Kuvaus

Abram Terts: OIKEUDENKÄYNTI ALKAA. Venäjänkielisestä käsikirjoituksesta suomentanut Juhani Konkka. Päällys: Urpo Huhtanen. 1960 WSOY (ensimmäinen ja ainoa painos). 132-sivuinen sidottu kirja, kansipaperissa pari aivan pientä repeämää ja takana pieni hintatarra [2.-], itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Oikeudenkäynti alkaa (1960; Sud idët), venäläiskirjailijan ulkomailla julkaistu romaani, on kuvaus neuvostoyhteisöstä Stalinin kuoleman aikoihin. Tapahtumat sijoittuvat Suureen Kaupunkiin (Moskova). Kansalainen S. J. Rabinovitš, naistentautien lääkäri, on tehnyt laittoman abortin, ja rikos on tullut ilmi. Prokuraattori, yleinen syyttäjä Vladimir Petrovitš Globov hieroskelee käsiään. Hän nauttii etukäteen tulevasta oikeudenkäynnistä, jossa hän saa polkea jalkoihinsa yhden kansanvihollisen. Mutta sitten totuus paljastuu: rikoksen toisena osapuolena on ollut Marina Pavlovna, Globovin vaimo, jolta mies on odotellut tyttölasta. Vaimolla on lisäksi voitokkaasti etenevä rakastaja. Koulussa opettaja kertoo Globovin pojan Serjožan hautovan vastavallankumouksellisia ajatuksia. Globovin oma asema on arveluttava. Mutta hän on Isännän uskollinen palvelija. Hän tekee kaiken pelkästään Suuren Päämäärän puolesta. Ja niin hän lähtee – tuska sydämessä – nujertamaan Isännän ja Päämäärän vihollisia. ”Oikeudenkäynti alkaa” on kuvaus 1950-luvun alun Neuvostoliitosta. Se on kuin peili, jossa näkyy karikatyyreja, jopa irvikuvia. Mutta se ei ole hyökkäys eikä paljastus, vaan taiteellisessa mielessä pätevä satiiri – osin huvittava, tunnelmaltaan voimakas. Henkilöitä on monta, mutta oikeastaan vain yksi: neuvostoihminen ja hänen elämänsä suuri tarkoitus, Päämäärä.

Abram Terts on kirjailija, josta tiedetään jonkinlaisella varmuudella vain kolme asiaa: se että hän on syntynyt ja kasvanut Neuvostoliitossa, että hän on iältään vähän yli kolmenkymmenen ja että hänen nimensä ei ole Abram Terts. Tuntemattomia teitä hänen käsikirjoituksensa on tullut länteen, missä se on jo ehtinyt herättää huomiota. Neuvostoliitossa sitä ei ole julkaistu. [1960]

Andrei Donatovitš Sinjavski (1925 Moskova – 1997 Pariisi) oli neuvostoliittolainen kirjailija ja toisinajattelija. Hän julkaisi salanimellä Abram Terts ulkomailla satiirisia proosakirjoituksia, joissa arvosteltiin neuvostojärjestelmää. Kun KGB sai tietää, että Sinjavski oli salanimen takana, hänet tuomittiin 1966 näytösoikeudenkäynnissä ”neuvostovastaisesta toiminnasta” pakkotyöhön seitsemäksi vuodeksi. Kärsittyään gulagissa rangaistuksensa hän pääsi 1973 perheineen muuttamaan Pariisiin, missä hänestä tuli Sorbonnen yliopiston dosentti oppiaineenaan venäläinen kirjallisuus.

Juhani Konkka (1904 Toksova, Inkeri – 1970 Kuhmoinen) oli inkeriläissyntyinen kirjailija, toimittaja ja venäläisen klassisen kirjaillisuuden suomentaja.

 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 1 vrk 21 h 23 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 1 vrk 21 h 23 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.