Kuvaus

Ambroise Vollard (1867-1939), Taulukauppiaan muistelmat.

Kustannus Oy Taide, 1996, Kovakantinen kirja, sivuja 360, aivan uudenveroinen kirja. Kuvitettu.

Moderni taide ei päässyt helposti esille 1900- vuosisadan vaihteen Pariisissa. Tarvittiin uudella tavalla aikakauden taidetta lähestyviä ja arvostavia välittäjiä, taidekauppiaita. Näistä merkittävimpiä oli Ambroise Vollard. Ensimmäisen Cezanne-näyttelyn jälkeen Vollardin gallerian tunsi jokainen taiteilija ja taiteen harrastaja Pariisissa, sillä Vollard - joka nimitti itseään ironistisesti taulukauppiaaksi - järjesti monta muutakin näyttelyä tehden tunnetuksi muun muassa Gauguinin, Renoirin, Derainin, Picasson ja Matissen töitä. 

"Se oli uskomaton paikka" keroo Gerttrude Stein ,  "se ei näyttänyt lainkaan taidegallerialta. Sisällä oli muutamia maalauksia käännettyinä seinää vasten, yhdessä nurkassa kasa pieniä ja suuria kankaita sikin sokin heiteltynä ja keskellä huonetta seisoi valtavan kookas, alakauloisen näköinen tummapintainen mies. Se oli tuo hauska Vollard. Kun hän oli todella masentunut, hän sijoitti valtavan ruhonsa katuovea vasten, kädet oven ylänurkkiin kohotettuina ja tuijotti synkästi ulos kadulle.  Kenellekkään tuskin tuli silloin mieleen yrittää päästä sisään".. 

Yleensä galleriaan tulija pääsi helposti sisälle. Vollard istui huoneen perällä nukahtaneen näköisenä mutta todellisuudessa kuunnellen tarkkaavaisesti asiakkaiden keskusteluja. Hänen harrastuksenaan oli keräillä kaskuja, samalla tavoin kuin maalauksiakin.

Taulukauppiaan muistelmat luo eloisan kuvan pariisilaisista taiteilijapiireistä, taiteen ostajista, välittäjistä ja ennen kaikkea tekijöistä, koko maailman tuntemista ja rakastamista mestareista.

Kuva 1. Kirjan kansi

Kuva 2. Pierre Bonnardin maalaus "Päivällinen Vollardin kellarissa". Miehet vasemmalta: Jean-Louse Forain. Odilon, Redon, Vollard, pöydän päässä kreivi Kessler.

Kuva 3. Pierre Bonnardin kuvitusta Vollardin Kirjoittamaan ja kustantamaan romaaniin "Sainte-Monique"

Kuva 4. Picasson maalaama kuva Vollardista.

Gummerus Kirjapaino v. 1996. kirja on kovakantinen ja siinä on 360 sivua. Kirjan lopussa on hakemisto. 

Etukannen sisäpuolella on exlibris. 

 

 

Näytä lisää Näytä vähemmän

Osta heti

16 €
Sulkeutuu 6 vrk 8 h 44 min
Lisää muistilistalle Poista muistilistalta

Osta heti

Lisätiedot

Maksaminen ja toimitus

16 € Sulkeutuu 6 vrk 8 h 44 min

Kysymykset

Kysy myyjältä, viestit ovat julkisia.
Kirjaudu sisään tai luo uusi tunnus.