Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. SOTILASHUUMORIA. Piirroskuvitus Eero Einari. 1984 Oy Valitut Palat – Reader´s Digest Ab (2. painos) 96-sivuinen nidottu kirja (20 x 14 cm), lukematon, täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Sotilashuumoria (1975) -kokoelman esipuheesta: "Nauru pidentää ikää, vaikka huomenna kaatuisi." Tämä ja tämäntyyppiset sodanajan hokemat ja sutkaukset jo kertovat, että rintamalla kukki hirtehishuumori. (- - -) Sotilashuumoria on jo monet vuodet kerätty useiden kustantajien, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkiston ja yksityisten henkilöiden toimensta. (- - -) Valitut Palat on pyrkinyt saamaan tähän kokoelmaansa mukaan mahdollisimman paljon ennalta julkaisematonta kaskumateriaalia. Sitä on saatu kokoon mm. Kansanrunousarkiston ystävällisellä avulla. Myös monet yksityiset, sodanaikana esikunnissa tai linjoilla palvelleet, ovt tätä kirjasta varten muistelleet joko itse elettyjä tai muilta kuultuja tapauksia sieltä jostakin. Monet tarinoista ovat "hymyä läpi kyynelten"; kaskuiksi niitä ei toki aina voi nimittää.

Eero Einari Nurmela (s. 1910 Forssa) teki pääasiallisen elämäntyönsä piirtämällä kaikenlaisia kuvituksia monille järjestöille ja lehdille. Tunnetuimpia 'teoksia' ovat olleet erilaiset postikortit, mm. sotilasaiheiset sekä joulu- ja pääsiäiskortit (signeeraus esim. 'EN-la').

 

2. HUUMORIN RAUTAISANNOS. Koonnut eversti Martti Sinerma. Kuvitus everstiluutnantti Heikki Tiilikainen. 1991 Oy Valitut Palat - Reader´s Digest Ab. 63-sivuinen vihkomuotoinen nide (21 x 15 cm), täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Huumorin rautaisannos (1991) sisältää edustavan kokoelman rintamakaskuja. Kaskut on koottu jatkosodan aikaisista rintamalehdistä, joita "virallisesti" oli kahdeksan tai yhdeksän, jos Itä-Karjalan sotilashallinnon esikunnan viikkolehti Vapaa Karjala lasketaan mukaan. Rintamakaskut antavat kuvan sodanaikaisesta huumorista, joka monta kertaa pelasti kiperäksi muuttuneen tilanteen. Niissä näkyvät myös sodankäyntitavat, pelon tunteet, rohkeus, suhtautuminen esimiehiin ja alaisiin, paineet kotirintamalla sekä todellinen tai oletettu vastapuolen toiminta. Sisällys: Sotaväessä, Kotirintamalla, Todelliset jermut, Asemasotaa, Lomalla, Naapurin puolella, Pula-aikana; Sotien aikana ilmestyneitä maanpuolustuslehtiä

 

Armeijassa, varusmiespalveluksessa ja sodassa ei ole mitään naurettavaa. Siitä huolimatta tai juuri siksi sotilaskaskuja on kerrottu jo antiikin ajoista. Suomessa 1940-luvun sotavuosina ilmestyi runsaasti erilaisia kasku- ja huumorilehtiä. Nauru teki hyvää ankeina aikoina, vaikka naurun aihetta ei välttämättä olisi ollutkaan. Lehdistä tunnetuimpia olivat Aseveli, Hepokatti, Korsulukemisto, Pilven veikko, Pohjan poika, Tuulispää ja Vitsi-Motti. Ison osan sisällöstä veivät kaskut ja vitsit niin etulinjan kuin asemasodan tapahtumista. Pääasiassa näistä rintamalehtien jutuista tehtiin kaksiosainen kokoelma Nauru sodalle: Sotiemme huumoria 1939–44 (I 1960, II 1961). Esimerkkeinä muista kokoelmista Kenraalijutut (1967; toim. Pentti Huovinen, kuv. Olavi Hurmerinta), Kentällä ja kasarmissa: Sotaväkikaskuja (1972; toim. P. Huovinen, kuv. R. Huittinen), Sotilashuumoria (1975 Valitut Palat), Huumorin rautaisannos (1991 Valitut Palat), Till flydda tider återgår 1–3 (1986–87; Börje Enberg; suomenruotsalaisia varusmieskaskuja), …sanoi kenraali Nenonen – anekdootteja tykistönkenraalista (1983 Tykkimiehet ry), Airo – kaskut kertovat: 120 kaskua kenraali A.F. Airon elämästä ja toiminnasta (1998) ja Kaskuja sotavuosilta1939–1945 (2012; toim. Antero Rajavuori).

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Korotonta maksuaikaa ostoksille

Ensimmäinen kuukausi on aina täysin kuluton ja koroton uudelle asiakkaalle. Voit maksaa luoton pois heti tai halutessasi joustavasti enintään 36 erässä.

  • Avaa hakemus ja kirjaudu pankkitunnuksin
  • Täytä hakemus ja siirrä tilillesi tarvittava summa
  • Maksa ostokset

Huutoluoton myöntää
IPF Digital Finlandin omistama Credit24.

Osta heti

5 €
tai
Sulkeutuu 66 vrk 5 h 17 min

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

5 € Sulkeutuu 66 vrk 5 h 17 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.