Kuvaus

Huuto-/ostohinta  y h d e s t ä  kirjasta.

Kohteen sulkeuduttua ilmoita valintasi!

 

1. Pekka Parkkinen: ERÄÄNÄ TALVENA SATTUI SITTEN MUUAN TAPAUS: KERTOMUS. 1972 Weilin+Göös. 133-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Eräänä talvena sattui sitten muuan tapaus: Kertomus (1972), Pekka Parkkisen kolmas proosateos, on hirtehinen kuvaus nyky-Suomen sairaista, sairaaloista ja parantajista. Tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin ja päähenkilö, minäkertoja, saattaisi olla kirjailija itse. Eräänä talvena joulun alla hänellä on odottamassa kaksi, ei, kolme mieluisaa asiaa: postissa on postiosoitus ja Annankadulla divarin ikkunassa kaksi posliinista merimieskoiraa, niitä jotka katsovat sisälle silloin kun isäntä on ulkona. Aamulla hän lähtee liikkeelle, hiljaa ja varovasti, ettei vaimo heräisi. Hän liukastuu jäisellä kadulla – ja joutuu toiseen maailmaan, raajojen valtakuntaan, jossa hoidetaan ihmisen osia. Hoitajilla on kiire – mutta sairas on avuton ja hänellä on aikaa. Ja odotushuoneet ja potilassalit ovat täynnä ihmeellisiä tosikertomuksia elävästä elämästä!

Pekka Parkkinen (1940 Helsinki – 1992 Helsinki) oli tuottelias kirjailija ja kääntäjä. Proosassaan hän kuvasi väljällä, puheenomaisella kielellä näkemyksiään kulutusyhteiskunnan varjopuolista. Hänen teoksiensa hallitsevina aihepiireinä ovat rakkaus ja sen ristiriidat. Parkkista on kuvattu myös kommentoivaksi yhteiskuntakriitikoksi ja arjen kuvailijaksi. Runoilijana Parkkinen on aforistinen kiteyttäjä. Pekka Parkkinen on julkaissut teokset Kuu hehkuu vielä (1965), Jos minä maatani rakastaisin (1967), Näin on (1967), Simpukka (1969), Pikku ratsastaja (1971), Eräänä talvena sattui sitten muuan tapaus (1972), Kaupunki nimeltä Lotto (1972), Tuulia heiluttava puu (1973), Ylimuistoinen nautinta (1974), Ruusulla merkitty äänetön yhtiömies (1976), Ilo (1977), Viisisataa huivia (1977), Sulka (1978), Miten on (1981), Kaukainen ranta (1983), Pienten sydänten aika (1985), Vapauden tuuli (1985), Käsi kädessä (1987), Maisema on mielialan musiikkia (1989) ja Kaulukset pystyssä (1991; kuvat: Pauli Vuorisalo).

 

1. Teuvo Saavalainen: TÄNÄ YÖNÄ. 1972 Gummerus. 191-sivuinen sidottu kirja, ehjä ja siisti, ei merkintöjä, ei kansipaperia.

Tänä yönä (1972) -romaanin tapahtumat sijoittuvat Kotkaan. Lehtori Koivula on poikamies, neljissäkymmenissä. Elämä on hänelle enimmäkseen taakka. Hän on tietoinen ihminen, kykenemätön hetkeksikään vaipumaan siihen ajatuksettomaan uneen, jossa useimmat viettävät elämänsä. Hän kärsii yksinäisyydestään, aggressioistaan, ajan armottomasta kulusta… Avioliitto ei häntä houkuttele, sillä tuttavien avioelämä näyttää olevan yhtä helvettiä. Koivula tuntee itsensä kodittomaksi myös aatteiden osalta, hänellä ei ole ”leiriä mihin päänsä kallistaa”. Vasemmistolaiset pitävät häntä porvarina, porvarit kommunistina ja opettajatoverit ylipäätään mahdottomana. Oppilaat sentään antavat arvoa hänen suvaitsevaisuudelleen ja täydelliselle tärkeydenpuutteelleen. Niinpä Koivulalla on kevään lakkiaisiltana paikka ja joukko mihin mennä. Paljon hän ei tästäkään tilaisuudesta jaksa toivoa, mutta hän menee kuitenkin – jos ei muuta niin päästäkseen edes hetkeksi vieterinsä löysälle remuisassa sakissa. Kovin vahvasti ei Koivula tänä lakkiaisyönä yrityksestään huolimatta humallu, mutta hän saa sen sijaan jotakin muuta: tyydyttävän yhteyden, uuden näkemyksen ihmisten veljeydestä. Koivula paranee tänä yönä saunan ja viinan voimalla – tervan sijasta hänellä on tyttö, eräs oppilaista, melkein nimetön ”rakas ruumis”.

Teuvo Saavalainen (1927 Kotka – 2002 Virrat) oli kirjailija ja lukion äidinkielen opettaja. Hän syntyi Kotkassa ja teki elämäntyönsä Virroilla toimien kirjailijana opettajan työnsä ohella. Saavalaiselta ilmestyi 1970-luvun alussa teokset Yksilön ylösnousemus (1971) ja Tänä yönä (1972). Saavalaisen pääteoksena voitaneen pitää kirjaa Ja poika vaikenee (1984), joka oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Saavalaisen kirjat ammentavat realismista, vaikka ne ovatkin fiktiivisiä. Saavalaisen omien sanojen mukaan lukiessaan kirjaa ihminen lukee viime kädessä tarinaa itsestään. 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 96 vrk 1 h 37 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

4 € Sulkeutuu 96 vrk 1 h 37 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.