Tuote on myyty käyttäjälle pukkilt hintaan 3,10 €

Kuvaus

UNBOILED vanhat paikkakuntakortit 1890-1919 WPK7.TAMPERE.014

Tampere. Kotkankallio. Tammerfors. Örnklippan. Suomi. Finland. Granbergs Konstindustri-Aktiebolags Förlag, Stockholm No. 65. Kulkenut joulutoivotuksena (kuvapuolella "Onnellista joulua 1905") nyrkkipostina tai kirjekuoressa

Makuasia onko hyvä vai tyydyttävä. Kärkikulumaa ja vasemmassa alakulmassa taipumaa.

Lieneekö USA:n terästeollisuuteen osoitetun kortin vastaanottaja samainen Victor Falck, joka on 3.3.1888 kihlautunut ja 4.8.1888 avioitunut porilaisen käsityöläismestarin, värjääjän ja porvarin Gustaf Adolf Stenbergin Agnes-tyttären kanssa? Mene ja tiedä. Agneksen nuorin veli Gustaf Wilhelm asui Amerikassa toimien siellä konttoristina ja kersanttina merivoimien palveluksessa.

Mainitun Victor Falckin isoisä Anders eli Antti oli Suomen hallituksen eli senaatin taloustoimikunnan puheenjohtaja ja omisti Kauttuan ruukin. Anders edisti suuriruhtinaskunnan taloutta ja ajoi hallituksessa teollisuuden asiaa - hän muun muassa perusti rahaston maanviljelyn ja teollisuuden kehittämiseksi. 

Anders Falck kuoli kotonaan Kauttualla marraskuussa 1851. Pojanpoika Victor syntyi vajaa vuosi myöhemmin 5. lokakuuta lähteistä riippuen joko Kauttualla tai Fredriksforsin (Leineperi) ruukilla Ulvilassa. Victorin isä Paul Emil Falck osti Leineperin ruukin isänsä perikunnalta 1855 ja myi sen edelleen hovioikeuden notaari Lönegrenille 1858, minkä jälkeen Falck puolisoineen (Alexandra Stjernvall) ja lapsineen muutti Sauvosta hankkimaansa Karunan kartanoon. 

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1872 Victor Falck ryhtyi lukemaan oikeustiedettä. Hän toimi lääninrahastonhoitajana Turun ja Porin läänissä 1888-90, Uudenmaan läänissä 1890-92 ja vuodesta 1902 yliopiston kamreerina... 

Finlaysonin vanhalla tehdasalueella Wilhelm von Nottbeckin puistossa sijaitseva Kotkankallio on saanut nimensä kalliolle pystytetystä kotkaveistoksesta. Suurikokoisen kotkan siipien väli on lähes kaksi ja puoli metriä ja se pystytettiin keisari Aleksanteri I:n vuonna 1819 tapahtuneen Tampereella vierailun kunniaksi 1830. Se lienee Tampereen vanhin ulkoilmaveistos.

Skotlantilainen James Finlayson perusti Finlaysonin tehtaan Tammerkosken yläjuoksulle 1820. Kymmenen vuotta toiminnassa ollut tehdas teki veistoksella kunniaa keisarille, jonka sanat Tammerkosken vapaana juoksevasta vedestä on katsottu kaupungin teollistumisen alkusanoiksi.

Keisari saapui elo-syyskuussa 1819 tekemällään laajalla Suomenkierroksella Tampereelle "aamupäivällä 10. syyskuuta. Matkalla hän oli ihaillut kauniita maisemia, ja varsinkin Kangasalan harjut olivat olleet hänen mieleensä. Harju, jolle hän Kangasalla nousi, tunnetaan nykyään Keisarinharjuna. Tampereella keisari katsoi Tammerkosken vapaana juoksevaa vettä ja sanoi eräälle seurassa olevalle englantilaiselle, että vahinko kun tätä voimaa ei käytetä mitenkään hyväksi. Nämä sanat saivat osaltaan Suomen hallituksen antamaan Tampereelle vapaakaupungin oikeudet vuonna 1821. Tämän jälkeen alle tuhannen asukkaan kaupunki alkoi teollistua ja kehittyä." (Wikipedia)

Baltiansaksalaiset liikemiehet Carl Samuel Nottbeck ja Georg Adolf Rauch ostivat Finlaysonin puuvillatehtaan 1836. Nottbeckin toiseksi vanhin poika Wilhelm saapui Tampereelle jo samana vuonna opiskelemaan tehtaan johtamista. Wilhelm Nottbeck rakennutti alueelle puiston, johon myös kotkaveistos kuuluu. Finlaysonin puuvillatehtaan johtaja Wilhelmista tuli 1860. Aleksanteri II vieraili Tampereella 1856 ja majoittui Nottbeckin kotona, minkä jälkeen Nottbeck lisäsi Kotkaveistoksen jalustaan muistolaatan myös Aleksanteri II:n kunniaksi.

"Nykyiset laatat ovat kopioita, sillä toinen alkuperäisistä varastettiin vuonna 1997 ja toinen siirrettiin turvaan Tampereen museoiden kokoelmiin." (Wikipedia)

"Suku poistui vuonna 1917 Suomesta vallankumouksen vuoksi. Suomalaisen aatelissuvun mainittiin sammuneen vuonna 1990, jolloin Wilhelm von Nottbeckin pojantytär Andrée de Nottbeck kuoli Genevessä. Vuonna 2014 kuitenkin ilmeni, että eräitä Wilhelm von Nottbeckin jälkeläisiä asuu edelleen Kanadassa, jossa he käyttävät nimeä de Nottbeck." (Wikipedia)

1800-luvulla rakennetut kasvihuoneet purettiin puistoalueelta 1970 kun niiden paikalle tehtiin pysäköintialue. Kaupungin omistukseen Wilhelm von Nottbeckin puisto siirtyi 1995. 

Dramatisoituna sarjana tarina päättyisi Tampereen Koskipuistoon huhtikuussa 2019 viimeisenä kauniina keväänä ennen Koronaa. Puistossa istuu kaksi perhettä toisiaan tuntematta. Toisen sukunimi on Falck, toisen Nottbeck. Pikkutyttö Falck pyytää päästä katsomaan isoa kotkaa, ja vähän matkan päässä nurmikolla eräs Nottbeck nostaa päänsä ääntä kohti, hymyilee. Tammerkosken kuohujen läpi välkkyy pohjaan viskattu laatta. Ja elämä on ihmeellisempää kuin Wikipedia.

Että tämmöinen kortti tällä kertaa.

P. S. Kortin kenties mielenkiintoisin yksityiskohta on Kotkankallion varsinaisen nähtävyyden eli kotkaveistoksen puuttuminen kuvasta. Kuva on vieläpä esitetty sellaisesta kulmasta mistä veistoksen pitäisi varmasti näkyä. Selitykseksi ei riitä että patsas on lumen peitossa, koska linnun muoto erottuisi sittenkin. Loogisin selitys asialle on, että Venäjän keisarin kunniaksi veistetty kotka on sortoaikana julkaistusta kortista jätetty pois tahallaan. 


Katso muutkin kohteeni ja huomioi hyvät paljousalennukset:
postikortit granbergs 
tampere-aiheisia kirjoja ja kortteja 
kotimaan paikkakuntakortit tuntemattomat 
luovutettujen alueiden postikortteja
1890 - 1919 kotimaiset paikkakuntakortit 
1920 - 59 ja 1960 - 89 kotimaiset paikkakuntakortit 
kotimaan paikallishistoria ja kotiseutututkimus
sotahistoria sotamuistelmat sotakuvaukset 
armeija maanpuolustus väestönsuojelu 
karjala karelianismi evakot inkeri 
lappi arktiset alueet napapiiri
liikunta voimistelu urheilu 
veneily purjehdus merenkulku 
arkkitehtuuri rakentaminen 
taidekirjat ja lehdet 
vanhat kirjat 1800-luku 
hengelliset kirjat 1800-luku 

kaikki hengellinen kirjallisuus 
kaikki kirjat ja lehdet 
kaikki postikortit ja filatelia 

Pakkaus- ja lähetyskulut:
Kirjeenä 250 gr saakka 3,50 e (plusmerkin seurantatunnuksella 4,5 e)
Kirjeenä yli 250 gr seurantatunnuksella 6,50 e
Pakettilähetykset seurantatunnuksella S-koko (paino max 5 kg) 7,00 e
Pakettilähetykset seurantatunnuksella M-koko (paino max 35 kg) 7,90 e

Jatkan KOKOELMIENI purkua sekä VARASTON TYHJENNYSTÄ kevääseen 2021 saakka. Runsaasti mm. vanhoja 1890-1919 ja vanhahkoja 1920-1959 paikkakuntakortteja. Joka viikko jotain. Seuraa ilmoittelua

JOS HUUDAT USEITA KOHTEITA, MAKSA VASTA VIIMEISEN HUUTAMASI KOHTEEN SULKEUDUTTUA. Kannattaa huutaa kohteita samaan lähetykseen. Maksuaika viimeisen huutamasi kohteen sulkeuduttua 14 vrk.

Vanhat kirjat, aikakauslehdet, sarjakuvalehdet ja postikortit käy myös vaihdossa. Hyvistä annan HYVÄN vaihtoarvon. Huomaa myös PALJOUSALENNUKSET:
 

UNBOILEDIN LOPPUUNMYYNTI !! SUURI TYHJENNYSALE !!
Kolme erilaista paljousalennusta, valitse itsellesi sopivin, alennukset voimassa 31.5.2021 saakka

PALJOUSALE 1. Koskee ainoastaan lehtiä, ei kirjoja eikä kortteja; ei sarjakuvalehtiä eikä ennen vuotta 1945 ilmestyneitä lehtiä:
osta 6, maksat 5 (edullisin ostamasi lehti ilmaiseksi)
osta 8, maksat 6 (kaksi edullisinta ostamaasi lehteä ilmaiseksi)
osta 10, maksat 7 (kolme edullisinta ostamaasi lehteä ilmaiseksi)

PALJOUSALE 2. Koskee kaikkia myynnissä olevia kohteitani:
Osta 14, maksat 13 (edullisin ostamasi kohde ilmaiseksi)
Osta 16, maksat 14 (2 edullisinta ostamaasi kohdetta ilmaiseksi)
Osta 18, maksat 15 (3 edullisinta ostamaasi kohdetta ilmaiseksi)
Osta 25, maksat 20 (5 edullisinta ostamaasi kohdetta ilmaiseksi)
Osta 30, maksat 22 (8 edullisinta ostamaasi kohdetta ilmaiseksi)
Osta 38, maksat 28 (10 edullisinta ostamaasi kohdetta ilmaiseksi)

PALJOUSALE 3. Koskee kaikkia kohteitani, mutta ei alle 0,90 e hintaisia:
Alennus 10 %
 jos kohteita vähintään 5 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 33 e
Alennus 15 % jos kohteita vähintään 10 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 38 e 
Alennus 20% jos kohteita vähintään 12 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 48 e
Alennus 25% jos kohteita vähintään 25 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 58 e
Alennus 35% jos kohteita vähintään 30 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 75 e 
Alennus 40% jos kohteita vähintään 60 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 300 e
Alennus 45% jos kohteita vähintään 80 kappaletta ja loppusumma ennen alennusta ja lähetyskuluja ylittää 400 e

JOS OLET KIINNOSTUNUT ostamaan enemmän kohteita, ota yhteys sähköpostiin, esim. osta kaikki huutonetissä myyntitunnuksella unboiled tällä hetkellä myynnissä olevat kirjat, alennus Ulvilasta noudettaessa VÄHINTÄÄN 65% !!
 

Jatkuvasti myös OSTAN vanhoja aikakauslehtiä ja postikortteja. Tarjoa
Yhteydenotot sähköpostiin armas.hepovirta@gmail.com 

WWW.KULTAOMENA.COM
HISTORIAA, NOSTALGIAA, TIETOA JA TULKINTAA


kirjoja_015_939x1280  lehtia_004_691x1024  

    myyntikohteet_006  

ok500_011_736x1024     

VANHAT KIRJAT, AIKAKAUSLEHDET, SARJAKUVALEHDET, POSTIKORTIT
OSTAA JA MYY (TARVITTAESSA MYÖS VAIHTAA) KULTAOMENA

Näytä lisää Näytä vähemmän

Huutokauppa

Hinta nyt:
3,10 €
Ilmoitus on sulkeutunut 15.12.2020 1:06
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Huutokauppa

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Huutohistoria

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.