Kuvaus

Puer teekakku, paino n. 250gr. Valmistus vuosi n 1970

Pu-erh -teen juomisen on havaittu vahvistavan ominaisuutta, jota Kiinassa kutsutaan käsitteellä ”qi”. ”Qi” -käsitteen vastineena voitaisiin käyttää esimerkiksi sanaa ”elinvoima”, vaikka se ei teekään käsitteelle täyttä oikeutta. Länsimaisessa, lukuihin ja mittaamiseen fiksoituneessa, insinöörikulttuurissa käsite ”qi” ohitetaan yleensä olan kohautuksella, mutta Kiinassa sillä on suuri painoarvo.

Pu'er-tee tunnetaan länsimaissa laajalti myös eräänlaisena terveysteenä. Sen on todettu alentavan kolesterolia ja voivan auttaa painonhallinnassa, verenkiertoa ja jopa auttavan krapulaan.

 

Pu'erh-tee kuuluu laajempaan teeluokkaan nimeltään heicha, musta tee. Pu'erh-nimitys on varattu ainoastaan Yunnanin maakunnassa valmistetulle heichalle, hieman kuten Samppanja ja lukuisat muut vastaavat viinitermit. Yunnanissa shu pu'erhin valmistustapa on melko nuori keksintö, sillä shuta on valmistettu vain noin 1980-luvulta saakka. Yleisemmin heichan parissa prosessi on kuitenkin tunnettu jo kauan, ja shu pu'erhin valmistusmetodit lainattiinkin toisten heichojen parista.

Yunnan on niitä alueita, joilla teekulttuuri alkuaan syntyi, ja puristetulla kakkuteellä onkin todella pitkä ja mielenkiintoinen historia. Pu'erhin historia ulottuu aina Itäiseen Han-dynastiaan (25-225 jaa.), ja sillä on ollut suuri merkitys yhtenä Kiinan suurista vientituotteista.

Yunnanin Pu'erh-tee valmistetaan paikallisesta daye-teepensaasta, jonka lehdet ovat huomattavasti suurempia kuin muiden teepensaiden lehdet. Tämän voi usein huomata tarkasteltaessa märkiä teelehtiä haudutusten jälkeen. Lisäksi lienee syytä huomauttaa, että pu'erh-teetä ei aina paineta kakuiksi, vaan se saatetaan jättää irtonaiseen muotoon (mao cha).

 

Pu'erh-tee ja iättäminen

Pu'er-tee tunnetaan usein juuri siitä, että se paranee vanhetessaan (myös oolongia iätetään tarkoituksella). Nuori (sheng) pu-erh tehdään itse asiassa vihreästä teestä, joka kostutetaan höyryllä ja painetaan kakuiksi. Höyrytyksessä kakkuihin jäänyt kosteus on tärkeä osa teen ikääntymistä. Usein nuorissa kakuissa on kitkeryyttä, joka pyöristyy vasta vuosien kypsyttämiselle herkulliseksi täyteläisyydeksi.

Pu'er-teetä voidaan myös kypsyttää keinotekoisesti, jolloin saadaan nopeasti teehen aikaan jokseenkin samanlainen makuprofiili kuin hitaasti kypsytetyissä kakuissa. Tällaista teetä kutsutaan shu pu-erhiksi, ja myös se hyötyy muutaman vuoden iättämisestä.

Varsinkin vanhan pu'erh-teen ja shu pu'erhin makua kuvataan usein maanläheiseksi, joskus jopa kaarnaiseksi tai multaiseksi. Nuoremmissa teekakuissa taas on yllättävänkin raikas ja kypsän hedelmäinen maku.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

25 €
Sulkeutuu 72 vrk 19 h 9 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

25 € Sulkeutuu 72 vrk 19 h 9 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.