Kuvaus

Kleemola, Olli: Valokuva sodassa
Neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941-1945
Kustantaja: Sigillum, 2016, 335 sivua, painos: 1., kunto: hyvä Sidottu, kuvakansi

Sekä kansallissosialistinen Saksa että Suomi kävivät vuodesta 1941 alkaen sotaa Neuvostoliittoa vastaan. Sotilaat tallensivat sotaretkensä aikana kokemaansa ja näkemäänsä valokuviin, joiden aiheiksi päätyivät eksoottiseksi mielletyn Neuvostoliiton eri alueiden näkymät, paikalliset ihmiset, elinolot ja neuvosto- liittolaiset sotavangit. Valokuva toimi myös aseena: Neuvosto- liittoa esittelevillä erityisillä propagandakuvilla muokattiin asen- teita sodankäynnille edullisiksi.

Valokuva sodassa avaa näkymän sotavalokuvien Neuvostoliittoon. Millainen  tietoisesti tehty ja tahattomasti taltioitu  mielikuva Neuvostoliitosta paljastuu yksityisistä ja propagandakäyttöön otetuista valokuvista? Millaista sanomaa kuvilla pyrittiin välittämään, ja miten se muuttui sodan kestäessä? Mikä sai sotilaat ja propagandakuvaajat kuvaamaan tiettyjä aiheita, ja mitä aiheita ei taltioitu kuviin? Millaiset kuvat pääsivät julkisuuteen, ja mitkä jäivät sensuurin haaviin? Kuinka lähellä toisiaan suomalainen ja saksalainen käsitys Neuvostoliitosta lopulta olivat?

Sotavalokuvia ei niiden suuresta määrästä huolimatta ole juurikaan käytetty historiantutkimuksen lähdeaineistona. Valokuva sodassa antaakin uusia näkökulmia siihen, miten valokuva-aineistoja voi käyttää lähteinä. Kuvien analysoinnin avulla tutkimus valottaa lisäksi Suomen ja Saksan sota-aikaisen kuvapropagandan ja sensuurin toimintaa, josta on tähän mennessä saatu vain vähän tietoa.

Talvisota, Jatkosota, Lapin sota

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 24 vrk 17 h 16 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

22 € Sulkeutuu 24 vrk 17 h 16 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.