Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Lahtinen Mysi : Juhlat - uudestavuodesta elonkorjuuseen
Kustantaja: Tammi, 2004, 192 sivua, painos: 1.p., kunto: hyvä, sidottu, kuvakansi

Edellinen Mysi Lahtisen juhlakirja keskittyi kokonaan vuoden tärkeimpään juhlaan, jouluun. Nyt käsitellään kaikki muut perinteiset vuotuiset juhlat: uusivuosi, loppiainen, nuutinpäivä, heikinpäivä, laskiainen, pääsiäinen, vappu, juhannus ja elonkorjuujuhlat.

Kaikkien näiden juhlien historia, tavat, niihin liittyvät uskomukset ja ruokaperinteet ulottuvat vuosisatojen taakse. Mysi Lahtinen kertoo näistä juhlista ja niiden historiasta tuttuun värikkääseen tyyliinsä. Tämäkin kirja on suurelta osin keittokirja, kunkin juhlan pöytään on katettu sekä vanhoja perinteisiä että uusia ruokia sulassa sovussa.

Palmikot hajallaan mäkeen Ennen vanhaan laskiainen oli pitkätukkaisten juhlapäivä. Tytöt ja nuoret naiset avasivat palmikkonsa laskiaismäkeen mennessään. He leväyttivät hiuksensa valtoimiksi, malliksi siitä kuinka pitkää ja kaunista pellavaa taloon toivottiin saatavan. Kerrankin naisilla oli tilaisuus näyttää upeita hiuksiaan, ja se oli mahdollista vain laskiaisena. Muulloin oli sopimatonta kulkea hiukset hajallaan hapsottaen. Ne, joilla oli lyhyt tukka, saivat kiiltävät ja pitkät pellavaiset lainahiukset päähänsä. Pikkutytöille palmikoitiin pellavasta letit, jotka sojottivat somasti pääliinan reunuksen alta. Mäenlasku oli laskiaisen kohokohta.

Mäkeen läksivät kaikki kynnelle kykenevät. Mukana vedettiin mitä erilaisempia lasketteluvälineitä potkukelkkoja, maha- ja vesikelkkoja, pieniä hevosrekiä ja heinillä täytettyjä säkkejä, jotka monasti olivat alapuoleltaan jäädytettyjä. Jos kylä sijaitsi joen rannalla, laskettiin joen varren jyrkkiä rinteitä pitkin huimia liukuja jäälle. Mennessään huudettiin pellavasadon onnistumisen varmistamiseksi "Pitkiä pellavia". Jostain kelkasta saattoi kuulua huuto "Liu lau liinoi, pitkiä ja hienoi"

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

10 €
tai
Ilmoitus on sulkeutunut 25.9.2018 18:28
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.