Kuvaus

 •  S A M O I L L A  7€  Kuluilla  =  R A J A T O N määrä Kirjoja HUUTO pakettina 
 •  
 • TEE PAKETTI alhaalla Kaikki  linkit

 

 

 

 73 MAAILMANKIRJALLISUUDEN MERKKITEOSTA. 

Homeros, Dante, Shakespeare, Goethe, Tolstoi, Strinberg, Proust .... kirjallisuuden suuret nimet tulevat vastaan kaikkialla meitä ympäröivässä kulttuurissa. Mutta mitä he ovat kirjoittaneet, ja kenelle? Minulleko? 

Tämän teoksen kirjoittajat ovat kotimaista huippujoukkoa, tutkijoita, kirjailijoita, suomentajia, kriitikoita kaikista niistä sukupolvista, jotka tällä hetkellä näkyvät kirjallisuuselämässämme. 

Kuin UUSI 

 • Kirjojen kirja / toimittanut Juhani Salokannel.
 • Kieli:suomi
 • Julkaistu:Helsingissä : Otava, 1995.
 • Ulkoasu:686 s. ; 25 cm.
 • ISBN:951-1-13558-9 (sid. ) :
 •  

Juhani Salokannel esittelee kirjassaan perusteellisesti ja elävästi 14 suomalaista kirjailijaa - mistä he ovat lähtöisin, miten he ovat eläneet ja mitä kirjoittaneet.

Samalla syntyy värikäs kuva suomalaisen kirjallisuuden vilkkaimpiin kuuluvasta kirjallisesta periodista, 1950-luvusta: kirja alkaa Väinö Linnasta, joka tuli julkisuuteen 1947, ja päättyy 11 vuotta myöhemmin aloittaneeseen Pentti Saarikoskeen.

1950-luku elää keskellämme. Vain neljä näistä kirjailijoista on kuollut. Yhdeksän 14:stä on julkaissut 1990-luvulla, ahkerimmin Paavo Haavikko, jolta on tullut kuusi uutta kirjaa. Viisi 14:stä kilvoittelee tämän syksyn kirjamarkkinoilla.

Lahjakkuuden purkaus

Ei näytä olevan. "Yksiselitteisen selvästi mikään muu ei ole kohentunut kuin taiteen laaja apurahoitus - ja mahtava taidebyrokratia." Entisissä ahtaissa oloissa kirjalla oli merkillistä kantavuutta, mitä sillä ei nykyään välttämättä ole.

Haavikko huomauttaa Salokanteleelle, että hänen uransa alku oli silti paljon vaikeampi ja epävakaampi kuin voisi luulla.

Hän on oikeassa siinä, että modernisteilla oli alkuun lukijoita kovin niukasti. Mutta heidän kellokkaansa Tuomas Anhava hallitsi koneiston ja kuljetti käsikirjoituksia salkussaan suurimpien kustantamojen väliä juonikkaasti kuin kolmoisagentti. Modernistien nopea voitto oli varma.

Perheet ja salongit

Kirjallinen sukupolvi oli virkamiesten ja kauppiaiden lapsia. Helvi Juvosen isän kauppakartanossa Iisalmessa harrastettiin taiteita ja suuria aatteita. Menestyvä liikemies julkaisi loppusoinnullisia runoja rakastetusta vaimostaan vaatehtimonsa suurissa ilmoituksissa, jotka paikallinen sanomalehti välitti maakuntaan.

Helvi Juvonen, tiukka kilvoittelija, kirjoittikin myöhemmin: "Kun en osaa antaa arvoa kaikenkarvaisille riimittelijöille, en tahdo itsekään olla sellainen." Alempaan keskiluokkaan kuului Marja-Liisa Vartion äiti, joka kiertokoulunopettajana liikkui ympäri savolaista pitäjää vailla vakituista asuntoa. Tytär kasvoi loppumattoman tarinoinnin ilmapiirissä.

Lassi Nummen vanhemmat olivat tuoneet pappilaansa muistoja lähetyssaarnaajan elämästä Kiinaa myöten.

Nummien kotiin kerääntyi taiteellinen salonki, jossa Paavo Haavikko ja Marja-Liisa Vartio tapasivat ensi kerran.

Salokanteleen kirjasta käy tiheään ilmi tällaisten epävirallisten yhteenliittymien tärkeys kirjailijantyön kannalta.

Proletaarinen kirjallinen salonki oli tamperelainen Mäkelän piiri, jonne nuori Väinö Linna ilmestyi niin kalpeana ja kiihtyneenä, että muistutti "venäläistä mystikkoa ja samalla yleiseurooppalaista rappiofilosofia". Siellä halveksittiin joukkojen aatteita ja puhuttiin Jumalasta ja maailmankaikkeudesta.

Pentti Holappa löysi vastaavan yhteisön setlementtiopiston kirjallisesta piiristä.

Nuorille Helsinkiin lähteneille savolaisille kuten Helvi Juvoselle osakunnan kirjallinen kerho merkitsi paljon. Helsinkiläinen snobi Pentti Saarikoski johti Eteläsuomalaisen osakunnan vastaavaa ryhmää.

Nummen veljesten kodin kaltainen paikka oli käpyläläisten filosofien piiri, johon Paavo Rintala kuului. Kaiketi värikkäin oli se joukko, joka keskusteli Marja-Liisa Vartion ensimmäisen miehen taidegalleriassa.

Kirjallisen uran jatkuessa kehittyi koulukuntaista yhdessäoloa, kuten modernistin kuuluisa kantapöytä Ekbergin kahvilassa.

Yksinäisyys ja itsenäisyys

Parhaiten sen määrittelee Veijo Meri, joka sanoo sitä jo ennen murrosikää ilmeneväksi "eksistenssitilaksi". Se on totaalista tiedostamista ja ahdistusta, joka merkitsee myös hengen antamista maailmalle ja itselle.

Kirjailijan oman erikoislaadun löytämisestä puhuu kauneimmin Paavo Haavikko kertoessaan Marja-Liisa Vartion tiestä itsenäisyyteen.

Yksinäisyyteen liittyvän "luovuuden" useimmat torjuvat - se on liian soma termi. Asiallisemmin voi puhua vaikkapa kekseliäisyydestä, kuten Eeva Joenpelto ehdottaa.

Mehevä elämänkuva

Salokannel sanoo, että välipolvi kirjoitti oman historiansa, mutta hänelläkin on siihen sanansa sanottavana.

Välipolven paras aika loppui Veijo Meren sanoin "helvetin äkkiä". Pentti Saarikosken elämäntavat toivat uudessa muodossa takaisin sen nerokultin, jonka modernistit olivat hylänneet. 1960-luvun radikalismin nousu sai Eeva Joenpellon kysymään, eikö enää tarvittu sellaista ihmiskuvausta, johon hän oli kehittänyt taitonsa.

Salokanteleen esitys korostaa ajanjakson yhteisiä piirteitä, esimerkiksi epäromanttista, ammattimaista suhdetta kirjailijantyöhön. Aikanaan niin jyrkkinä koetut suuntariidat helsinkiläisten modernistien, tamperelaisten realistien ja kainuulaisten kertojien välillä tuntuvat tästä näkökulmasta katsoen sulavan pois.

Pienoiselämäkerrat kehittävät kirjallisuushistorian kannalta huomionarvoisia näkökohtia, mutta Salokanteleen teoksen suurin ansio on sen vilkas ja mehevä elämänkuva. Se kertoo voimakkaista yksilöistä, jotka kasvavat menneisyyden väkivahvasta maaperästä kulttuurisankareiksi rakentamaan siltaa vanhan ja uuden Suomen välille.

PEKKA TARKKA HS

 

 

Kovakantinen Kansipaperit

Kuvassa huudettava tuote

Klikkaa kuvaa

Sidos suora

 

 

 •  S A M O I L L A  7€  Kuluilla  =  R A J A T O N määrä Kirjoja HUUTO pakettina 
 •  
 • TEE PAKETTI alhaalla Kaikki  linkit

 L I N K I T 

Kaunokirjallisuus

KAIKKI KIRJAT:

KAIKKI osastos

 

Lyhenteitä:

SKP = sidottu kovakantinen kansipaperit

sid = sidottu, kovakantinen ( harvoin myös pehmeä kantinen ) joko kuvakansi tai kansipaperiton ( mainittu)

nid =  nidottu, pehmeäkantinen 

Kierre / Rengasselkä = Reijitetyt sivut metalli/ muovi kierteessä kiinni, sivuja voi kääntää vapaasti ympäri ym

Pokkari = Pocket eli taskukokoinen, usein ns massajulkaisu marketteihin ym kaikki nidotut EI näitä

OMISTE =  omistajan nimi tai onnittelu

Sign. = Signeerattu, tekijän nimikirjoitus/ "nimmari", joskus omisteella

KP = Kirjaston poisto kirja, voi olla muovitettu, leimoja ym, vanhoissa/ koulujen tai laitosten vähemmän

UV / UUS / UUSI- (mukana - miinus merkki)  = Uuden veroinen 

HYVÄ + / -  plus tai miinus 

CD tai DVD + / - = + plus tarkoittaa ON MUKANA ja miinus EI mukana, jos ei mainittu erikseen ilmoituksessa sitä EI ole mukana vaikka se julkaisuun tai sarjaan kuuluisikin. Levyt kirjojen tms liitteinä / välissä usein saa jälkeä kovasta muovitaskusta, kuljetuksessa tms vaikka olisivat olleet poistumatta kuoristaan alusta asti.

 

 

Lähes kaikissa kohteissa on enenmän tai vähemmän käsittelyn / kuljetuksen / varastoinnin jälkiä esim kirjojen kansissa. 

Voit myös kysyä tarkemman katsauksen kohteen kunnosta ennen huutoasi, jos olet esim keräilijä tai muuten kaipaat lisätietoa. Luokitukset pitää paikkaansa lähes kaikissa kohteissa. 

Kunto takuu olemassa, mahdolliset mainitsemattomat viat ovat vahingossa huomaamatta jääneitä virheitä. OTA YHTEYTTÄ ennen kuin annat nega/neutraali palautteen, sovitaan asia! En ole 24 / 7 tavoitettavissa, viikonloput poissa. Tekstiviesti nopein.

JOS ON KOVA KIIRE =  KYSY ENNAKKOON. Toimitus useimmiten lähi arki päivinä maksun saavuttua (sait palautteen) voi venyä pidempäänkin. Huomio viikonloput ja juhlapyhät.


Voittajalle tulee tilitiedot Huuto.net automaattisen vakioviestin lopussa (alhaalla).
Muista ilmoittaa maksaessasi kohteen N I M I.

Ei postin paketti automaattia lähellä/käytössä.

Profiilista löytyy ajankohtaista tietoa.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 33 vrk 4 h 13 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

12 € Sulkeutuu 33 vrk 4 h 13 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.