Kuvaus

Suomen elokuva-arkisto 1985 Pokkari

1.painos

Ei merkintöjä

173 sivua

Georges Melies 

Méliès kehitti varhaisen elokuvan kerrontaa ja erikoistehosteita, ja häntä pidetään todellisuutta manipuloivan trikkikuvauksen keksijänä. Méliès rakensi myös ensimmäisenä maailmassa elokuvastudion. Kymmeniä ihmisiä työllistäneen, kasvihuonetta muistuttavan kompleksin hän rakensi mailleen Montreuil’hin.

Méliès käytti lisäksi ensimmäisenä maailmassa kaksoisvalotusta, stop motionia, ristikuvaleikkausta, häivytyksiä, filmin graafista manipulointia ja monia muita tehosteita. Méliès palkkasi kymmeniä naisia värjäämään elokuviaan käsin. Muun muassa elokuvasta Matka kuuhun tehtiin värikopioita, joiden luultiin kadonneen, mutta yksi löytyi 1993 ja esitettiin restauroituna 2011.

Méliès teki yhteensä 531 filmiä. Hän oli monessa asiassa ensimmäisenä liikkeellä. Méliès teki ensimmäisen tieteiselokuvan, ensimmäisen animaation, ensimmäisen uskonnollisen elokuvan ja myös ensimmäisen aikuisviihde-elokuvan.

Mélièsin kuuluisin elokuva on 16-minuuttinen Matka kuuhun vuodelta 1902. Se on maailman ensimmäinen tieteiselokuva. Elokuvan tunnetuimmassa kohtauksessa avaruusalus osuu kuu-ukkoa silmään. Elokuva oli vuosikaudet menestys ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa eri tahot, muun muassa Edison Company, kopioivat elokuvaa maksamatta kuitenkaan korvauksia lipputuloista Mélièsille.

Mélièsistä kertoo muun muassa Martin Scorsesen ohjaama elokuva Hugo, jossa Mélièsiä esittää Ben Kingsley.

Mélièsin hauta sijaitsee Père-Lachaisen hautausmaalla Pariisissa

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

8 €
tai
Sulkeutuu 105 vrk 2 h 26 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

8 € Sulkeutuu 105 vrk 2 h 26 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.