Kuvaus

Saamelaiset evakossa 1944-1945

"Liekkejä pakoon perustuu toimittaja Niilo Aikion vuosien aikana keräämiin haastatteluihin, joissa Utsjoen, Inarin ja Tenokokivarren ihmiset muistelevat elämää sotavuosina 1944-1945. Ns. Lapin sodan jaloista näiden seutujen asukkaat evakuoitiin lähinnä Alavieskaan. Myös alavieskalaiset kertovat kirjassa saamelaisten evakkovuoteen liittyvistä muistoistaan.

Saamelaisten lähtö tiettömien taipaleiden takaa kohti tuntematonta oli työläs ja dramaattinen. Suuri osa evakoista ei aikaisemmin ollut käynyt edes naapuripitäjässä, puhumattakaan siitä, että olisi matkustanut autolla tai junalla.

Uudella asuinpaikkakunnalla riitti ihmettelemistä. Suomen kieli, suuret puut ja tasaiset maat - kaikki oli outoa, jopa pelottavaa. Myös "lakeuden kansa" ihmetteli maanmiehiään, joiden asut, kieli ja tavat saivat nämä tuntumaan lähes ulkomaalaisilta. Väärinkäsityksiltä ei voitu välttyä, ja kulttuurien törmääminen oli väistämätöntä. Evakkovuoden jälkeen voitiin kuitenkin todeta, että paljon oli puolin ja toisin opittu."

2000. 202 sivua. Sidottu.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

10 €
Sulkeutuu 76 vrk 11 h 9 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

10 € Sulkeutuu 76 vrk 11 h 9 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.