Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Zane Grey: NUORI METSÄNVARTIJA. Suomennos. Kansi: Eeli Jaatinen. 1957 WSOY, Riksin sarja 57. 166-sivuinen nidottu kirja, kannen nurkissa vähän taittumaa, muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Nuori metsänvartija (1934; The Young Forester 1910) -teoksessa nuori Ken Ward Pitchburgista haaveilee metsänvartijan urasta ja saa isältään luvan lähteä Arizonaan tutustumaan Penetierin suurmetsiin. Junassa matkalla Holstonin pikkukaupunkiin hän tutustuu Mr. Buelliin, joka auttaa häntä hankkimaan varusteita ja opastaa hänet Dick Leslien luo, jonka luokse hänen oli määrä saapua. Vähitellen Kenille kuitenkin ilmenee, että Mr. Buellin tarkoitus ei ollutkaan auttaa häntä, vaan kyseessä oli jotain aivan muuta...

"Pilven alla, jonka muoto vaihtui alituisesti, leimahteli punaisia liekkejä, jotka kiitivät puunlatvasta toiseen tuliaaltojen seuraamina. En ollut tietänyt, että metsäpalo leviää puunlatvojen avulla, ja tämä sai minut kauhistumaan. Tuli näytti synnyttävän tuulen ja ajavan sitä edellään. Maanpita muistuttu himmeästi hehkuvaa ahjoja, joka väliin tummui, väliin leimahti kirkkaaseen valoon. Mieleeni muistui kotona näkemäni kuva, joka esitti maailmanloppua."

Aikalaisarvio: "Seikkailukirja »villistä lännestä», Kirjan nuori sankari huomaa, tullessaan metsänvartijaksi kauas länteen, että siellä laittomasti hakataan ja myydään metsää ja ryhtyy eräiden ystäviensä kanssa päättäviin toimiin roistoja vastaan. Mutta tämä ei suju ilman rajuja seikkailuita ja tappeluita aito-amerikalaiseen elokuvamalliin..." – Martti Tolvanen 1934

Zane Grey, alkuaan Pearl Zane Gray (1872 Zanesville, Ohio – 1939 Altadena, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen hammaslääkäri, baseball-pelaaja ja viihdekirjailija, joka tunnetaan Suomessa parhaiten villiin länteen sijoittuvista seikkailukirjoistaan. Zane Greyn ensimmäinen romaani, Betty Zane ilmestyi 1903 (suom. Betty Zane – seikkailukertomus Pohjois-Amerikasta intiaanisotien ajoilta 1925). Zane Grey kirjoitti 85 kirjaa, joita on myyty yli 100 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Lännenkirjoja häneltä ilmestyi 56. Greyn kirjoja pitävät monet Villin lännen kirjallisuuden lukijat alan parhaimpina. Kirjoissa on jännitystä, niissä kuvataan Villin lännen luontoa ja intiaaneja. Kulttuuriset ryhmät, jotka olivat lukijoille eksoottisia, kuten navajot ja mormonit, ovat hänen kirjojensa pääasiallista ainesta. Näitä ryhmiä hän kuvaili syvällisesti, paljon aikaansa edellä olevalla tavalla. Grey kuvasi yleensä intiaanit joko jaloina ja jäljittelyn arvoisina tai pahojen valkoisten uhreina. Grey oli yksi ensimmäisistä viihdekirjailijoista, joka käsitteli mormoniuskoa vakavasti. Greylle länsi edusti paikkaa, jossa oli elvyttäviä voimia; länsi oli pakopaikka Yhdysvaltojen vanhojen osien tylsyydestä ja moraalittomuudesta. Vaikka Grey osoitti, että Villin lännen seikkailuja voi esiintyä kaikkialla lännessä, hän sijoitti kirjojensa tapahtumapaikat erityisesti Coloradon ylätasangolle (Colorado Plateau) ja sen eteläiseen osaan, Mogollonin jyrkänteen alueelle (Mogollon Rim) Arizonaan. Kaikkiaan Zane Grey kirjoitti 85 kirjaa. Suomessa Zane Greyn kirjoja suomennettiin runsaasti Riksin sarjassa 1950-1960, mutta esimerkiksi Lännen tähtien alla ilmestyi 1920. Zane Greyn kirjoja on myös filmatisoitu 111 kertaa.

 

2. James Oliver Curwood: LUMIKENTTIEN LAKI. Kansi: Eeli Jaatinen. 1957 WSOY, Riksin sarja 70 (suomennettu englanninkielestä; suom. Aune Lindström). 198-sivuinen nidottu kirja, kannen nurkissa vähän taittumaa, muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Lumikenttien laki (1927; The Honor of the Big Snows 1911) vie lukijan luoteis-Kanadan syrjäiselle kauppa-asemalle. Paras kauppapaikan metsästäjistä, John Cummins oli tuonut Mélissen sinne morsiamenaan. Seitsemäntoista jäyhää sydäntä oli toivottanut naisen tervetulleeksi. Erämaassa, neljänsadan mailin päässä sivistyneestä maailmasta, nainen oli kaunis. Puoli cri-intiaani Mukee ei ollut ikinä nähnyt valkoista naista, sillä kaupanhoitajankin vaimo oli puoleksi chippewayan-intiaani. Kahden vuoden kuluttua Cumminsin vaimo oli äiti – heillä oli tytär. Mélisse ei kuitenkaan toipunut synnytyksestä. Samana päivänä kun Mélisse kuoli, kauppa-asemalle tuli nuori Jan Thoreau. Hän tuli pohjoisesta, läpi lumisen tundran. Hänen nahkainen takkinsa oli repaleina. Varpaat tulivat ulos mokkasiineista. Yöllä hän oli ollut vähällä kuolla syviin nietoksiin. Hän oli tulemassa hulluksi nälästä. Hän puristi rintaansa vasten paksuun karhunnahkaan käärittyä viuluaan...

James Oliver Curwood (1878 Owosso, Michigan – 1927 Owosso, Michigan) oli yhdysvaltalainen romaanikirjailija ja luonnonsuojelija. Curwood myi ensimmäisen tarinansa vuonna 1900 ollessaan töissä Detroit News-Tribune -sanomalehdessä. Esikoisteos Captain Kidd of the Underground ilmestyi 1907. Vuoteen 1909 mennessä hänellä oli säästössä niin paljon rahaa, että hän pääsi matkustamaan Kanadan luoteisosaan. Tästä matkasta tuli inspiraation lähde hänen erämaihin sijoittuville seikkailutarinoilleen. Kirjojen menestys mahdollisti hänen vastaisuudessa matkustaa joka vuosi Yukoniin ja Alaskaan useiksi kuukausiksi. Tuotoksena syntyi enemmän kuin 30 seikkailukirjaa. 1920-luvulla Publishers Weekly sijoitti hänen kirjansa kymmenen parhaan joukkoon Yhdysvalloissa. Curwoodin romaanien ja novellien pohjalta on tehty ainakin 18 elokuvaa.

 

3. Rex Beach: HOPEAPARVI: SEIKKAILUROMAANI. Englanninkielestä suomentanut O. E. N. *) Kansi: Eeli Jaatinen. 1958 WSOY, Riksin sarja 3 (150 mk). 267-sivuinen nidottu kirja, kannen reunoissa vähäistä kulumaa, muuten ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Hopeaparvi (1923; The Silver Horde 1909) -romaanin tapahtumat sijoittuvat (kuvitteelliseen) Kalvik-nimiseen paikkaan Bristolin lahden rannalla Alaskassa. Kullankaivajat Boyd Emerson ja Fraser huomaavat, että kultaa arvokkaampi saalis on Alaskan rannikon hopeakylkinen lohi. Pyyntiyrityksen aloittamista vaikeuttaa kilpailu alueella jo toimivan (kuvitteellisen) Alaska Packers' Associationin kanssa: taistelu lohesta johtaa väkivaltaan, sabotointiin ja kalastajien lahjontoihin. Emerson ja Fraser ovat sattumalta tutustuneet Cherry Malotteen, joka osoittautuu osaavaksi muuallakin kuin pianon ääressä... Romaanin tapahtumien esikuvana ovat todelliset tapahtumat alueella.

Rex Beach (1877 Atwood, Michigan – 1949 Sebring, Florida) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän oli valmistumassa asianajajaksi kun 1800-luvun lopulla Alaskan kultaryntäys muutti suunnitelmia. Kun hän viisi vuotta myöhemmin ei ollut rikastunut kullankaivajana, hän kokeili kirjoittamista. Jo hänen ensimmäinen ja tunnetuin romaaninsa The Spoilers (1906; Seikkailijoita 1923) oli bestseller. Sitä seuranneista romaaneista ovat suomeksi ilmestyneet Sateenkaari (1921; The Rainbow's End 1916), Hopeaparvi (1923; The Silver Horde 1909) ja Varonan aarre (1939). The Spoilers on filmattu viidesti (1914–1955), mm. 1942 (suom. Kultaryöstö), The Silver Horde -romaanin pohjalta on tehty samanniminen elokuva 1930.

*) Suomentaja 'O. E. N.' on ilmeisesti Onni Edvard Nyman (s. 1888 Suomussalmi), jonka vanhempi veli oli kirjailija ja kustannusjohtaja Eino Railo (vuoteen 1903 Nyman).

Riksin sarja oli WSOY:n julkaisema pehmeäkantinen kirjasarja, jossa julkaistiin viihderomaaneja vuosina 1950–1960. Riksin sarjan nimi on peräisin vanhasta Ruotsin rahayksiköstä riikintaalerista eli ”riksistä”, joka oli sata äyriä. Sarjan ja sen edeltäjän 10 mk romaanit kannet teki Eeli Jaatinen. Sarjassa julkaistiin 103 kirjaa, joista 85 oli julkaistu aiemmin 10 mk romaanit -sarjassa. Riksin sarja on monipuolinen valikoima erilaisia viihteellisiä romaaneja. Mukaan mahtuu pari klassikkoteosta, tyttökirjoja, seikkailukirjoja, salapoliisiromaaneja, huumoria ja huomattava määrä lännenkirjoja. Vanhimmat teokset ovat 1833 kirjoitettu Balzacin ’Saiturin tytär’, vuodelta 1836 peräisin oleva Puškinin ’Kapteenin tytär’ ja englantilaisen Sir Henry Rider Haggardin ’Kuolematon kuningatar’ vuodelta 1887. Sarjan uusimmat kirjat ovat Waltarin ’Komisario Palmun erehdys’ vuodelta 1940 ja vuotta aiemmin ilmestyneet ruotsalaisen Gunnar Widegrenin ’Prinsessa Petterson’ ja Agatha Christien ’Eikä yksikään pelastunut’. Kuuden kotimaisen kirjan lisäksi teoksia on Yhdysvalloista (45 kpl), Englannista (32), Norjasta (10), Saksasta (4), sekä yhdet kirjat Ranskasta, Ruotsista ja Venäjältä. Eniten teoksia oli Zane Creyltä (22 kpl), J.O.Curwoodilta (16) ja Agatha Christieltä (10).

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 100 vrk 13 h 31 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 100 vrk 13 h 31 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.