Kuvaus

Marie Hamsun: KULTASATEEN ALLA. Suomentanut Inkeri Lattu. 1960 WSOY. 166-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti (jokunen tahra), kannen ja esilehden välisen lehden yläreunasta peitetty aikaisemman omistajan nimi, ei muita merkintöjä, ei kansipaperia.
  
Kultasateen alla (1960; Under gullregnen 1959) on Marie Hamsunin toinen muistelmateos. Edellisellä, Sateenkaari (Regnbuen 1953) -teoksella on tunnustettu asema pohjoismaisessa muistelmakirjallisuudessa. Sen muistojen kuvakudoksen täydentää Kultasateen alla -teos, johon kirjailija on koonnut välähdyksiä siltä kymmenvuotiskaudelta, josta hän edellisessä kirjassaan vaikenee. Saksalaisten miehitys 1940–45 ja sitä seuranneet vuodet olivat vaikeaa aikaa koko Norjan kansalle. Marie Hamsun oli osan tästä ajasta vankilassa. Knut Hamsunille, joka ei ollut poliitikko sanan varsinaisessa merkityksessä, miehityksen aikainen saksalaisystävällisyys aiheutti raskaita koettelemuksia. Juhlitun kirjailijan ympärillä vallitsi hiljaisuus tai paheksuva uteliaisuus, nöyryytykset järkyttivät henkisesti, suuri sakkorangaistus taloudellisesti. Marie Hamsunin kirja antaa näistä arkaluontoisista asioista oikeita tietoja ja auttaa ymmärtämään Hamsunin suhtautumistapaa hänen omalaatuisen temperamenttinsa valossa.
 
”Vieraat – usein ulkomailta, niin kaukomailtakin – joilla oli olevinaan laillista asiaa Nørholmiin, eivät niin vain päässeet puutarhan porttia pitemmälle. (…) Mutta eihän portille voinut ripustaa ilmoitustaulua: Anteeksi, täällä asuu mies, joka antaa anteeksi kaikille, koska ymmärtää kaikkia – mutta hänen hermonsa eivät salli hänen antaa heille kättä! Nyt portit olivat auki vuorokaudet umpeensa, muuta ei voitu tehdä enää. Sillä Nørholm vaikutti magneetin tavoin ohikulkeviin saksalaisiin sotilaisiin. He tulivat enemmän tai vähemmän kuluneine Hamsun-kirjoineen ja halusivat välttämättä saada hänen nimikirjoituksensa niihin. Nuoret pojat vetivät Victorian esille sydämen lähellä olevasta taskusta, heillä oli pyyntö, se oli elintärkeä – Hän tuli harvoin alas lastenkamarista, minun oli aina mentävä ylös ja hankittava nimikirjoitus.” (s. 47–48)
 
Knut Hamsun (1859 – 1952) oli norjalainen kirjailija, joka lukeutuu tunnetuimpiin hahmoihin maansa kirjallisuuden historiassa. Hamsunin läpimurtoteos oli Nälkä (Sult 1890), omaelämäkerrallisia aineksia sisältävä romaani nuoresta kirjailijasta, joka vajoaa hulluuden partaalle köyhyyden ja nälän seurauksena. Muusta tuotannosta tunnetuimpia ovat Mysteerioita (1892), Pan (1894), Viktoria (1898), Syystähden alla, Maankiertäjät, sekä Maan siunaus (Markens Grøde 1917), joista varsinkin viimeisen on sanottu vaikuttaneen lopulta ratkaisevasti Nobel-palkinnon saantiin 1920.

Marie Hamsun (o.s. Andersen; 1881 Elverum, Norja – 1969) toimi kotiopettajattarena, opettajana ja näyttelijänä ennen kuin hän 1909 avioitui itseään 23 vuotta vanhemman kirjailija Knut Hamsunin kanssa; avioliitto oli Hamsunin toinen.  Marie Hamsun julkaisi runokokoelmia ja useita lastenkirjoja sekä elämäkertateokset Regnbuen (1953; Sateenkaari) ja Under gullregnen (1959; Kultasateen alla).

  

 

Knut ja Marie Hamsun (valokuva netistä):

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

4 €
tai
Sulkeutuu 90 vrk 13 h 25 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 90 vrk 13 h 25 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.