Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kymmenen riivinrautaa on vuonna 2002 valmistunut Ere Kokkosen elokuva, joka perustuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin vuodelta 2001.

ARTO PAASILINNA on Suomen luetuimpia ja filmatuimpia kirjailijoita. Jäniksen vuoden veroista toista kestosuosikkia hänen kirjoistaan ei toistaiseksi ole tehty, mutta Ere Kokkosen Paasilinna-filmatisoinnit ovat olleet myöhäiskeski-ikäisen kansanosan ainoita äänitorvia kotimaisilla valkokankailla.

Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä ja Hurmaava joukkoitsemurha valmistuivat vuosina 1996 ja 2000. Vuonna 2001 julkaistuun romaaniin Kymmenen riivinrautaa perustuva uutuus on näiden herrojen kolmesta yhteistyöstä laatuisin.

Arto Paasilinna on, kuten hyvin tiedetään, Lapissa syntynyt ja tänä vuonna 60 täyttänyt miehenjärkäle, vakava humoristi, jota arvostetaan Ranskaa ja Ruotsia myöten. Uutuuselokuvan päähenkilö on Lapissa 60 vuotta aikaisemmin syntynyt tehtaanjohtaja, joka on menestynyt omalla työllään ja kansanopiston antaman perussivistyksen turvin.

Nousukasmaisista kulisseista ja teollisuusneuvoksen tittelistä huolimatta Rauno Rämekorpi on ihmisten – ja naisten – kanssa hyvin toimeen tuleva, kansanomainen mies. Ainakin juovuksissa, sillä selvänä häntä ei tämän elokuvan aikana nähdä.

Rämekorven odysseia käynnistyy syntymäpäivävastaanoton päätteeksi, kun vaimo lähettää hänet viemään lemuavat onnittelukukat kaatopaikalle ja ryhtyy itse parantelemaan alkavaa migreeniään. Mies jää sille tielle useaksi päiväksi, sillä matkasta tulee aimo synttärilahja. Ukko kelpaa naiselle kuin naiselle, yhdelle toisensa jälkeen.

Kokkosen elokuva toimii, koska Rämekorven suosioon voi uskoa. Naiset, jotka hän kohtaa, ovat enimmäkseen reiluja ja elämää nähneitä.

Rämekorpi taas on sen verran hyvä supliikkimies, että alkuun päästään. Lisäksi hänellä on tuomisina kukkia ja samppanjaa. Ja onhan hän sentään antelias ja suurpiirteinen tehtaanjohtaja. Ja esittäähän häntä sentään Esko Salminen.

Salminen on näytellyt elokuvissa 1950-luvun lopusta lähtien, mutta hän on harvoin ollut näin rento ja mehevä. Toki Rämekorven realismilla silattu populismi on hyvin suuhun sopivaa, ja vastanäyttelijöinä hänellä on monia loistavia naisia, sellaisia kuin Rea Mauranen, Tea Ista, Kristiina Elstelä ja Susanna Haavisto.

Näyttelijät

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

5 €
Ilmoitus on sulkeutunut 8.2.2018 12:58

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.