Kuvaus

"Miehiä Hermoromahduksen Partaalla"

Sideways on yllättäjä. Siinä ei ole suuria tähtiä ja se on keskitason budjetilla ja markkinoinnilla tuotettu elokuva keski-ikäisistä rumista miehistä. Silti elokuva on kerännyt pystejä ja ehdokkuuksia sekä saanut myös kriitikot polvilleen. Muun muassa Lontoon elokuvakriitikkojen yhdistys valitsi sen vuoden parhaaksi elokuvaksi. Eikä suotta.

Vaikuttavinta Sidewaysissä on inhimillisyys. Sen henkilöt ovat rakastettavia. Kirjailijan urasta haaveileva englanninopettaja Miles vie b-luokan näyttelijä Jackin polttarilomalle Kalifornian viinitiloille. Vaikka epävarma ja masentunut Miles sekä elähtänyt elostelija Jack ovatkin varsin karikatyyrisiä hahmoja, heissä on virheineen jotain yksinkertaisen koskettavaa. Lisäksi mitä tahansa ikäryhmää tai sukupuolta edustava katsoja voi samaistua siihen tunteiden kirjoon joka Sidewaysissä käydään läpi.

Sideways, jonka voisi suomentaa vaikkapa ”laitamyötäisessä”, on kaunis tutkielma ihmisten välisistä kohtaamisista ja kohtaamattomuuksista, epätoivosta ja pettymyksistä, ystävyydestä ja ehkä hiukkasen alkoholismistakin. Tärkeää osaa elokuvassa näyttelee viini ja nimenomaan Pinot, jonka ”vaikeasti avautuvaan” ja ”hitaasti palkitsevaan” luonteeseen Miles on erityisesti kiintynyt. Viini on korvaamaton tuki ja turva, joskus ainoa ystävä hotellihuoneeseen nukahtavalle yksinäiselle. Mutta se on myös pettävä sumuverho, jonka hälvettyä elo on entistäkin karumpi.

Kaljun, lyhyenlännän ja raskasluomisen Paul Giamattin kasvot muodostavat jo itsessään tragikomedian. Stand up -koomikkona aloittanut mies onkin tehnyt pitkän uran erilaisissa epätoivoisten luuserien, neurootikkojen ja tiukkapipojen rooleissa (mm. Howard Sternin intiimit osat, Storytelling ja American Splendor). Tällä kertaa Giamatti on aidosti ja paljaasti traaginen hahmo.

Rex Picketin romaaniin pohjautuva elokuva on samaan tapaan pieni sensaatio kuin Sofia Coppolan yllätyshitti Lost in Translation viime vuonna. Myöskipeiltä teemoiltaan ja vähäeleiseltä toteutustavaltaan nämä kaksi pikkuhelmeä muistuttavat toisiaan.

Niin kuin hyvä viini, on myös Sideways notkea, antava ja rikkaan hedelmäinen, todellinen vuosikertatuttavuus, joka jättää suuhun katkeran-suloisen ja onnellisesti hämmästyneen jälkimaun.

"Sideways is a small buddy movie but wonderfully detailed. It's captivating enough to win converts to the grape and conveys a wealth of lived knowledge about male bonding and its discontents."

"Vaikea olla pitämättä näin kertakaikkiaan hienosta ja elämän-
makuisesta draamasta, jonka näyttelijäntyö on vailla vertaa."

"Lyhyen mutta hieman pullean Paul Giamattin paras elokuva - ja paras rooli."

"Elokuva aikuiseen makuun."

Oscar-voittaja 2005: paras käsikirjoitus

Genre: draama, komedia, road movie

Teemat: ystävyys koetuksella, avioero, aikan-
sa kutakin, mikä on kun ei onnaa, hääkellot

Avainsanat: ryyppykaveri, tien päällä, viinitila,
näyttelijä, ex-vaimo, viini, kirjailija, pettää, alko-
holismi, masennus, sitoutua

Traileri:

https://www.youtube.com/watch?v=Pqbz8yojxBY&t=79s

Ohjaus: Alexander Payne

Pääosissa: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh

Julkaisuvuosi: 2004

Elokuvan kesto: 2 h 3 min.

Ääni: DTS-HD Master Audio 5.1

Tekstit: suomi, ruotsi, norja, tanska

Ikäraja: - K16 -

Studio: Fox Searchlight

Aluekoodi: ABC

Blu-ray on UUSI ja kelmuissa.

Nopeat ja luotettavat toimitukset !

ILMAINEN TOIMITUS !

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

9 €
Sulkeutuu 85 vrk 3 h 29 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

9 € Sulkeutuu 85 vrk 3 h 29 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.