Kuvaus

Kuningas Litmanen on vuonna 2012 valmistunut Arto Koskisen ohjaama dokumenttielokuva, joka kertoo jalkapalloilija Jari Litmasesta. Nimensä se on saanut suomalaisten jalkapallofanien Litmasesta käyttämästä "Kuningas"-lempinimestä. Syyskuussa 2012 ensi-iltaansa tullut dokumentti keräsi elokuvateattereissa yhteensä noin 30 000 katsojaa.

Jalkapallo-ottelun tavoin myös Kuningas Litmanen jakaantuu kahteen jaksoon. "Ensimmäinen puoliaika" kertaa Litmasen uran huippuhetkiä kuten Mestareiden liigan voittoa Ajax Amsterdamin riveissä. "Toinen puoliaika" taas kuvaa häntä ihmisenä ja käsittelee Litmasen peliuran käännekohtia, muun muassa lukuisia loukkaantumisia.

Mika Kaurismäen tuottamaa elokuvaa on kuvattu Lahden ja Helsingin lisäksi Amsterdamissa, Barcelonassa ja Liverpoolissa. Kuvaukset aloitettiin syksyllä 2010, jolloin Litmanen pelasi FC Lahdessa. Hänen entisistä joukkuetovereista haastateltujen joukossa ovat muun muassa Danny Blind, Frank ja Ronald de Boer, Xavi Hernández, Sami Hyypiä, Carles Puyol, Edwin van der Sar ja Marc Overmars. Valmentajista Kuningas Litmasessa esiintyy muun muassa Louis van Gaal. Alun perin Kaurismäen piti ohjata elokuva itse, mutta muiden työkiireidensä vuoksi hän valitsi ohjaajaksi Arto Koskisen.

Kuningas Litmanen on myyty useisiin eri maihin. Marraskuussa 2012 se sai Hollannin ensi-iltansa Amsterdamin IDFA–elokuvafestivaaleilla, jota pidetään maailman arvostetuimpana dokumenttielokuvafestivaalina. Jari Litmanen oli paikalla ensi-esityksessä.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

5 €
Sulkeutuu 83 vrk 15 h 11 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

5 € Sulkeutuu 83 vrk 15 h 11 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.