit 122 cm, lev 46 cm ja kork kansi kiinni 56 cm ja auki 82 cm. Painoa n.25-30 kg.

Tämän ikäisissä on aina jotain restaurointeja tehty, mutta tämä on päässyt vähällä. Toinen kahva on vaihdettu, sekin voi olla 1500- luvulta ( korvatunkin kiinnikkeet sisällä paksuista käsintaotuista naulasta taivutettu), eikä kahvakaan paljoa eroa alkuperäisestä kahvasta kuvassa 4.

** Huom...Pohjassa olevat rautasuikaleet on kaikki uudempaa vahvistusta, eivät alkuperäisiä. Lisätty kuva pohjasta tänään 03.11.Vertaa edelliseen kuvan 4 rautapunontaan, niin tästä lähikuvasta 4 näet mikä patina tulee reilussa 500 vuodessa raudan päälle.

Arkussa on valkoisia pilkkuja sisällä, ne ovat jotain hauraita paperikuidun palasia ( huom..eivät kangasta) , koska arkku on jossain välissä ollut verhoiltu sisältä tällä paperilla / kuidulla senhetkisen villityksen mukaan. Nuo voi nyppiä tarkemmin pois jos viitsii, kova homma on. Vanhoja puutuholaisen reikiä ( ei aktiivisia) ..ja näitä löytyy sitten joka ainoasta tämän ikäisestä huonekalusta ,mutta ne ovat ikivanhoja eikä arkussa ole mitään elämää, eikä ötökkää. Nämä vielä yleisesti kylmäkäsitelläänkin kaiken varalta. Nahka on mustaa, kuivunutta ja osin lohkeillut. Sellainen rouhea pinta.

Näissä pidettiin ne huushollin arvotavarat. Arvotavaroiden vuoksi lukkojakin on peräti 3 kpl. Kantokahvat ja keveämmän lehtipuun paino olivat tärkeitä tulipalon tai hyökkäyksen yllättäessä, jotta arvotavarat voitiin nopeasti ja kootusti kiikuttaa pois turvaan. Näissä käytettiin keveyden puolesta usein haapapuihin kuuluvaa poppelia tai vähän tiiviimpää jalavaa ja nämä puulajit olivat kuivumisen jälkeen lahonkestäviä ja myös nahkapäällys teki arkusta vesitiiviin kun sitä kuljetettiin sumuisessa Englannissa vankkureilla pitkin metsiä.

Kun tänä päivänä löytyy kaksi identtistä huonekalua keskiajalta ja jos ne ovat pikku yksityiskohtia myöten samanlaisia, niin se yleensä tarkoittaa sitä että ne ovat mahdollisesti ja mitä todennäköisimmin yhden ja saman mestarin tekemiä, koska jokaisella sepällä oli tuohon aikaan se oma malli ja tyyli.
Ei ollut yleistä rautakauppaa, josta olisi voinut tilata sarjatuotantona 300 kpl samanlaista saranaa. Ei...ne piti tehdä itse jokainen erikseen takomalla raudasta.
*** Tuohon ylläolevaan viitaten, Englannista löytyy toinen identtinen arkku. Tiedän missä sitä säilytetään ja kenelle erittäin tärkeälle henkilölle se on kuulunut. Sen historiallinen tausta on todella merkittävä ja on olettamus että kun hänelle tehtiin se toinen arkku 1400- luv lopulla, niin tässä on mahdollisesti se saman sepän yhtäaikaa valmistama toinen kappale. ***

On realistinen mahdollisuus ja olettamus, että nämä olisivat kumpikin saman tekijän valmistamia, sillä jokaisella tekijällä oli tuo oma yksilöllinen kädenjälki,malli ja tyyli. Tuote itse siis kertoi usein jo kuka oli sen tekijä. Varmaksi tuota tekijäyhteyttä ei enää kuitenkaan pysty todentamaan. En tässä voi mainostaa kuka tuo toisen arkun omistaja oli ,mutta se selviää kyllä jos tätä joku on vakavissaan hankkimassa.

Arkku on samanlainen ja ikäinen kuin omani, samanlainen ristikkoruuturakenne 6 x 3 ruutua sivuilla ja kannessa sekä 3 x 3 ruutua päädyissä, nahkapäällys ja täysin identtiset lukko ja salparaudat viimeistä piirtoa ja mutkaa myöten, saranoiden muoto, niitit, kahvat, rautasuikaleiden punonta, lukkokilpien reunakohouman kolme vinoa halkioviivaa ja S-kirjaimien muoto ja koko ym. Arkku on lukittu keskeltä riippulukolla ja yhdellä lisäraudalla, jotka omani keskuslukosta puuttuvat. Riippulukko siinä mullakin on silti ollut.

Tämä mahdollisuus, että nämä saattavat molemmat olla saman tekijän valmistamia mainitaan myös kansainvälisessä kuvallisessa sertifikaatissa, joka on myönnetty Lontoossa ja tulee ostajalle arkun mukana. Alkuper sertifikaattia säilytetään Lontoon keskusrekisterissä. Sertifikaatissa on yksilöllinen sarjanumero. Lontoosta voi tarkistaa milloin vain täsmäävätkö minun antaman sertifikaatin kaksoiskappaleen tiedot sitä alkuperäistä. Tämä vähentää väärinkäytöksiä kun esinettä myydään eteenpäin, koska esineen tiedot , ikä , myyjä , kunto ja yksityiskohdat on yleiseen rekisteriin rekisteröity pysyvästi. Sertifikaatti vahvistaa myös että myyjä, jolta tavara on ostettu on tunnetusti alalla luotettu ja pitkään toiminut, hyvämaineiseksi todettu ja itse tiedot myydystä esineestä on julkisesti annettu pysyvään esinerekisteriin .

Se toinen identtinen arkku on kuvattu keskiaikaisten huonekalujen lähdeteokseen. Tämä kirja on ammattilaisten parissa luettu ja haluttu teos. Minulla on siitä sitten kuvakin myös olemassa näiden molempien vertailua varten. Tähän ilmoitukseen en voi sitä liittää.

Aitoustodistuksena toimii tuo kuvallinen laatusertifikaatti tietoineen ja ostokuitti kirjoitetaan ja todistan livenä kaupanteon yhteydessä myös henkilöllisyyteni että se täsmää huutonetin ilmoittamiin myyjätietoihin.
** Arkusta on myös esittää Englannin taideviraston kulttuuriviranomaisen vientilupayksikön johtajan lausunto, aiempi provenienssi, virallinen rahtikirja ja laatusertifikaatti. Arkku ei tarvinnut maastavientilupaa, sillä Englannin asettamat rajat arkun ostohinnalle eivät täyttyneet, esinekategorioille on omat hintarajat joka luokalle. Historiallinen tausta ei vaikuttanut, sitäkin kysyin, vaan lupayksikön mukaan ostohinta oli tässä esineessä se määräävä tekijä.

Provenienssi=  arkku tulee Englantilaisesta yksityiskokoelmasta.

Hintapolitiikasta keskiarvoja......1500- luv arkkujen ostohinnat yleisesti 3000 eur - 10000 euroon, 1400- luv arkut vähemmistönä ja näissä tavallinen haitari 5000 eur - 14000 eur, jotkut tosin 25000-55000 euroakin, sitten 1300- luv arkut erittäin kalliita ja maailmalta näitä löytää myynnistä yhden käden sormilla.

Kotiini en päästä ostajia tekemään "turistikierrosta", olen ollut turvallisuusalalla työssä puolet elämästäni, sekä myös Poliisialalla. Arkkua katsotaan muualla ja kotiini ei ole tuntemattomilla mitään asiaa. Korona-aikana ei muutenkaan.

Dokumentit ja asiakirjat ym viranomaislausunnot näytetään vain livenä . Tärkeitä henkilökohtaisia dokumenttejani en jakele etukäteen tuntemattomien ihmisten sähköposteihin. Sitä ehdotettiin täällä jo kerran ja kauppa tyssäsi heti siihen. Ja tyssää jatkossakin. Asiat selviää kyllä, mutta oikealla tavalla. Sertifikaatin saa ostaja mukaan, se kuuluukin kulkea arkun mukana uudelle omistajalle.

** Koronapandemia otetaan vastuullisesti ja vakavasti huomioon, annan ohjeet. Jos ostaja ei suostu turva-ohjeisiin, koko tapaamista ei järjästetä. Suojaimista ei sinun tarvitse huolehtia, saat minulta kaupantekohetkeen kaiken....sairaalatason parhaan hengityssuojaimen paketista, uudet suojalasit paketista ja käsineitä uuden laatikon. Hengityssuojain on korkeinta FFP3- luokkaa, jota sairaaloissa käytetään koronapotilaiden hoidossa kun on aerosolivaara. Se suodattaa ilmasta aerosolit, virukset ja bakteerit. Siinä ei ole venttiiliä, joten se suodattaa myös meidän uloshengitysilman. Näin ollen emme altistu tilanteessa ollenkaan toistemme aerosoleille. Pidämme myös 2 metrin turvavälin niin kuin vaan pystymme. Käytän myös itse kaupantekohetkellä samoja suojaimia. Emme ole kaupantekohetkellä kotonani.


Nyt vielä ainutlaatuinen tilaisuus hankkia aito, keskiajan huonekalu, sillä olen tästä jo ollut yhteydessä niin eri taidesäätiöihin kuin eri museoihinkin, ja isoon kansainväliseen huutokauppataloon, jonne tämä voi päätyä pian myyntiin ellei kukaan muu tätä ensin Suomesta hanki.

Minulla on myös hyvä syy miksi valitettavasti joudun nyt tästä luopumaan, sen kuulet sitten kasvokkain.
** Ja tämä on sitten laillisesti maahantuotu, dokumenttia on kaupasta ja kuljetuksesta esittää, esineestä on ennen kaupantekoa kysytty Englannin kulttuuriesineiden lupaviranomaisilta ja minulla on heidän vastaus esittää ostajalle. Saat myös luotettavan sertifikaatin, arkku on tietoineen rekisteröity Lontooseen. Tässä on ainutlaatuinen esine kaupan, Suomessa näitä ei koskaan myydä missään.
Päätin tämänkin myyntikanavan kuitenkin kokeilla.

** ROHKEASTI NYT VAAN NIITÄ HINTAEHDOTUKSIA TEKEMÄÄN, mikäli tämä kovasti kiinnostaa, kiitos.

* Käy myös lukemassa kaikki palautteeni, jotta tiedät mitä muut ovat sanoneet kaupankäynnistä kanssani. Kiitos!

Tuo punainen koroke arkun alla kuvissa 2-4 ei kuulu kauppaan, jätän sen itselle. Ei myöskään kuvan 1 tavarat arkun päällä.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

12 500 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 11.11.2020 11:49
Myyjä edellyttää ostajalta tunnistautumista ja vähintään 100 palautepistettä.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.
30.10. klo 12:18

On hieno ja kallis