Kuvaus

Mauno Saari MINÄ CHRISTOPHER WEGELIUS

Varsin hyväkuntoinen kirja.

"Päiväkirja pimeiden voimien vuosilta. Vuonna 1993 julkaistu kirja perustuu Christopher Wegeliuksen 28-osaiseen päiväkirjaan.

”Yksi avainyritys on Tampella. He saavat yhä huonompia uutisia, paine alkaa olla kova. Syyskuun lopulla 1990 Tampellan hallitus matkustaa Italiaan, Luccaan. Sieltä on ostettu yritys. Perillä, autossa, Wegelius pyytää, että pääjohtaja kertaisi Carta Cartoni Cellulosan avaintiedot. Millainen yritys, mitä valmistaa, paljonko työväkeä, millainen talous, millainen johto. Pääjohtaja ei pysty vastaamaan yhteenkään, hän kangistuu siihen avuttomana, Wegelius räjähtää. Sä tuot meidät Italiaan, etkä itse tiedä mistään mitään! Olisit viimeistään lennon aikana lukenut mitä täältä on ostettu! Mutta raivo ei auta. Pääjohtaja on uupunut, aivan karrella, hänen akkunsa on totaalisesti tyhjä. Hän ei voi auttaa ketään, vähiten itseään.”

Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankki (SKOP) oli suomalaisten säästöpankkien keskuspankki, joka perustettiin vuonna 1908. Pankki oli keskeisessä osassa Suomen pankkikriisissä 1980- ja 1990-luvun vaihteessa. Kriisi tuli yleiseen tietoon 19.9.1991 kun Suomen Pankki ilmoitti ottavansa SKOPin haltuunsa. Pankin roskaluotot siirrettiin Arsenalille ja sijoitus- ja kiinteistöomaisuus Spondalle. SKOPin veronmaksajille maksettavaksi siirretyt tappiot olivat vuonna 1991 yli 80 miljardia markkaa. SKOP pyrki strategiansa mukaan nopeisiin voittoihin korkean riskiprofiilin liiketoiminnoilla. Tämä strategia toteuttaminen maksoi jokaiselle suomalaiselle liki 3 000 euroa. SKOPin viimeisenä pääjohtaja toimi Christopher Wegelius, vuodet 1989 – 1991. Hän oli SP:n haltuunoton jälkeen syytettynä vahingonkorvausoikeudenkäynneissä uhkarohkeista sijoituspäätöksistä, mutta hänet todettiin hovioikeudessa syyttömäksi. Jokainen voi tästä muodostaa oman mielipiteensä, esimerkiksi lukemalla Wegeliuksen muistelmat.

Tärkeää roolia kirjassa näytellyt Juhani Riikonen toimi SKOPin varatoimitusjohtajana ja Wegeliuksen luottomiehenä lamaa edeltäneinä niin sanottuina kasinovuosina. Riikonen tunnettiin suomalaisessa pankkimaailmassa suorasukaisista kommenteistaan ja kovasta asiantuntemuksestaan. Häntä pidettiin myös pankin kasvustrategian pääarkkitehtinä. Kun SKOP teki konkurssin, valtio haki Riikoselta oikeudessa korvauksia mutta Korkein oikeus hylkäsi valtion korvausvaatimukset.

Riikosen viesti  uunituoreelle SKOP:in pääjohtajalle: ”Chrisse hei! Eiks sovita, ettei me enää koskaan olla köyhiä!”

Kirjan tärkein sanoma jäi aikanaan Kauko Juhantalon koplausten varjoon. Muistelmat käynnistivät aikanaan tutkinnan, joka johti kansaedustaja Kauko Juhantalon erottamiseen eduskunnasta. Juhantalo tuomittiin valtakunnanoikeudessa vuonna 1993 yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen teollisuusyhtiö Tampellaan liittyneessä niin sanotussa koplausjutussa. Kauppa- ja teollisuusministeri Juhantalo oli ehdottanut Wegeliukselle ja eräille muille SKOPin johtajille henkilökohtaisten lainojensa koplaamista Tampellan kriisirahoitukseen.

Päiväkirjamerkintä 19.7.1989

”Tampellan maksuvalmius, jonka piti kestää heinäkuun loppuun saakka, romahtaakin jo ensi viikolla. Silloin tarvitaan 120 miljoonaa markkaa. Tampellan johtaja on lomailemassa, tavoittamattomissa jossakin merillä ja ehkä Englannissa. Ainoa asia, joka Tampellassa näyttäisi toteutuvan suunnitelmien mukaan, on lomien pitäminen” Wegelius kirjoittaa hermostuneena.  ”Leväperäisyyttä, tehottomuutta kaikkialla ja firma menossa konkurssiin”.

Kun SKOPin johtajia myöhemmin haastateltiin tappiollisen strategian taustoista, oli yllättävää, että vilpittömän tuntuiset pankinjohtajat totesivat kuin yhdestä suusta, ettei kukaan osannut ennustaa talouslamaa? Kamoon, talouskriisit ovat jatkuvia. Jo raamatussa puhuttiin lihavista ja laihoista vuosista. Muistattehan kun Joosef pani lihavina vuosina Faaraon viljat varastoon pahojen aikojen varalle. Taloushistorian alkeiskursseilla opiskellaan talouden syklit. Olisikohan pankkien syytä ottaa johtoryhmiinsä vaikkapa yksi historian opettaja unilukkariksi, muistuttamaan lamasta tai kriisistä kerran kuukaudessa, että kohta se taas tulee? Toisaalta, sosiaalisen median aikana tämä on toki paljon helpompaa. Päättäjille voisi määräajoin lähettää sähköpostiin seuraavan linkin; http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_lamoista_ja_taantumista

Wegeliuksen päiväkirjoilla on ansionsa ja muistelmat pitäisi sisällyttää kauppakorkean ja ytittäjäkoulujen pakollisiin luettaviin kirjoihin. Christopher Wegeliuksen kunniaksi voidaan laskea se, että hän ei muistelmissaan kaunistele asioita. Omat heikkoudet ja huonot päätökset tuodaan esiin. Ensimmäinen painos muistelmista ilmestyi vajaan vuoden päästä SKOPin haltuunotosta eli asiat on käsitelty tuoreeltaan. Syksyllä 1992 syyllisyys söi miestä, Wegelius totesi 10.8.1992 seuraavaa;

”Minun elämäni on ohi, se on arvoton. Tai vielä pahempaa, olen aiheuttanut suurta vahinkoa. Jos johonkin perustettaisiin laitos, joka toimittaisi nopeasti pois päiviltä, minä olisin sen ensimmäinen asiakas.”

PS.  Ei Tampella yksin SKOPia tappanut, sillä pankki haki aggressiivisesti suurien säästöpankkien avulla keskisuuria ja pieniä yrityksiä rahoitettavaksi. Niistä tuli moninkertainen tappio. Mutta miten kävi Tampereen Pellava, Rauta ja Teollisuus Osakeyhtiön eli Tampellan.  Kun se joutui SKOPin kanssa Suomen Pankin haltuun, sen toimialoista muodostettiin erilliset tytäryhtiöt ja ne myytiin mm. Patrialla, Ensolle ja Metsolle. Vuonna 1997 Tampellasta oli jäljellä enää vain kallioporakoneita valmistava tytäryhtiö Tampella Tamrock Oy. Ruotsalainen Sandvik Ab osti Tampellan osakekannan ja muutti yhtiön nimen ensin Tamrock Oy:ksi ja myöhemmin Sandvik Tamrock Oy:ksi. Vuonna 2006 yhtiön nimeksi tuli Sandvik Mining and Construction Oy."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

3,50 €
tai
Sulkeutuu 3 vrk 20 h 53 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

3,50 € Sulkeutuu 3 vrk 20 h 53 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.