Kuvaus

Två historiska romaner om samer av Åke Lundgren: 1) Trollkunet; och 2) Gudabergt säljes till priset 2 euro per bok + frakt 4 euro som brev för en bok = 6 euro ELLER båda böckerna tillsammans för 3 euro + frakt 7 euro som paket inom Finland (utom Åland: se nedan) = 10 euro

  • GÖR SÅ HÄR: Klicka Osta = Köp, så får du ett automatiskt mejl från huutonet. Där hittar du säljarens epostadress och kontonummer. Betala t.ex. boken/tidningen + fraktkostnaderna eller be säljaren om räkning. Om du beställer flera objekt av samma säljare kan du vänta med att betala tills hela paketets innehåll är klart. Meddela säljaren vad paketet ska innehålla så skickar hen en räkning mejl.
  • Postpaket till Åland är dyrare än paket inom övriga Finland. T.ex. 7 euros paket till finska fastlandet kostar motsvaras av ca 12 euros postpaket till Åland eller 11 euros matkahuolto-paket till Mariehamn. Fråga säljaren om fraktkostnader utanför Finland.

1) Åke Lundgren: Trollknuten

  • Bra Böckers förlag, 1984: inbunden bok med skyddsomslag; 277 sidor
  • Använd bok i gott skick

Kronan och korsets skuggor hade fallit tunga över Nordanlandet. ”De lapparnas konung” kallade sig svenskarnas regent nu. För äran att vara svenska undersåtar fick fjällfolket årligen avstå en dryg del av sin enda rikedom: renhjordarna. Det såg kungens fogdar till. Den som tredskades straffades hårt. Kristnas skulle lapparna också! Bort skulle det avskyvärda oskicket att tillbe stenar och stubbar!

Omskolningen började naturligtvis med de unga. Erik Sjulsson är en av ett tiotal pojkar som 1606 ska föras till Uppsala för att lära sig läsa och omvändas till den rätta läran. Han rymmer, flyr tillbaka till sitt eget land. Och till sin gamla tro.

Med Erik i förgrunden, medan hans liv vrider sig över mannaålderns hopp och trots mot ålderdomens ensamhet och vemodsdrömmar, slås här upp ett brett panorama över det samiska folkets öden under den period som historieböckerna kallar stormaktstiden. En dov vrede dunkar som en trolltrumma genom denna strama och kraftfulla berättelse om hur en liten kultur med våld införlivas i en stor. Trollknuten är den andra delen i Åke Lundgrens trilogi om Nordanlandet, övriga delar är Gudaberget och Järtecknet.

2) Åke Lundgren: Gudaberget

  • Bra Böckers förlag, 1982: inbunden bok med skyddsomslag; 268 sidor
  • Använd bok i gott skick

”Ett riktigt exotiskt och underhållande spektakel, faktiskt: små besynnerliga människor i besynnerliga brokiga dräkter, och lika besynnerliga kreatur med horn på huvudet. Det var lappar och renar som visades upp för kungliga svenska hovet. Året var 1594, Sigismund var nyutropad landsfader.

Inte hade de där lapparna kommit av egen fri vilja till Uppsala. De hade tvingats, precis som deras folk däruppe i Nordanlandet av sina svenska herrar tvingades att betala hårda skatter och dyrka den kristne guden. Lappens land tog man ifrån honom, av lappen skulle slås mesta möjliga mynt. Lappen skulle tiga och lyda. Hans kvinnor var fritt villebråd för de svenske.”

Åke Lundgrens historiska roman berättar vad som hände några samefamiljer från Pite lappmark dessa år när den svenska kungamaktens erövringståg innebar förföljelse och grova övergrepp för den nordliga ursprungsbefolkningen. Det är en till stilen stram, till innehållet explosiv historia som lyfter fram något oerhört. Gudaberget är den första delen i trilogin om Nordanlandet och följs av Trollknuten och Järtecknet.

sökord: samerna Lapplands historia historiska romaner 1500-talet 1600-talet svångskristnande av samer saamelaiset historia Lappi Lappland saamelaisista kertovat historialliset romaanit

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 15 vrk 19 h 6 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

2 € Sulkeutuu 15 vrk 19 h 6 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.