Kuvaus

Akaton mies on vuonna 1983 valmistunut Edvin Laineen ohjaama elokuva. Sen on käsikirjoittanut Seppo Lappalainen. Elokuvan ensi-ilta oli 14. lokakuuta 1983 Helsingissä Arenassa ja Bristolissa.

Edvin Laineen itse leikkaaman version pituus on 131 minuuttia. Elokuvan jatko-osa Akallinen mies sai ensi-iltansa vuonna 1986. Oman käsikirjoituksensa pohjalta Seppo Lappalainen kirjoitti vuonna 1985 romaanin Akaton mies.

Elokuva on vaatimaton kansankomedia kylästä, jossa poikamiehet ovat vailla emäntää. Hyvät ja yhä pinnalla olevat näyttelijät kuten salkkareista tuttu Taalasmaan Ullaa näyttelevä Maija-liisa Peuhu.

Aikamiespoika Unto Puumalainen (Järvinen) elelee yksinään viljelemällään maatilalla. Eräänä päivänä kylään tulee vilskettä, sillä hänen puimalansa syttyy palamaan. Ovaskaisen vanhaisäntä on juuri jututtamassa uutta pankkineitiä konttorissa, kun he haistavat palaneen käryn. Puimala palaa poroksi. Kylässä on muitakin aikamiespoikia, nimittäin Ovaskaisen poika Lassi, joka hänkään ei ole saanut taloon nuorikkoa. Kylässä on myös pontikkaa keittelevä vanhempi mies, Ruskan Jukka, jonka kanssa aikamiespojat viettävät aikaansa paremman puutteessa. Eräänä päivänä Unto ilmestyy Ruskan Jukan luokse ja kertoo laittaneensa seuranhakuilmoituksen lehteen nimimerkillä, ja nyt hän ei kuitenkaan kehtaa niitä itse noutaa kaupalta, jonne posti tuodaan. Jukka on epäileväinen, hän ei niitä hakisi, sillä hänellä on omat suunnitelmansa kaupan myyjättären suuntaan, joten kirjeitä hakemaan lähetetään Lassi.

Naisten lähettämiä kirjeitä Puumalaisessa luettaessa kylän pankkivirkailija Liisa Haapalainen astuu sisään tupaan. Hätäpäissään Unto työntää kirjeet Jukalle, jota hän kehottaa viemään maamiesseuran paperit takaisin Lassille. Liisa katsoo merkitsevästi Untoon, ja kirjeet katoavat nopeasti piiloon. Kirjeiden joukosta löytyy Lassia kiinnostava tarjokas emännäksi. Pankkineiti puolestaan on jo päätöksensä tehnyt, ja Unton poikamiespäivät näyttävät uhatuilta.

 Näyttelijä … Rooli   Elisabeth Haavisto … Liisa Haapalainen, pankkivirkailija   Martti Järvinen … Unto Puumalainen   Ahti Jokinen … Lassi Ovaskainen   Ahti Kuoppala … Jukka Ruska   Pia Hattara … Olga Puumalainen   Kauko Helovirta … Ovaskaisen isäntä   Raili Tiensuu … Ovaskaisen emäntä   Maija-Liisa Peuhu … Hellä   Veijo Pasanen … Liukkonen   Aarne Laine … Liisan isä   Eila Peitsalo … Liisan äiti   Keijo Komppa … pappi   Esa Saario … Huhtanen   Matti Tuominen … Huuskonen   Tauno Karvonen … Lihakunnan mies   Taina Reponen … Linnea   Virve Kauste … uusi pankkivirkailija   Tiina Tuomi … kioskimyyjä   Kauko Koivu … Lihakunnan mies   Milja Mykkänen … sanomalehden konttoristi   Teija Niemi … sanomalehden konttoristi   Pentti Auer … harmonikansoittaja/ 1. poliisi   Hannu Koski … lääkäri   Salme Karppinen … sairaanhoitaja   Aarno Sulkanen … mies häissä   Olavi Tuomi … 2. poliisi   Edvin Laine … kertoja  

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

6 €
Sulkeutuu 74 vrk 3 h 11 min
Myyjä edellyttää ostajalta vähintään 1 palautepistettä.
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

6 € Sulkeutuu 74 vrk 3 h 11 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.