Kuvaus

Kerran kokeiltu yksilö, joten kaikki osat ovat erinomaisessa kunnossa.

Mukana tulee suomenkieliset säännöt.

Tichu on alunperin kiinalainen korttipeli zheng fen, josta Urs Hostettler muokkasi suurta suosiota saavuttaneen pelin. Gang of Fourin tapaan kyseessä on kiipeämispeli, jossa pelaajat hankkiutuvat korteistaan eroon. Tichu on bridgen tapaan paripeli, eli pelaajat pelaavat yhteistyössä vastapäätä istuvan pelaajan kanssa.

Pelin idea

Videoiden ystävälle pelin idea selviää Tuomo Pekkasen tekemästä esittelyvideosta.

Tichua pelataan tavallisella korttipakalla, jossa on muutama erikoisjokeri. Pelaajat tyhjentävät käsiään pelaamalla erilaisia muodostelmia siten, että muodostelman (pari, kolmoset, suora ja niin edelleen) päälle saa pelata vastaavan muodostelman, jos se on arvokkaampi. Kun kaikki ovat passanneet, viimeksi lyönyt saa aloittaa tyhjältä pöydältä uudestaan.

Pelaajat keräävät pisteitä korteista (viitoset, kympit, kuninkaat ja kaksi erikoiskorttia ovat pisteiden arvoisia), mutta tärkeintä on tyhjentää käsi korteista nopeasti, koska jos joukkue päihittää toisen joukkueen tyystin eli saa korttinsa pelattua ensimmäisenä ja toisena, korttipisteitä ei edes lasketa vaan pistepotti menee tälle joukkueelle.

Lisäpisteitä voi kerätä tichuilla, eli ilmoittamalla ennen ensimmäisen kortin pelaamista selviävänsä eroon korteistaan ensimmäisenä. Onnistuessaan tichu on hyvä juttu, mutta jos pelaaja epäonnistuu, pisteitä menee. Vielä uskaliaammille on suuri tichu, joka pitää ilmoittaa kun korteista on jaettu vasta osa.

Erikoiskortteja

Peliä pelataan melkein tavallisella pakalla. Erikoisjokerit piristävät kuitenkin peliä huomattavasti. Lohikäärme on paras yksittäinen kortti, joka voittaa minkä tahansa muun. Lohikäärmeellä voitetut kortit, mukaanlukien arvokas lohikäärme itse, pitää kuitenkin antaa vastapuolelle. Viimeiseksi jäänyt pelaaja antaa keräämänsä kortit vastapuolen pisteisiin, joten lohikäärmeen voi saada parhaassa tapauksessa takaisin.

Feeniks-lintu taas on mikä tahansa kortti, mutta on arvoltaan -25 pistettä. Jos feeniksin kerää, kannattaa varmistaa ykkös- ja kakkospaikka omalle joukkueelle, jolloin korttipisteitä ei lasketa.

Mahjong-lintu ratkaisee aloittajan, sillä voi myös pakottaa muut pelaajat pelaamaan jonkun tietyn kortin — ominaisuus voi olla tuhoisa. Koira yksinkertaisesti siirtää aloitusvuoron omalle parille. Sitä ei voi pelata kuin aloitukseksi; tyypillinen aloittelijavirhe onkin jättää koira käteen viimeiseksi kortiksi.

Parihaasteita

Tichu on Gang of Fourin tapaan nokkela ja vaativa peli. Paripeliominaisuus tuo mukaan uuden ulottuvuuden ja Tichu onkin astetta Gang of Fouria haastavampi. Satunnaiseen pelailuun Gang of Four on parempi, jo joustavamman pelaajamääränsä suhteen. Tichua voi periaatteessa pelata myös kolmella ja kuudella pelaajalla, mutta useimmille Tichun pelaajille nelinpeli on ainoa oikea tapa pelata.

Samaa sukua on myös Frank’s Zoo, jossa kiipeämispelistä on jalostettu suuremmillekin porukoille sopiva, astetta kevyempi peli.

Jos kaipaa kovatasoista peliseuraa, BrettSpielWelt-pelipalvelusta internetistä löytää kymmeniätuhansia jakoja pelanneita pelaajia.

Suunnittelija: Urs Hostettler
Julkaisija: Fata Morgana, Abacus, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 1991
Pelaajamäärä: 3-6
Pituus: 60 min

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
Sulkeutuu 105 vrk 16 h 18 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

6 € Sulkeutuu 105 vrk 16 h 18 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.