Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Kovakantinen kansipaperilla
esilehdellä omiste
525 sivua + 16 sivun kuvaliite

Martti Ahti: Ryssänvihassa - Elmo Kaila 1888-1935
Aktivistin, asevoimien harmaan eminenssin ja Akateemisen Karjala-Seuran puheenjohtajan elämänkerta
Wsoy 1999

"Nukkui kirjoituskone pään alla ja söi räjähdysaineena käytettyä pyroksyliiniä". Aikalaiskuvaus Kailasta on leikkisä, mutta siinä on siteeksi totta. Elmo E. Kaila oli aktivisti, jonka intohimona oli panna toimeksi niissä asioissa, joiden hän kulloinkin katsoi edistävän Suomen kansallista olemassaoloa.
Kaila tempautui mukaan politiikkaan keväällä 1917, jolloin hänestä tuli jääkäriliikettä johtaneen Aktiivisen komitean jäsen. Hieman myöhemmin hänet tunnettiin aktivistien piskuisessa piirissä suojeluskuntien johtoelimen "Uuden Metsätoimiston" johtaja "Johanssonina". Heimosotaretket, Pietarin valloitushankkeet ja suojeluskuntien kehittäminen valkoisen vallan aseeksi työllistivät Johanssonin. Armeijan ja suojeluskuntain sisällä käydyssä dramaattisessa valtataistelussa 1920-luvulla Kaila oli keskeinen hahmo, eräänlainen harmaa eminenssi.
Kaila muistetaan myös hyvin Akateemisen Karjala-Seuran ja salaseura Vihan Veljien johtajana. Kaila oli AKS:n omapäisen hengen luoja. Hänen ajattelunsa kulmakivenä oli käsitys Neuvosto-Venäjän ja Suomen väistämättömästä sodasta. Yksi vastaus uhkaan oli ryssänviha, jonka fanaattisena lietsojana Kaila muistetaan ehkä parhaiten.
"Ryssänvihassa Elmo E. Kaila". Se oli hänen allekirjoituksensa ja uskontunnustuksensa.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

10 €
Ilmoitus on sulkeutunut 25.2.2018 12:23

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.