Kuvaus

KLIKKAA KUVA ISOMMAKSI.

Kuvanmukainen, HYVÅSSÄ iskussa oleva  (irroitettavassa kansipaperissa parissa kulmassa pientä Kulumaa / ajan patinaa, muuten kondis TIP TOP) kovakantinen ensipainos FRANK SINATRA  diggareille.

Pete Hamill: Miksi SINATRA on tärkeä

Suomentanut Seppo Loponen

Sivuja 223

1. painos

WSOY - Kirjapainoyksikkö

Juva 1999

VOITTOHUUTO ja PK. 2.00e  TILILLE -> PAKETTI POSTIIN.

PK. on viitteellinen ja se veloitetaan ostohetkellä POSTI:N hinnaston mukaan. POSTI vain tuntuu nostavan hintoja niin tiheään, että kohteessa saattaa olla jo huudon päättyessä "vanha Postitus hinta" :-) Edelliset korotukset olivat: 10/17, 04/17, 01/17, 11/16, 02/16, 02/15, 01/14, 06/13 ja 10/12. 

PS. Valitettavasti en ole ennustaja, enkä ole myöskään postissa töissä, joten en voi tietää noista korotuksista ennakkoon, mutta pyrin silti aina pitämään tiedot ajan tasalla, mutta minulla on vaan niin paljon kohteita myynnissä, että ei toivoakaan aina korotusten tullen päivittää tietoja ajan tasalle, siinä menisi nääs päiviä / viikkoja. 

Miehen elämän vakava turhuus, ja raskas keveys

Laulaja Frank Sinatran satunnainen ryyppykaveri pohtii, miksi "Vanha sinisilmä" kestää isältä pojalle

Julkaistu: 23.2.2000 lehdessä osastolla Kulttuuri

 

Helsingin Sanomat

Vuosisadan suurimmaksi laulajaksi luonnehditun, yli viisikymmentä vuotta vaikuttaneen Frank Sinatran vääjäämätön kuolema oli edellisvuoden toukokuussa ilmiselvä etusivun uutinen. Sitä paitsi: sekä hurmiota, hilpeyttä että halveksuntaa herättäneen vertauskuvan mukana meni samalla mailleen kokonainen amerikkalaisten viihdyttäjien sukupolvi. Laajoista muistokirjoituksista, elämäkertakatsauksista ja valokuvaliitteistä saattoi silti jäädä laimea jälkimaku:

"Mutta jäähyväiskieli oli paljolti väljähtänyttä, suorastaan onttoa, ilmeisesti siksi että useimmat muistokirjoitukset olivat olleet liian monta kuukautta valmiina. --- Näitä juttuja lukiessa ja katsoessa oli vaikea muistaa, miksi Sinatra oli niin monille ihmisille tärkeä ja miksi hän pysyy tärkeänä vuosia eteenpäin", johdattelee kirjailija Pete Hamill , jota Frank Sinatran (1915-98) sanottiin harkinneen vakavissaan omaelämäkertansa haamukirjoittajaksi.

Sinatran omaelämäkertaa

ei julkaistu koskaan kenenkään kirjaamana, mutta Pete Hamill viimeisteli aloittamansa teoksen omalla tavallaan. Kirjassaan Miksi Sinatra on tärkeä hän pohtii muun muassa sitä, miksi juuri tästä italialaisten maahanmuuttajien ainoasta ja yksinäisestä poikalapsesta kehkeytyi vuosisadan Ääni, The Voice .

Ehkä Hamill on oikeassa. Ehkä toimittajien puolivalmiit muistokirjoitukset odottivat vain heikentyneen Frank Sinatran viimeistä viestiä, sitä mahtipontisen Minun tieni kuuluisaa viimeistä verhoa. Mutta myös Hamill lienee varautunut entisen teinitähden, shokeeraajan, naistenmiehen ja takinkääntäjän vaikenemiseen melko hyvissä ajoin: Miksi Sinatra on tärkeä oli valmis viisi kuukautta "vanhan sinisilmän" kuoleman jälkeen.

Taskukirjan kokoinen

ja ohuen oloinen Miksi Sinatra on tärkeä saattaa vaikuttaa vaatimattomalta, mutta kuuluu niihin harvoihin Sinatran elämäntaidetta käsitteleviin kirjoihin jotka kannattaa lukea, ja jopa kääntää.

Laulajan ja toisten tekstien tulkitsijan elämäkerraksi siitä ei ole, sillä Hamill ei vaivaudu pohtimaan Sinatran merkitystä muusikkona, saati musiikillisena vaikuttajana.

Se on sääli, sillä ristiriitainen ja ratkaisematon Sinatra jää elämään, jos jää, ylittämättömien tulkintojensa takia. Elämäkerrallisen hälinän hiljennyttyä me muistamme Sinatran ennen kaikkea erinomaisena tulkitsijana, jos ylipäätään muistamme. Muistamme tyylin, joka ylitti aikansa ja jäi vielä elämään. Muistamme tarinankertojan, joka pystyi parhaimmillaan kääntämään latteimmankin tekstin itse koetuksi ja syvältä kouraisevaksi näytelmäksi.

Välitilinpäätökseksi

Hamillin pitkä esseemäinen muistelo on kuitenkin kohtuullisen kiinnostava, ja henkilökohtaisuudessaan jopa perusteltu, sillä heidän elämänsä leikkasivat monissa oleellisissa pisteissä, vaikka he eivät kuuluneetkaan samaan sukupolveen.

Molempien vanhemmat olivat maahanmuuttajia - Hamillin Irlannista -, molemmat olivat jättäneet koulunsa kesken, molemmat nousivat lähtökohtiaan korkeammalle ja molemmat olivat varttuneet kaupunkien kaupungin, New Yorkin Manhattanin varjossa: Sinatra katsoi sen viettelevän kirkkaita valoja lännen New Jerseysta, Hamill idän Brooklynista.

Ja molemmat viihtyivät yöaikaan liiankin hyvin Manhattanilla, jonka kapakoissa he kohtasivat satunnaisesti varsinkin seitsemänkymmentäluvulla. (Kolumnistina tunnetun Hamillin kymmenestä kirjasta kaikkien menestynein on hänen tunnustuksellinen omaelämäkertansa A Drinking Life ).

Pete Hamill tunsi itsekin nahoissaan sen sosiaalisen ja kulttuurisen ulkopuolisuuden, sen "miinakentän", jonka jälkiseurauksista hän kirjoittaa:

"Sinatra loi jotakin, jota ei ollut olemassa ennen hänen tuloaan: urbaanin amerikkalaisäänen --- ei pelkästään amerikanitalialaisten vaan kaikkien niiden, joiden vanhemmat olivat saapuneet maahan vuosisadanvaihteen muuttoaallon myötä", muistuttaa Hamill Sinatran esimerkillisyydestä ja esikuvallisuudesta.

Arkielämässä Sinatra saattoi puhua katukieltä, "mutta lauluissa ääntämys oli moitteetonta. Italialaisten, irlantilaisten ja juutalaisten lapset halusivat uskoa, että hekin pystyisivät ilmaisemaan itsensä sillä tavalla, ja monet pystyivätkin".

Sinatra piti punaisena lankanaan tarinan kertomista: hitaasti ja herkeämättä, jokaista sanaa merkityksellisesti maistellen. Se oli hänen suuri illuusionsa.

Mutta tämä teema

, etnisyyden voittaminen, on vain yksi Hamillin teemoista. Miksi Sinatra on tärkeä antaa aineksia myös sen ymmärtämiseen, miksi toiset ihailivat Sinatraa hänen elämäntyylinsä takia niin kritiikittömästi - ja miksi toiset inhosivat niin kritiikittömästi. Tai millainen oli se "prosessi", joka muunsi kiltin ja svengaavan teinitähden sikailevaksi häntäheikiksi sekä käänsi moraalisen demokraatin moraalittomaksi republikaaniksi, joka saattoi tehdä mielensä mukaan, ja melkein mitä tahansa.

Hamillin kirjassa Frank Sinatran elämä ja elämäntyö limittyvät Yhdysvaltain yhteiskunnallisiin muutoksiin. Hän oli sekä sen tuote että, omalta osaltaan, tuottaja.

Mutta mikään teksti ei korvaa Frank Sinatran ääntä, joka vei mukanaan. Ja vie vieläkin.

"Hänen vikansa olivat järkyttäviä. Hänen julmat tekonsa olivat anteeksiantamattomia", myöntää Pete Hamill peittelemättä: "Mutta Frank Sinatra oli aito taiteilija, ja hänen työnsä kestää niin kauan kuin miehet ja naiset kykenevät kuulemaan ja pohtimaan ja tuntemaan."

Harri Uusitorppa

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

2,95 €
tai
Sulkeutuu 9 vrk 1 h 9 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2,95 € Sulkeutuu 9 vrk 1 h 9 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.