Kuvaus

Sony Xperia 5 pelkkä kapula ei myyntipakettia eikä laturia. OSTA HETII hintaan laturi toisesta Sony puhelimesta.

Ei kuljeteltu mukana. Ostettu uutena 12.9-2021 Ollut Sony keräilijän kokoelmissa vain muutama kerta käpälöity.

Ohut ja kevyt kapea puikula Super tyylikäs !!!!!

Arvostelussa Sony Xperia 5: Pienikokoisempi ja edullisempi versio Sonyn huippupuhelimesta

Petri Tapala | Julkaistu 12.10.2019

Sony Xperia 5.

Sony on vuonna 2019 siirtynyt kilpailijoista poikkeavaan 21:9-kuvasuhteeseen, joka nähtiin jo helmikuussa julkistetuissa uutuuspuhelimissa. Myös kesällä esitelty Xperia 5 jatkaa samalla linjalla.

Sonyn itsensäkin mukaan Xperia 5 on kuin Xperia 1 pienoiskoossa, mikä pitää paikkansa myös todellisuudessa. Teknisiltä ominaisuuksiltaan puhelimet ovat lähes samanlaisia, ja kokoa lukuun ottamatta merkittäviä eroja ei ole. Xperia 5 ei sisällä mallinimessään takavuosilta tuttua Compact-merkintää, mutta japanilaisvalmistajan filosofia on silti säilynyt samana – tavoitteena on tarjota huippupuhelimen suorituskykyä kompaktimmassa koossa.

Sony Xperia 5

Android
Lasi + alumiini
6,1" OLED + HDR -näyttö
Sormenjälkilukija kyljellä
3x 12 Mpiks. kamera
Qualcomm Snapdragon 855 -piiri
3140 mAh akku

Sony Xperia 5 on jo saatavilla Suomessa 799 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, punainen ja sininen, jollainen arvostelukappaleemme on. Sonylla on myös käynnissä kampanja, joka tarjoaa nopeille ostajille 249 euron langattomat WF-1000XM3-kuulokkeet kaupantekijäisiksi.

Lue tästä myös aiempi arvostelumme Sony Xperia 5:stä!

Sony Xperia 5:n tekniset tiedot

Lasi-alumiinirakenne, Corning Gorilla Glass 6 -lasi
6,1 tuuman OLED-näyttö HDR-tuella, 2520×1080 pikselillä ja 21:9-kuvasuhteella, 80,9 prosentin näyttörunkosuhde
S-Force-stereokaiuttimet värähtelyjärjestelmällä ja Dolby Atmos -tilaäänellä
Sormenjälkilukija kyljellä
Kolme kameraa takana
12 megapikselin pääkamera (26 millimetrin polttoväli, f/1.6-aukko, OIS, PDAF-tarkennus)
12 megapikselin telekamera (52 millimetrin polttoväli, f/2.4-aukko, OIS, 2x optinen zoom)
12 megapikselin ultralaajakulmakamera (16 millimetrin polttoväli, f/2.4-aukko, kiinteä tarkennus)
Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 960 fps), 720p (30 / 960 fps), tuki HDR-videokuvaukselle, Cinema Pro -elokuvatila
8 megapikselin etukamera kiinteällä tarkennuksella
Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
6 gigatavua RAM-käyttömuistia
128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 1 Tb)
Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
3 140 milliampeeritunnin akku
USB Power Delivery -pikalataus (18W)
Pöly- ja vesitiivis (IP65/IP68)
Mitat 158 x 68 x 8,2 millimetriä
Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Hyvää Sony Xperia 5:ssä
Käyttötuntuma. Puhelinta on erittäin mukava käyttää. Ohuen runkonsa ansiosta se istuu mainiosti käteen ja peukalolla yltää näytön puolelta toiselle. Näytöllä on kuitenkin kokoa riittävät 6,1 tuumaa. Mukana on lisäksi vain hituseltaan muokattu Android, jonka käyttäminen on sujuvaa, yksinkertaista ja nopeaa. Myös laatutuntuma on huippuluokkaa, kuten tässä hintaluokassa kuuluukin.
Akunkesto. Xperia 5:ssä on 3 140 milliampeeritunnin akku, ja akunkeesto on näytön kokoon nähden jopa yllättävänkin hyvä. Puhelimella pärjää varmasti yhden vuorokauden, vähäisellä käytöllä kenties kaksikin, ja 18 watin pikalatauksella puhelin latautuu tyhjästä täyteen vajaassa kahdessa tunnissa. Puolen tunnin lataus tarjoaa virtaa yleensä koko päiväksi, mutta käyttötavalla on toki vaikutuksensa.
Erinomainen näyttö. Xperia 5:ssä on oivallinen näyttö, ja vaikka 4K-tarkkuudesta onkin luovuttu, on OLED-paneeli silti laadukas. Tarkkuus on riittävä, värit toistuvat eläväisesti ja elokuvien katseleminen alkuperäisellä 21:9-kuvasuhteella on miellyttävä kokemus. Näyttö myös muuntaa SDR-sisältöä HDR-tasoiseksi automaattisesti.
Varauksella mainio kamera. Kamera on parasta, mitä Sonylta on nähty. Kuvanlaatu on tasokas niin päivällä kuin illallakin, ja kaikki kolme takakameraa suorittavat jatkuvasti korkealla tasolla, vaikkei laatu aivan markkinoiden terävimpään kärkeen ylläkään. Xperia 5 on hyvä myös hämärässä. Välillä kameran AI Cam -tekoälymuokkaus johtaa hieman epätyydyttäviin lopputuloksiin.
Huonoa Sony Xperia 5:ssä
Pienet puutteet. Xperia 5:ssä on muutamia pieniä puutteita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Langatonta latausta ei ole, minkä lisäksi kameran pikkuongelmat häiritsevät toisinaan. AI Cam -tekoälytoimintoa ei voi kytkeä pois päältä, joten esimerkiksi HDR-tila on päällä on silloin, kun laite niin haluaa. Ultralaajakulmakamerassa tai etukamerassa puolestaan ei ole automaattista tarkennusta. Myös kuulokeliitäntä puuttuu, mutta huippupuhelinten kategoriassa kyseessä on jo enemmän sääntö kuin poikkeus.
Sormenjälkilukija. Selkeimpiä Xperia 5:n heikkouksia on oikealle kyljelle sijoitettu sormenjälkilukija. Lukija toimii paremmin kuin Xperia 1:ssä, mutta ei ole kilpailijamallien tasolla. Lukijan sijainti oikealla kyljellä jakanee jälleen mielipiteitä, mutta vaikka peukalo löytäisikin helposti kohdalle, joutuu näytön avaamista toisinaan yrittämään useaan kertaan. Toimiessaan lukija on kuitenkin vikkelä.
Kuvasuhde jälleen huomion keskipisteenä
Sony Xperia 5:n näyttö on oivallinen.

Useimmat valmistajat pyrkivät saamaan lippulaivamalleihinsa mahdollisimman suuren näytön pitäen samalla itse puhelimen kompaktina. Usein ratkaisu on kutistaa näyttöreunuksia aina vain ohuemmiksi, mutta Sony pyrkii samaan pitkulaisella 21:9-kuvasuhteella, joka takaa puhelimen kapeuden, vaikka reunukset ylhäällä ja alhaalla ovatkin melko kookkaat.

Sony Xperia 5 on kuin Xperia 1 pienoiskoossa, aivan kuten japanilaisvalmistaja itsekin lupaa. Lasikuorinen älypuhelin huokuu laatua ja on sekä edestä että takaa varustettu kestävällä Gorilla Glass 6 -lasilla, jolle saattaakin tulla tarvetta, Xperia 5 kun on myös todella liukas. Puhelimen runko on alumiinia, eikä laatutuntumassa ole kerrassaan mitään moitteen sijaa.

Alhaalla on USB-C-liitäntä ja toinen kaiuttimista.

Oikealla kyljellä on virta- ja äänenvoimakkuspainikkeet, sormenjälkilukija niiden välissä sekä erillinen kamerasuljin.
Oikealla kyljellä on virta- ja äänenvoimakkuspainikkeet, sormenjälkilukija niiden välissä sekä erillinen kamerasuljin.

Xperia 1 sisältää OLED-näytön valinnaisella 4K-tarkkuudella, mutta Sony Xperia 5:n sisältämä OLED-paneeli kykenee ”vain” 2K-tarkkuuteen (2520×1080). Kyseessä on järkipäätös, 4K-tarkkuudesta kun ei älypuhelimen pienellä kuvaruudulla ole liiemmälti hyötyä. Xperia 5:n näyttö toistaa värit erinomaisen tarkasti ja väripalettia voi luonnollisesti säätää asetuksista omia mieltymyksiä vastaavaksi. Myös enimmäiskirkkaus riittää aurinkoisenakin päivänä, etenkin automaattiasetuksilla.

Erillisen X1 for Mobile -piirin ansiosta Xperia 5 muuntaa SDR-sisältöä HDR-tasoiseksi esimerkiksi valittujen Nokia-älypuhelinten tavoin. Käytännössä HDR-sisältö on muun muassa värimaailmaltaan eloisampaa, joten katselukokemus on monissa tilanteissa sen avulla parempi.

Sony Xperia 5:n massasta erottava tekijä on tietenkin 21:9-kuvasuhteinen Cinema Wide -näyttö. Se on saanut osakseen sekä ruusuja että risuja, sillä näyttö yhtäältä parantaa multimediakokemusta, mutta hankaloittaa toisaalta kuvaruudun ylälaidassa sijaitseviin kuvakkeisiin ja painikkeisiin yltämistä. Sony on jälleen huomioinut näytön pituuden mahdollistamalla esimerkiksi ilmoituspaneelin avaamisen mistä tahansa kohdasta alaspäin pyyhkäisemällä, mutta toisinaan kahdelle kädelle on kuitenkin käyttöä. Ongelma ei ole yksin Sonyn – kuvasuhteesta riippumatta kuusituumaisen paneelin, joka reunaan ei yhdellä kädellä yllä.

Käytännössä 21:9-kuvasuhde kuitenkin tarjoaa etenkin lippulaivaluokassa etuja muihin verrattuna. Näytölle mahtuu helposti samanaikaisesti kaksi sovellusta ja näppäimistö, minkä lisäksi elokuvien katselu todella on mukavampaa, leveään kuvasuhteeseen kun mahtuu enemmän sisältöä. Esimerkiksi Netflixissä on jo saatavilla satoja nimikkeitä, jotka tukevat 21:9-kuvasuhdetta, jolla elokuvat alun perinkin kuvataan. Xperia 5 tukee myös Master Mode -tilaa, jossa vaikkapa mainitut Netflix-elokuvat voi katsella alkuperäisversioina, sellaisina kuin ne elokuvateattereissakin näytetään.

Xperia 5 on erinomainen multimedialaite. Laadukkaan näytön lisäksi puhelimessa on myös Dolby Atmos -äänet ja hyvät stereokaiuttimet näytön ylä- ja alapuolella. Mobiilipelaajien iloksi Xperia 5 sisältää lisäksi Pelioptimointi-tilan, joka esimerkiksi vapauttaa suorituskykyä pelaamiskäyttöön.

Sujuvasta suorituskyvystä Xperia 5:ssä vastaa Qualcommin Snapdragon 855 -piiri, joka on edelleen markkinoiden tehokkaimpia, vaikka myös astetta kehittyneempi Snapdragon 855+ alkaa jo yleistyä. RAM-käyttömuistia on saatavilla 6 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua. Kuten odottaa saattaa, on käyttökokemus kauttaaltaan sujuva, eikä tökkimistä testirupeaman aikana esiintynyt. Xperia 5 julkaistaan Android 9 Pie -ohjelmistolla, jonka päälle on asetettu Sonyn oma, kevyt ja puhdasta Androidia mukaileva käyttöliittymä.

Tuttu kolmoiskamera paremmalla hämäräkuvauksella
Xperia 5:n kamera on Xperia 1:stä tuttu.

Sony Xperia 5:ssä on tismalleen sama kamerakokoonpano kuin Xperia 1:ssä. Etukamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä (f/2,0-aukko, 24 millimetrin polttoväli), kun taas takakameroita on kolme:

12 megapikselin pääkamera (26 millimetrin polttoväli, f/1,6-aukko, PDAF-tarkennus, optinen kuvanvakain)
12 megapikselin telekamera (52 millimetrin polttoväli, f/2,4-aukko, 2x optinen zoom, optinen kuvanvakain)
12 megapikselin ultralaajakulmakamera (16 millimetrin polttoväli, f/2,4-aukko, kiinteä tarkennus)
Kamerakokoonpanoon voi luottaa useimmissa kuvausolosuhteissa. Päivänvalossa kuvat ovat etenkin pääkameralla parhaimmillaan huippuluokkaa, ja kuviin tallentuu runsaasti yksityiskohtia ja vain vähän kohinaa. Värimaailma on Sonyn puhelimissa totutusti erittäin luonnollinen, ja pääosin myös dynamiikka on kohdallaan. Muun muassa muotokuvissa käytettävä telekamera tarjoaa tasokkaan kaksinkertaisen optisen zoomin, mutta osassa kilpailijoista on pidemmällekin kehittyneitä zoom-ratkaisuja.

Hämäräkuvaus on sekin parhaalla tasolla, mitä Sony-älypuhelimissa on nähty. Mielenkiintoisesti Xperia 5:ssä ei ole erillistä yötilaa, kuten Xperia 1:ssä oli, mutta AI Cam -tekoälyn havaitessa hämärtyvän illan, muuttaa se asetuksia automaattisesti, ja jälki on parhaimmillaan todella hienoa.

Xperia 5:n kameraliittymä.

Xperia 5:n kameran yllättävä heikkous on mainittu AI Cam -tekoäly, jota ei jostakin syystä saa automaattiasetuksilla kuvattaessa ensinkään kytkettyä pois päältä. Pääosin tekoäly on tehtäviensä tasalla, mutta toisinaan valokuvien taso vaihtelee hiukan, eikä ensimmäinen otos välttämättä onnistu. Myös HDR-tila kytkeytyy päälle tai pois tekoälyn mieltymysten mukaan, ja sen pois kytkeminen on mahdollista vain manuaalitilassa kuvattaessa. Tällöin myös AI Camin voi halutessaan laittaa hetkeksi sivuun.

Xperia 5:n kameran erikoisvahvuus on pitkälle kehitetty silmiin tarkennus, jolloin puhelin säätää tarkennusta jopa 30 kertaa sekunnissa parhaan mahdollisen lopputuloksen taatakseen. Muotokuvat ovatkin parhaimmillaan erinomaisia, mutta toisinaan taustan rajauksessa on pientä ongelmaa. Myös ultralaajakulmakamera toimii hyvin, vaikka automaattinen tarkennus uupuukin. Automaattitarkennusta ei ole etukamerassakaan, mutta selfiet ja etukameran muotokuvat ovat silti pääosin laadukkaita etenkin yksityiskohtien ollessa erittäin teräviä. Kiinteä tarkennus on asetettu optimaaliseksi omakuvia varten, mutta toisinaan automaattistakin tarkennusta kaipaisi.

Pääkamera.

Telekamera ja kaksinkertainen optinen zoom.

Laajakulmakamera.

Ikävä kyllä 21:9-kuvasuhteella ei voi kuvata tavallisella kamerasovelluksella. Hämmentävästi 21:9-kuvaus oli heti julkaisussa saatavilla keskiluokan Xperia 10 -puhelimilla, mutta lippulaivamallit Xperia 1 ja Xperia 5 ovat toistaiseksi jääneet väliinputoajiksi. Erikoiskuvasuhteen videoita voi tallentaa erillisellä Cinema Pro -elokuvaussovelluksella, jonka käyttöliittymää on hieman yksinkertaistettu ja monipuolistettu sitten Xperia 1:n. Cinema Prolla voi periaatteessa ottaa myös 21:9-valokuvia, mutta käytännössä se on turhan hankalaa. On sääli, että 21:9-kuvasuhteen hyötyjä ei ole täysin huomioitu kuvaustoiminnoissa.

Uudistettu Cinema Pro on aiempaa helpompi käyttää. Sillä voi myös ottaa 21:9-kuvasuhteen valokuvia, mutta kovinkaan kätevää se ei ole.

Huippupuhelinten välillä silmin havaittavat erot kameroiden kuvanlaadussa ovat tätä nykyä melko pieniä, ja kyse on pitkälti mielipide-eroista. Sony Xperia 5 ottaa Xperia 1:n tavoin laadukkaita valokuvia, joiden värimaailma on melko lähellä luonnollista, mutta välillä hyvä kuva vaatii useamman otoksen. On käyttäjästä kiinni, miellyttävätkö luonnolliset sävyt korostettuja värejä enemmän, mutta Xperia 5:n kamerakokoonpanoon voi joka tapauksessa luottaa olosuhteista riippumatta, vaikka aivan markkinoiden kärkimallien tasolle ei kamera ylläkään.

Onko Sony Xperia 5 järkevä ostos?
Sony Xperia 5 on laatutuntumaltaan moitteeton.
Sony Xperia 5 on laatutuntumaltaan moitteeton.

Sony Xperia 5:n myötä japanilaisvalmistaja on jälleen ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Puhelin tarjoaa Xperia 1:n laadukkaat ominaisuudet pienemmässä ja paremmin käteen istuvassa paketissa, ja 799 euron hinta on myös edeltäjäänsä edullisempi.

Vaikka Xperia 5 ehdottomasti huippuluokan puhelin onkin, on vaihtoehtojakin saatavilla runsaasti, kun aiemmin julkaistujen ja monesti pitkälti vastaavat ominaisuudet sisältävien kilpailijoiden hinnat ovat ehtineet laskea. Harkittavia vaihtoehtoja ovat ainakin noin 699 euron alkuvuonna julkaistu Samsung Galaxy S10, jonka kamera on askeleen edellä ja näyttö Samsung-tyylisesti huippuluokkaa. Myös selvästi edullisempi 599 euron OnePlus 7T -uutuus on erittäin vahva vaihtoehto, ja mikäli huippukamera kiinnostaa, on noin 800 euron Huawei P30 Pro edelleen markkinoiden yksi kärkivaihtoehto.

Xperia 5:n omia vahvuuksia ovat mainio näyttö, joka erottuu kilpailijoistaan 21:9-kuvasuhteella sekä lippulaivaluokan parhaimmistoon lukeutuva akkukesto. Multimedian kuluttaminen Xperia 5:llä on ilo, mutta kokonaisuutena oivan kameran omituiset rajoitukset ovat toisinaan kiusana. Erikoislisänä Xperia 5 tarjoaa kätevän Cinema Pro -kokemuksen oman elämänsä elokuvaohjaajille.

Xperia 5 on vesi- ja pölytiivis IP68-luokituksen mukaisesti, mikä on positiivinen ero muutamiin kilpailijoihin verrattuna.

Uutta älypuhelinta nyt syksynä etsivälle, voi Sony Xperia 5:tä suositella massasta erottuvana vaihtoehtona. Puhelin tarjoaa kaikki Xperia 1:n vahvuudet pienemmässä koossa edullisemmalla hinnalla ja paremmalla akunkestolla varustettuna.

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 98 vrk 6 h 32 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

399,99 € Sulkeutuu 98 vrk 6 h 32 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.