Kuvaus

Alpo Ruuth: NAIMISIIN. Päällys: Aimo Virtasalo. 1979 Tammi (2. painos). 215-sivuinen sidottu kirja, lukematon, kansipaperissa takana pienehkö repeämä, itse kirja täysin ehjä ja siisti, ei merkintöjä.

Naimisiin (1967) on Alpo Ruuthin esikoisteos. Ilmari asuu Helsingissä tätinsä luona, käy töissä telakalla ja rentoutuu normaalin suomalaisen työläisnuorukaisen tapaan viinan avulla. Hänen ympärillään on porukka, jonka on tapana liikkua yksissä: Ritva, Pena ja Sirkka. He viettävät aikaansa baareissa, kadulla ja porttikäytävissä. Auktoriteeteista he eivät välitä, pelättävimpiä olioita ovat poliisit. Jossakin vaiheessa Ritva alkaa odottaa lasta ja haluaa naimisiin Ilmarin kanssa. Pojasta tuntuu kuin elämä loppuisi siihen paikkaan: mitään ei vielä ole ennättänyt kokea ja joka puolella on houkuttelevia naisia. Lopulta Ilmari alkaa kiltisti etsiä asuntoa pienelle perheelleen. Ruuth kuvaa realistisesti ja kaunistelematta henkilöittensä elämää, sen harmaata ihanteettomuutta ja turhaa reuhtomista. Ajankuva on terävä ja tosi, yleispätevä. Naimisiin on ollut komea alku vankalle ja näyttävälle kirjailijanuralle.

Naimisiin – lahjakkuuden ja valmiin osaamisen näyttö joka jättää huokeasti jälkeensä monen rutinoituneen tekstinsuoltajan saannokset.” – Pentti Wehka, Lalli

Alpo Ruuth (1943 Helsinki –  2002 Helsinki) oli työläistaustainen kirjailija, jonka teosten aihepiirinä ovat usein Helsingin Kallion ja Sörnäisten työläiskaupunginosat ja niiden asukkaat. Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Alpo Ruuth toimi mm. myyjänä, autonapumiehenä ja suutarina. Hänen läpimurtoteoksensa Kämppä (1969) kuvaa 1950-luvun lopun Sörkän nuorisojengiä. Ruuthin kirjoissa käsitellään paljon yhteiskunnallisia aiheita, esimerkiksi Ruotsiin muuttoa (Kotimaa 1974), armeijaa (Korpraali Julin 1971) ja 1990-luvun alun lamaa (Kolme miestä Toyotassa 1993).

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

Sulkeutuu 48 vrk 11 h 40 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

Hintaehdotukset

6 € Sulkeutuu 48 vrk 11 h 40 min

Myyjän muut ilmoitukset

Katso lisää

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.