Kuvaus

Arto Halosen ohjaama ja yhdessä Jouni K. Kemppaisen ja Kevin Frazierin kanssa käsikirjoittama Sinivalkoinen valhe julkaistiin 20. helmikuuta 2013 DVD:llä runsaiden lisämateriaalien kera.

Varsinaisen dokumentin kesto on 1 h 55 min. Mukana runsaasti lisämateriaalia.

Sinivalkoinen valhe on dokumenttielokuva, joka kertoo suomalaisen maastohiihdon synkän dopinghistorian ja paljastaa huippu-urheilussa vallitsevan valheiden verkon.

Sinivalkoinen valhe -elokuvassa käydään läpi dopingin historiaa maastohiihdossa 1970-luvulta alkaen nykypäivään saakka, seurataan vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dramaattisia vaiheita sekä vuonna 1998 alkanutta STT:n dopingoikeudenkäyntiä. Pitkän ja perusteellisen tutkimustyön tuloksena elokuvassa on runsaasti uutta tietoa suomalaisen maastohiihdon dopingkulttuurista; sen synnystä, sen laajuudesta ja keskeisistä vaikuttajista.

Elokuva pitää sisällään suomalaisten ja kansainvälisten doping-kulttuurin asiantuntijoiden, valmentajien ja urheilijoiden haastatteluja sekä eri lähteistä koottua arkistomateriaalia. Näiden kautta piirtyy armoton kuva järjestelmästä, jossa sankareita luotiin hinnalla millä hyvänsä. Keinoja ei kaihdettu eikä kansa kysellyt niiden perään.

DVD-julkaisut bonusmateriaalit ovat:

- 6 kpl trailereita.
- Hiihtoliitto ja Orion (9 min. 14 s)
- Immo Kuutsalla on asiaa (12 min. 13 s)
- Vääriä kysymyksiä (3 min. 13 s)
- Mitä Punkkinen on tuonut Kaisa Mäkäräisen valmennukseen (3 min. 34 s)
- Alexander Stubb: Nautitaan urheiluhetkistä (1 min. 35 s)
- Doping-käryjen anti Jarmo Riskille (3 min. 15 s)
- Syytettynä Jari Piirainen (2 min. 22 s)
- Sami Heiskanen päätti ajaa Ferrarilla (1 min. 31 s)
- Manuela Di Centa ja Lahden hemoglobiinitesti (2 min. 15s)

”Lahden MM-kisat 2001 jättivät ikuisen ja häpeällisen polttomerkin suomalaiseen maastohiihtoon. Kulta- ja mitalijuhlista muodostui painajainen, joka sai arvokkaat sponsoritkin vetäytymään kiireellä likaisesta sopasta. Ensimmäisenä veridopingista (Hemohes) kärähti Jari Isometsä, joka otti kaiken syyn niskoilleen ilmeisen tuntuvaa korvausta vastaan. Isometsä paljastui kuitenkin nopeasti vain jäävuoren huipuksi. Pian vuorossa olivat monet muut Mika Myllylästä Virpi Kuituseen ja jopa reilun pelin ikonina tunnettuun Harri Kirvesniemeen.

Ja sitten löytyi vielä se surullisen kuuluisa, infuusionestepusseja, letkuja ja ruiskuja sisältänyt lääkärinlaukku Shellin huoltoasemalta Helsingin Tikkurilasta. Urheilijat olivat pelinappuloita kunniaa himoitsevan Hiihtoliiton ja sen Paavo M. Petäjään ja Kari-Pekka Kyröön ruumiillistumien päättäjien, valmentajien ja lääkäreiden salaliitossa - joskin jokainen heistä vapaaehtoisesti. Lahden MM- katastrofin ympärille kietoutuva dokumentti ei tosin kerro ainoastaan yhdestä tapahtumaketjusta.

Ohjaaja Arto Halonen tonkii peräänantamattomasti ja työtunteja laskematta järjestelmällisistä dopingin käyttöä juuria - muun muassa italialaisten odottamatonta menestystarinaa - myöten. Hän onnistuu haastavassa tehtävässään hienosti, vaikka useat paljastukset ovat ainakin osin tuttuja koko kansalle. Sinivalkoinen valhe on ansiokas ja synkkä testamentti tuleville sukupolville. Sääli ettei moni skandaalin keskeisistä tekijöistä suostunut lainkaan haastatteluun, sanomaan aiheesta mitään konkreettista tai saapumaan sovittuun tapaamiseen Halosen kanssa. Viesti hänen projektistaan levisi kulovalkeana ja nosti koko hiihtomaailman kauhusta varpailleen.”

2-DVD on uudenveroinen. Kyseessä on erikoispainos, jonka toisella levyllä on extramateriaalia. Kun ostosumma näkyy tililläni, panen heti levyn postiin, posti- ja pakkauskulut Suomeen helposti-kuoressa kuplamuovin kera 2,6 e (International delivery available to Europe, postal charge 4,6 euros, other countries 4,6 euros). Myös nouto mahdollinen. Otan pian yhteyttä, kun kaupankäynti on päättynyt. Koetetaan hoitaa maksut 7 päivän sisällä kohteen sulkeutumisesta.

Kannattaa huutaa useampia kohteita. Samalla 2,6 euron maksulla kulkee 2 normaalipaksuista cd-levyä tai 4 normaalipaksuista cd-singleä tai 2-3 kasettia. 4 normaalipaksuista cd-levyä kulkee 4,6 euron postimaksulla. Muistetaan myös palautteet puolin ja toisin.

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 11 vrk 11 h 3 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4,30 € Sulkeutuu 11 vrk 11 h 3 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.