Kuvaus

Tekijä: id Software
Julkaisija: Bethesda
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, PS3, PC
Pelaajia: 1, 2-4 (internetissä)
Pelin kotisivuhttp://bethsoft.com/en-us/games/doom_3_bfg

Toim. huom: aikoinaan limboon hukkuneiden arvosteluarkistojen retrohenkistä purkua saitille. Ei siis todellakaan uusi arvostelu uudesta pelistä :)

Joskus id Software oli porukka, jonka pelimoottoreilla maalattiin tulevaisuuden näkymät. Ne vuodet ovat jo tiiviisti takanapäin, mutta Doom 3 oli id:n viimeisiä teknologisia merkkipaaluja.

BFG Edition on Doomin 20-vuotissyntymäpäiville julkaistu kokoelma, joka sisältää pääpelin lisäksi myös Resurrection of Evil -lisäpaketin, Doom II:n lisukkeineen sekä ennennäkemättömän Lost Levels -lisäpaketin. Näiden lisäksi pieniä hiomisia on tullut sekä moottoriin että yleiseen ulkoasuun noin muuten.

Vaikka luvassa ei ole erityisen vanhaa pelattavaa, vanhentuminen arvokkaasti on kovin kyseenalaista. Vuoden 2004 id kun suosi kirjaimellisia hirviökomeroita, joita on joka kentässä vähän väliä. Lähes jokaisessa 90 asteen kulmassa kääntyvässä mutkassa voi olla sataprosenttisen varma, että selkäpuolelle ilmestyy joukko zombeja tai muita pahempia örmyjä. Ensimmäisten kenttien ajan se voi vielä yllättää,  mutta sama kuvio toistuu liian usein ollakseen mitenkään toimivaa yli 20-tuntisen tarinan ajan.

Vanhoja ongelmia uudelle sukupolvelle

Itsensä toistaminen on tavallaan Doom 3:n suurin ongelma: se on ikävässä nykyisten fps-pelien sekä vanhojen fps-pelien maastossa. Se yrittää olla tunnelmallinen kauhuräiskintä, mutta kosahtaa aivan liian usein saman kierrättämiseen. Se ei myöskään pysty olemaan täysipainoinen kreisiräiskintä, sillä alkuperäinen peli rajoittaa ruudulla nähtävää toimintaa ja yleensäkin tilanteiden uhkaavuutta.

Samat ongelmat paistavat pitkälti lisärinkin kohdalla, mikä ei sinällään ole yllätys. Suurin pettymys tulee silti Lost Levels -paketista, jossa on selkeästi vain liimailtu uuteen järjestykseen alkuperäisen teoksen eri käytävänpätkiä. Kun kampanja on lisäpaketteineen itsessään jo suhteellisen pitkä, moinen vasurilla heitetty lisäke lopulta vain himmentää yleistä pakettia.

BFG Edition näyttää myös erilaiselta kuin emopeli. Tämä näkyy parhaiten valoisuudessa: alkuperäisessä käytävät olivat paljon pimeämmät. Valoisuus ei kuitenkaan juuri parananna lopullista kokemusta, sillä alkuperäisen mustanpuhuvat kentät piilottivat suhteellisen matalatasoista tekstuuria sekä muita kauneusvirheitä. Nyt moiset pikkuvirheet näkyvät huomattavasti selkeämmin.

Doom 3: BFG Edition on pala historiaa sekä monellakin tapaa yksi id:n merkkipaaluista. Valitettavasti kokoelman sisältö ei vain ole vanhentunut kovinkaan hyvin. Kokonaisuuden toimivin osuus onkin lopulta mukana tuleva Doom II lisukkeineen, mikä yllätti arvostelijan.

Katso myös muut kohteeni! Image result for clipart

Löytyy paljon videopelejä uutta, vanhaa, retroa, tulevaa, käsikonsolia, tietokonetta:

Nintendo

Virtual Boy/Gameboy/Color/Advance/Ds/3ds/Lite/Dsi

Nes/Snes/Saturn/N64/Famicom/Gamecube/Wii/WiiU/Switch

Xbox

Xbox360/Xbox One/X/Elite

Playstation

Ps1/Psx/Ps2/Ps3/Ps4/Ps Vr

PC

Windows/Microsoft/Apple/Sony/Samsung

Elokuvia:

Lasten, Draama, Toiminta, Kauhu, Tieteiselokuva, Sci-fi, Komedia, Erotiikka, Anime, Dokumentti, Kotimainen, Ulkomainen

Kirjoja:

Bestselleri, Uutuus, Vanha, Koulu, Aku Ankka, Dekkari, Trilleri, Elämänkerta, Muistelma, Historia, Musiikki, Seksi, Ruoka, Juoma, Manga, Psykologia, Terveys

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 31 vrk 11 h 5 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

46 € Sulkeutuu 31 vrk 11 h 5 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.