Kuvaus

Pekka Rislakki JUPIN MUISTELMAT

Kustantajana on Otava v. 1997, 331 sivua.

Varsin hyväkuntoinen kirja. JUPPI, PANKKI

"Pekka Rislakki työskenteli juppivuotensa Kansallispankissa ja Kansa-Yhtiöissä. Kansallispankin loppua hän ei itse ehtinyt kokea. Eläke-Kansan viimeisenä talousjohtajana hän sen sijaan seurasi yrityksen kuolemaa sen sisältä.

Oikeustieteen kandidaatti Rislakki, 43, asuu nykyisin Brysselissä. Hänen vaimonsa Marja työskentelee Suomen Belgian suurlähetystössä, ei siis EU-edustustossa. Vakinaista työtä Pekka Rislakilla ei ole, mutta monilahjakas juristi-soittaja-säveltäjä-kirjailija-konsultti viihtyy. Niin hän on naistenlehdissä ilmoittanut.

Kun Jupin muistelmien kuvaamasta ajasta on kulunut vuosia, syntyy asioihin etäisyyttä. Pekka Rislakki kirjoittaa (itse)ironisesti, pilkkaa liikkeenjohtotieteen muotiterminologiaa. Hän katsoo tapahtumia pikkupomon näkökulmasta.

Henkilökohtainen kerronta on etualalla, hienoja management-analyysejä Rislakki ei yritä.

Kirja todellakin on muistelma. Muistelijahan on ihminen, joka ei muista tehneensä virheitä. Rislakille tämän antaa anteeksi, sillä teos muuten vaikuttaa tarpeeksi rehelliseltä. Tuskin missään on näin suoraan sanottu, kuinka heppoisesti Kansallispankki laajensi ulkomaantoimintaansa.

"Esimieheni ei tiennyt uudesta työstäni, sen sisällöstä, työtavoista, mahdollisuuksista tai tavoitteista mitään", kuvaa Rislakki aikaansa KOP:n Lontoon konttorissa euro-commercial-paper -nimisten rahoitusinstrumenttien markkinoijana.

Työnteko oli kuin "paid holiday", maksettua lomaa.

Rislakin siirtyessä Suomeen head hunterit värväsivät hänet Kansan valuuttasijoitusosaston päälliköksi. Vakuutusalaa hän ei tuntenut. Rislakki sanoo tosin lukeneensa Talouselämä-lehden artikkelin Kansan käsi vapisee (16/1988), jossa yhtiön kriisi oli jo selvästi näkyvissä.

Kansassa oli samoja vikoja kuin KOP:ssa. Esimiesten todellisuudentaju ei ollut paras mahdollinen eikä Rislakki saanut ääntänsä kuuluviin riittävästi. Kerran hän joutui budjetoimaan sijoitustuotot 50 prosenttia yläkanttiin, jotta emo-Eka pääsisi talousarviossaan nollatulokseen. Esimies Lasse Paitsalo sanoi, "Älä välitä Pekka. Minä otan siitä vastuun."

Kun Kansan murtuminen lähestyi, olisi tarvittu "yhteistyötä, avoimuutta, yhtenäisyyttä, moraalisesti ja eettisesti oikeita päätöksiä", mutta sen sijaan "ihmisten mieliin kylvettiin epävarmuutta".

Kaikkiaan juppimuistelmat kuvaavat kasinoaikaa ja lamavuosiakin värikkäästi yritysten sisältä päin. Tämä on Suomessa harvinaista. Kirjoittaja suodattaa yritysten vaiheita oman elämänsä läpi. Jupin muistelmat ovat mikrohistoriaa.

Monet ihmiset esiintyvät Rislakin kirjassa oikeilla nimillä. Kaikkien kuva ei ole miellyttävä, mutta Rislakin käsittelytapa ei ole kaunainen. Hän on hyvä kirjoittaja, samaa sukua kuin Suomen Kuvalehden muinainen päätoimittaja Ensio Rislakki ja Helsingin Sanomien toimittaja-kirjailija Jukka Rislakki."

Ostajalle postikulut tai nouto Helsingissä (Lauttasaari).

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korko 0 %, kulut 0 €
Kuukauden kuluton maksuaika ostoksille.

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

4,50 €
tai
Sulkeutuu 1 vrk 10 h 53 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4,50 € Sulkeutuu 1 vrk 10 h 53 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.