Kuvaus

New/Mint kuntoinen DVD kelmussa.

Pituus:  56 min
Alue: PAL 2
Ääni: Suomi (Mono)
Kuva: 14:9 Widescreen
Ohjannut: Maunu Kurkvaara

Pääosissa: Eeva Eloranta, Pehr-Olof Sirén, Vappu Jurkka, Samuli Edelman

SISÄLTÖ:

Maunu Kurkvaara yritti elokuvauransa alkupuolella 1950-luvun puolivälissä tehdä ensimmäisen pitkän suomalaisen värielokuvan Arktisen rakkauden, jota kuvattiin Huippuvuorilla Unto Salmisen, Vappu Jurkan ja Pehr-Olof Sirénin näytellessä päärooleja. Ulkomaisen yhteistuottajan konkurssin takia elokuva ei koskaan valmistunut, mutta yli 30 vuotta myöhemmin Kurkvaara rakensi käyttämättä jääneen filmimateriaalin ympärille puolipitkän Perhosen unen, joka sai elokuvateattereista 157 katsojaa.

Kurkvaaran tyylilleen uskollisesti niin ohjaaman, käsikirjoittaman, tuottaman, kuvaaman, leikkaaman kuin lavastamankin elokuvan alussa Eeva Elorannan näyttelemä nuori nainen tapaa vanhan ystävänsä (Eero Melasniemi) helsinkiläisessä kahvilassa. Eeva alkaa kertoa kesän tapahtumista, sillä hän sai loman aikana – alastomana oleskelun ohella – tietää äitinsä (Jurkka) salatusta suhteesta naapurihuvilassa asuneeseen entiseen toimittajaan (Sirén). Kun harrastelevaksi taidemaalariksi ryhtynyt toimittaja kuolee, Eeva lähtee tutkimaan tämän huvilaa ja löytää sieltä filminpätkiä kolmenkymmenen vuoden takaa.

Niistä otteista, mitä 1950-luvulla kuvatusta filmimateriaalista Perhosen unessa nähdään, ei erityisen paljon voi päätellä Arktisen rakkauden juonesta, mutta erityisen hyvältä se ei näytä. Mukana on paljon taiteellisia kuvia erilaisista eläimistä, eikä materiaali yksinkertaisesti herätä sen erikoisempaa mielenkiintoa. Perhosen unessa materiaali nähdään siis jonkun matkaseurueeseen kuuluneen kuvaamana filminpätkänä, jollaisena ne vähäisetkään mukana olevat lähikuvat eivät käy järkeen. Miksi tuskailevan isoisän (Unto Salminen) kasvoista olisi välissä otettu lähikuva tämän huomaamatta, jos kyseessä olisi ollut kaverin filmaama ”matkamuisto”?

Perhosen unen kuvausjälki on elokuvan alkupuolella huvilalle ja sen lähimaastoon sijoittuvissa kohtauksissa komeampaa kuin monessa muussa 1980-luvun kotimaisessa elokuvassa. Nykypäivään sijoittuvien kohtauten välissä vietetään kuitenkin paljon aikaa näyttäen niitä vanhoja filminpätkiä, joiden merkitystä Eeva ääneen pohtii. Elokuvan lopussa Melasniemen näyttelijä ystäväkin kiinnostuu tapauksesta ja lähtee tutkimaan asiaa. Kun hänelle selviää jotakin merkityksellistä, Melasniemen kasvot kääntyvät kameraa kohti ja hänen ilmeensä kertoo juuri sen, mitä katsojakin ajattelee: miten harvinaisen typerä loppu. Kurkvaarakin on selvästi lopun huonouden tiennyt; ehkä hän ei parempaa keksinyt.

58-minuuttisena Perhosen uni on yksi lyhimmistä ”pitkistä” suomalaisista näytelmäelokuvista. Jotta edes tähän esityspituuteen on päästy, on mukana mm. ilman mitään syytä ja merkitystä venytettyjä kohtauksia, eritoten Melasniemen roolihahmon automatka Eevan huvilalle.

Perhosen unen jälkeen Kurkvaara on tehnyt vain muutaman (vieläkin lyhyemmän) lyhytelokuvan. Elokuva jäi myös Sirénin viimeiseksi, kun taas pienessä roolissa kahvilassa tyttönsä kanssa istuvana poikana nähtävälle Samuli Edelmannille Perhosen uni oli ensimmäinen elokuvatehtävä.

----------------------------------------------------------------------------------

Pakkaan CD:t, DVD:t, LP:t ja sinkut aina kartonkipahviin enkä veloita pakkauksesta erikseen.
Yhdistän ja postitan useampiakin voitokkaita huutoja.

Lähetän paketin hyvinkin pian sen jälkeen, kun maksu on saapunut.

Yleensä levystä tehty vain visuaalinen kuntoarviointi.

CD Levyjen kunto:
New/Mint  Uusi / Soittamaton
M- käytetty uudenveroinen ei käytön jälkiä
EX lähes uudenveroinen
EX- hieman todella kevyttä jälkeä tarkemmin katsottuna.
VG+ jonkin verran jälkeä; kevyttä hiusnaarmua, mutta edelleen hyvin läpisoiva levy.


Koteloissa saattaa olla hankaumaa; kotelot kuitenkin toiminnallisesti ehjiä ja cd:n pidikesakarat ehjiä jne.

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

7 €
Sulkeutuu 4 vrk 13 h 29 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

7 € Sulkeutuu 4 vrk 13 h 29 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.