Ilmoitus on sulkeutunut

Kuvaus

Ole hyvä ja tarkasta kohteen kunto vielä kuvasta!

RUOTSINKIELINEN!!!

KLAUS CASTRÉN

Lars Westerlund: Polle 1 (Ryssen som blev faktisk överbefälhavare) ja 2 (Den vinner som står ut två minuter längre på slagfältet). Generallöjtnanten Paul von Gerich 1873-1951. Helsingfors 1997. 446 sivua. Kuvitettu.

Itsenäisen Suomen armeijan korkeilla johtopaikoilla palvelleista sotilaista on tähän mennessä ilmestynyt kaiketi parisenkymmentä elämäkertateosta; varsinkin viime vuosina niiden lukumäärä on kasvanut. Niitä korvaavat jossain määrin monet henkilöesseet ja lehtiartikkelit. Lisäksi on julkaistu joukko sotilasmuistelmateoksia ja -artikkeleita. Pääosa elämäkerroista käsittelee jääkäriupseereita ja itsenäisessä Suomessa upseerikoulutuksensa saaneita. Autonomian ajan Suomen sotaväessä ja Venäjän keisarillisessa armeijassa palvelleista on sensijaan Suomen Marsalkan lisäksi ilmestynyt elämäkertateos tiettävästi vain seuraavasta kolmesta (suluissa ilmestymisvuosi): tykistönkenraali V i l h o Petter Nenonen (1975), jalkaväenkenraali Karl R u d o l f Walden (1957) ja - pienen kirjasen muodossa - jalkaväenkenraali Karl Fredrik (K a l l e) Vilkama (v:een 1919 Wilkman) (1945).

Näin ollen Åbo Akademin oikeus- ja hallintohistorian dosentti Lars Westerlundin kirjoittama kaksiosainen teos kenraaliluutnantti P a u l Bruno von Gerichistä (1873-1951) on tervetullut lisä sotilaselämäkertakirjallisuuteemme. Ottaen huomioon von Gerichin näkyvän toiminnan vapaussodassa ja ensimmäisinä sitä seuranneina vuosina sekä hänen värikkäät vaiheensa ja omalaatuisen persoonallisuutensa, hän on kyllä elämäkertateoksen arvoinen. Mutta jokunen muu tähän "ryssänupseerien" ryhmään kuuluva ja häntä kaiketi merkittävämpikin kenraalimme odottaa yhä elämänkertansa kirjoittajaa.

Westerlund lähestyy kuvattavaansa perinteellisestä poikkeavalla tavalla. Hänen kuvauksensa ei näet etene kronologisessa järjestyksessä: eräiden yhdysvaltalaisten historioitsijoiden esikuvia seuraten hän kirjoittaa elämäkertansa kohteen vaiheista niiden arvelemassaan tärkeysjärjestyksessä. Niinpä hän aloittaa teoksensa von Gerichin osallistumisesta vapaussotaan ja sen esivalmisteluihin sekä päättää sen tämän suvun selvittämiseen. Varmaan tämä häiritsee joitakin tällaiseen lähestymistapaan tottumattomia.

Tähän elämäkertateokseen sisältyy paljon mielenkiintoista ja uuttakin detaljitietoutta, ei vähiten henkilöhistoriallista. Melkoinen osa siitä ei suoranaisesti koske von Gerichiä. Tästä johtuen ei kirjallisesti onnistunutta kokovartalomuotokuvaa pääse oikein syntymään; se tavallaan hautautuu tuon teoksen eri puolille ahdetun massiivisen taustatietouden sekaan. Epäilemättä olisikin ollut parempi julkaista nuo kohdat erillisinä monografioina. On valitettavaa, että tämänlaatuiseen teokseen välttämättä kuuluva henkilöhakemisto puuttuu. Näin ollen sen käyttö hyödyllisenä hakuteoksena, monia sivuja käsittävästä sisällysluettelosta huolimatta, on varsin hankalaa. Lienee makuasia, olisiko tämä yhtäältä tieteellisluontoinen ja toisaalta tekijän mukaan laajalle lukijakunnalle tarkoitettu teos pitänyt varustaa viitehuomautuksilla. Teoksen lähdeluettelo on varsin laaja ja käsittää kiitettävän runsaasti myös ulkomaista kirjallisuutta.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

37 €
Ilmoitus on sulkeutunut 31.12.2017 6:32

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.